Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:55 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se trece la ora de iarnă

ro

16 Oct, 2012 01:00 2436 Marime text
ora-oradeiarna2.jpgRomânia va trece în noaptea de sâmbătă (27 octombrie) spre duminică (28 octombrie) la ora oficială de iarnă, ora 04:00 urmând să devină ora 03.00.

Sistemul prin care se dă ceasul înainte vara şi înapoi are ca scop folosirea cât mai eficientă a luminii soarelui. Astfel, principalele activităţi umane se pot desfăşura în mare parte pe timpul zilei, economisind energie electrică, iar oamenii pot fi mai aproape de un ritm natural de viaţă.

Ideea orei de vară a fost introdusă de celebrul om de ştiinţă Benjamin Franklin, în anul 1784. Acesta a scris un eseu, în care a emis câteva idei pentru economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat. Una din metode era introducerea unei perioade de timp în timpul verii. Pe când se afla la Paris, la vârsta de 78 de ani, aceasta s-a ocupat de modul in care lămpile cu ulei produceau lumină şi cât de eficiente erau acestea. Într-o dimineaţă de vară, Benjamin Franklin s-a trezit la ora 6 surprins de cât de multă lumină îi intra în cameră. La început a crezut că sunt lămpile cu ulei ce se instalau pe străzile Parisului. Dar, a observat că Soarele tocmai răsărea la orizont. Ideea lui Franklin a fost preluată de către William Willett, un constructor britanic. Şi acesta a fost uimit când într-o dimineaţă de vară, în jurul orei 6, chiar dacă afară era lumină, toate obloanele caselor erau închise. El a propus într-un pamflet din 1907 să se adauge 20 de minute în fiecare duminică din aprilie, şi să se scadă aceste minute în duminicile lunii septembrie. În anul 1908 s-a încercat introducerea acestei reguli, în Marea Britanie, dar a fost întâmpinată negativ.

Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu anul 1916 (între 30 aprilie - 1 octombrie). Au urmat britanicii ce au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai - 16 octombrie). Alte ţări care au introdus ora de vară au fost: Belgia, Denmarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania. Pe 19 martie 1918 s-a introdus şi în Statele Unite dar a fost folosită doar până în 1919. Din cauza opoziţiei fermierilor s-a renunţat la ora de vară. În acest moment 70 de ţări au introdus ora de vară. Aceasta nu este folosită în ţările de la Ecuator şi de la tropicul Capricornului. Două ţări importante, Japonia şi China, nu folosesc ora de vară.

Ora de vară în România

În ţara noastră ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 (între 22 mai - 2 octombrie). Din 1933 şi până în 1940, când s-a renunţat la acest obicei, ora de vară era introdusă în prima duminică din aprilie până în prima duminică a lui octombrie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii