Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:28 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sărbătoare mare pentru credincioșii musulmani. Astăzi se celebrează Regaip Kandili (Noaptea de Regaip)

ro

11 Jan, 2024 18:35 2606 Marime text
Sursa foto: Facebook/Muftiatul Cultului Musulman




 
  • Credincioșii musulmani celebrează azi, 11 ianuarie 2024, Regaip Kandili (Noaptea de Regaip). 
În municipiul Constanța, slujba efectuata cu ocazia acestei sărbători s-a ținut  la geamia Anadolchioi de pe strada Farului, potrivit Muftiatului Cultului Musulman din România.
 
Regaip Kandili se sărbătorește în prima noapte de vineri a Lunii Recep. Este noaptea reculegerii, a „căutării” sinelui, noaptea căinței și a „contabilizării” tuturor faptelor din ultimul an.
 
În această noapte, credincioșii recită din Coran și cu acest prilej se poate citi și viața Profetului. În religia islamică, pe lângă cele două mari sărbători religioase, Eid Al-Fitr (Sărbătoarea Ramadanului) și Eid Al-Adha (Sărbătoarea Sacrificiului), mai sunt și cinci nopți sfinte denumite kandil.
 
Patru dintre acestea, printre care și Regaip Kandili, se sărbătoresc în cele trei luni sfinte: Recep, Șaban și Luna Sfântă Ramazan. În a 27-a noapte a lunii Recep se celebrează Mirac Kandili (Noaptea Ascensiunii), în a 15-a noapte a lunii Șaban se celebrează Berat Kandili (Noaptea Iertării), iar în a 27-a noapte a Lunii Sfinte Ramazan se celebrează Laylatul Kadr Kandili (Noaptea Puterii).
 
Cea de-a cincea Noapte Sfântă se celebrează în a treia lună a calendarului islamic, Rebiul Evvel, în a 11-a noapte, când se sărbătorește Nașterea Profetului.
 
Cu prilejul Regaip Kandili, Șeful Cultului Musulman din România, Muftiul Muurat Iusuf, transmite tuturor credinicioșilor musulmani următorul mesaj:

„Să aveți o Noapte de Regaip binecuvântată și fie ca bunul Allah să ne accepte rugăciunile! Amin!


Regaip kandılınız qayırlı bolsın!
Regaip kandiliniz mübarek olsun!”

 
Citește și
Armenii sărbătoresc Crăciunul în aceeași zi cu Boboteaza
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii