Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:14 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se întâmplă în România zilelor noastre Cum sunt „exterminaţi” pacienţii dintr-un Centru de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică

ro

04 Sep, 2013 00:00 6242 Marime text
În România zilelor noastre mai există cazuri cutremurătoare, care se întâmplă în spitalele de psihiatrie: condiţii mizere, pacienţi subnutriţi, lipsă de compasiune şi nepăsare. Acelaşi condiţii se regăsesc şi la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Bălăceanca, centru care aparţine Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilul Ilfov.
 
Pentru că ştia (şi nu din auzite) de condiţiile în care sunt hrăniţi şi ţinuţi acei pacienţi, Petre Preda, administratorul societăţii Arimex Comexim 2000 SRL, societate care de mai bine de 18 ani este prezentă la licitaţiile publice din ţară, a decis să participe la procedura de achiziţii publice pentru contractul „Servicii de catering”. Mai mult, societatea administrată de Petre Preda colaborează de peste 9 ani cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilul Ilfov. Dar să revenim la procedura de achiziţii publice. Licitaţia pentru „Servicii de catering” a fost organizată de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilul Ilfov pe data de 2.07.2013. De altfel, societatea Arimex Comexim 2000 SRL a şi câştigat contractul nr.
25619 din 6.08.2013, iar din data de 12 august a început să pregătească hrana pentru Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Bălăceanca.
 
Meniuri impuse de către un medic... veterinar
 
Dar odată cu aceasta au început şi problemele. Conform prevederilor contractuale, societatea are obligaţia să întocmească proiectele de meniu săptămânal, pentru fiecare regim în parte, astfel încât să se asigure 2.500 de calorii pentru fiecare persoană la alocaţia de hrană prevăzută de legislaţia în vigoare, acestea fiind prezentate autorităţii contractante în vederea aprobării. La întocmirea acestor meniuri se ţine seama şi de recomandările medicilor curanţi ai beneficiarilor din centru, precum şi ale asistenţilor dieteticieni, astfel încât să corespundă caietului de sarcini. În caietul de sarcini se precizează că porţiile vor fi pregătite şi preparate de către ofertant în cantităţile şi conţinutul caloric stabilit prin normele de hrană prevăzute în legislaţia în vigoare: rata zilnică medie va de 2.500 de calorii, 90 de grame de proteine, 85 de grame de lipide şi 420 de grame de glucide, cu respectarea alocaţiei de hrană. De asemenea, la întocmirea meniului săptămânal trebuie să se ţină cont de afecţiunile, bolile şi indicaţiile medicale, cu precizarea că ofertantul poartă întreaga răspundere pentru calitatea şi cantitatea serviciilor de catering. „Pentru că începând cu data de 12 august trebuia să pregătim hrană pacienţilor, în data de 9 august am trimis proiectele de meniu săptămânale Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Bălăceanca, proiecte întocmite de asistenţi dieteticieni.

Dar am primit alte meniuri, întocmite, avizate şi semnate de medic, asistent medical, administrator şi şeful de centru. Aceste meniuri au fost întocmite contrar indicaţiilor medicilor nutriţionişti, prevedeau o alimentaţie nesănătoasă, cu preparate din carne tocată, patru zile consecutive, nu erau corespunzătoare regimurilor existente, prevedeau dulceaţă şi gem la bolnavii cu diabet zaharat etc. Pentru că licitaţia nu a fost câştigată de cine trebuia, pentru a se răzbuna pe noi, ne-au solicitat pentru bolnavii psihic, împotriva recomandărilor propriilor medici, saramură de crap, borş de miel, piftie de porc, cartofi pai cu şniţele, salată de boeuf şi alte meniuri de restaurant... cu toate că, potrivit clauzelor contractuale, noi trebuie să pregătim proiecte profesionale de meniu, vizate de specialiştii în nutriţie şi dietetică. Conform contractului, meniurile trebuie alcătuite astfel încât să asigure o dietă bine planificată şi dirijată nutriţional, dar şi echilibrată în ceea ce priveşte tipurile de alimente, pentru a dezvolta în medie 2.500 de calorii. Noi nu putem fi răspunzători dacă prin meniurile impuse va fi afectată sănătatea pacienţilor, mai ales că pentru pacienţii care suferă de diabet s-a solicitat gem!”, a declarat Petre Preda. Administratorul societăţii Arimex Comexim 2000 SRL a făcut adrese peste adrese către prefectul judeţului Ilfov, Cliseru Speranţa, către preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, către directorul DGASPC Ilfov, Iulian Bogdan Pîntea, în care a semnalat aceste nereguli, dar nu a primit niciun răspuns.
 
Pâinea noastră cea de toate zilele... îmbolnăveşte pacienţii
 
O altă neregulă ivită în derularea contractului este cantitatea de pâine cerută per pacient de către conducerea Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Bălăceanca: 450 de grame. „Pacienţii au fost obişnuiţi să se sature cu pâine, pentru că nu au fost bine hrăniţi, şi, fără argumente sustenabile, ni se impune să oferim unui pacient 450 de grame de pâine, în condiţiile în care aceasta ar însemna deja 1.270 de calorii din totalul de 2.500, conţinut caloric stabilit prin normele de hrană prevăzute de legislaţia în vigoare. Adică raţia minimă va fi de 90 de grame de proteine, 85 de grame de lipide, 420 de grame de glucide.
Ar însemna ori să se renunţe la o masă, ori gramajele celorlalte feluri de mâncare să fie mult diminuate. Grav este faptul că, prin impunerea acestui consum de pâine, este pusă în pericol sănătatea pacienţilor, care pot dezvolta mai multe afecţiuni, iar noi refuzam să fim părtaşi la această acţiune
iresponsabilă”, ne-a mai povestit Petre Preda. Cele spuse de administratorul societăţii Arimex Comexim 2000 SRL sunt confirmate şi de Simona Cojocaru, asistent dietetician la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. „Consumul de 450 g de pâine pe zi de către un pacient cu afecţiuni psihice nu este justificat. Se recomandă 300 de grame de pâine, restul fiind înlocuit cu fructe, legume, lactate, carne. Consumul exagerat de pâine duce la diabet, mărirea colesterolului, obezitate, diaree şi alte multiple complicaţii”, ne-a explicat asistentul dietetician Simona Cojocaru.
 
Ce spune DGASPC Ilfov
 
Deoarece directorul exectiv al DGASPC Ilfov, Iulian Bogdan Pîntea, este în concediu, am luat legătura cu directorul adjunct al direcţiei, Gabriela Zamfir, care a recunoscut că a primit mai multe adrese de la administratorul societăţii Arimex Comexim, în care se preciza că acest consum exagerat de pâine nu face bine pacienţilor. „În contractul semnat între DGASPC Ilfov şi societatea Arimex Comexim 2000 se precizează ca pacientul trebuie să primească câte 450 de grame de pâine. Ulterior, am primit o adresă prin care Petre Preda ne-a semnalat că acest consum de pâine aduce un aport caloric mare. Vom cere şi părerea unui specialist, apoi vom lua o decizie”, a precizat Gabriela Zamfir. Mai trebuie să menţionăm faptul că DGASPC Ilfov l-a numit director la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Bălăceanca pe Doru Cristian Georgescu, care este medic veterinar. Potrivit CV-ului, actualul director al centrului a activat ca director de magazin, manager segment textile, manager segment legume fructe, operator case de marcat. A absolvit Facultatea de Medicină Veterinară din Bucureşti în 2011, şi o facultate din cadrul Universităţii de Studii Agronomice Bucureşti în 2005.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii