Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:05 05 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România, relații diplmatice De la visul lui Bolívar la realitatea contemporană- Povestea Venezuelei (FOTO)

ro

05 Jul, 2025 11:51 254 Marime text
Râul Orinoco, Venezuela
 
Republica Bolivariană a Venezuelei (República Bolivariana de Venezuela în spaniolă) este o țară situată în nordul Americii de Sud, cu o istorie bogată și un peisaj politic complex.
 
Proclamarea Independenței Republicii Venezuelene a avut loc pe 5 iulie 1811, când șapte provincii din Capitaneria Generală a Venezuelei și-au declarat independența față de Spania. Această declarație a fost urmată de adoptarea unei constituții, marcând începutul Războiului de Independență al Venezuelei. 

Deși independența a fost proclamată în 1811, Venezuela a obținut independența deplină de Spania doar mai târziu, în urma campaniilor lui Simon Bolivar de eliberare a Noii Granade (actuala Columbia) în anii 1819-1820, devenind inițial parte a Marii Columbii. 
Declarația din 5 iulie 1811 a fost un pas crucial în lupta pentru independența Venezuelei, marcând începutul unei perioade de conflict și transformare politică. 
 
În data de 5 iulie 1811 șapte din Capitaneriile din Venezuela și-au declarat independența prin Declarația de Independență Venezuela.
 
 Cacao, unul din produsele principale de export
 
Scurt Istoric: De la Independență la „Socialismul Secolului XXI”


Venezuela a jucat un rol central în lupta pentru eliberarea coloniilor spaniole sud-americane. În 1810, a devenit un focar important al rezistenței, iar pe 17 decembrie 1819, Simón Bolívar a proclamat Republica Federativă Marea Columbie, o entitate vastă ce includea Venezuela, Noua Granada (astăzi Columbia și Panama) și Ecuador (din 1822). După destrămarea acestei federații, Venezuela și-a câștigat independența deplină ca republică de sine stătătoare în 1830.

Începutul secolului al XX-lea a marcat o transformare majoră pentru Venezuela, odată cu exploatarea intensivă a zăcămintelor petrolifere. Această resursă a propulsat țara printre cele mai bogate și dinamice din America Latină în prima jumătate a secolului. Totuși, începând cu anii 1980, Venezuela a intrat într-o criză economică și socială prelungită, caracterizată prin creșterea prețurilor, inflație galopantă și șomaj.

În acest context, alegerile prezidențiale din decembrie 1998 au adus o schimbare radicală. Hugo Chávez, cu o platformă de stânga ce propunea implementarea „socialismului secolului XXI”, a câștigat scrutinul, marcând prăbușirea partidelor tradiționale (Partidul Acțiunea Democratică și Partidul Social Creștin) care dominaseră scena politică timp de 40 de ani. O nouă Constituție, adoptată în 1999, a consolidat această direcție, prelungind mandatul prezidențial de la 5 la 6 ani, instituind un parlament unicameral și sporind controlul statului asupra economiei.


Centrul de Rafinare din Paraguaná


Geografie și demografie: Un mozaic de oameni și peisaje

Cu o suprafață de 912.050 km², Venezuela este împărțită în 23 de state federale, un district federal (care include capitala Caracas) și teritorii federale dependente (insule locuite și nelocuite). Pe lângă Caracas, alte orașe importante sunt Maracaibo, Valencia, Barquisimeto, Maracay, Ciudad Guayana și San Cristóbal.

Populația țării este estimată la circa 30,51 milioane de locuitori (estimări 2023). Din punct de vedere religios, majoritatea covârșitoare (96%) este catolică, cu minorități protestante și de alte religii. Spaniola este limba oficială a statului.

Lechería, Anzoátegui.


Structura Politică: O republică prezidențială federală

Venezuela este o Republică prezidențială federală, unde președintele îndeplinește atât funcția de șef al statului, cât și pe cea de șef al guvernului, numind membrii Consiliului de Miniștri. Președintele este ales prin vot popular pentru un mandat de șase ani, cu un număr nelimitat de mandate posibile. Parlamentul este unicameral, cunoscut sub numele de Adunarea Națională.

Ziua Națională a Venezuelei este sărbătorită pe 5 iulie, comemorând declarația de independență din 1811. Din 19 aprilie 2013, șeful statului este Nicolás Maduro Moros, care a fost reales la 20 mai 2018. Actualul Ministru al Puterii Populare pentru Relații Externe este Yván Gil Pinto, în funcție din 6 ianuarie 2023.

Facem precizarea că datele datează din luna aprilie 2024.

Fregate cu rachete ARV Mariscal Sucre (F-21) și ARV General Salóm (F-25) ale Marinei Naționale Venezuelene
Sănătate în Venezuela: Un sistem gratuit, dar cu provocări semnificative

Sistemul național de sănătate din Venezuela este gratuit, o inițiativă lăudabilă a guvernului actual. Acesta a implementat programul Misión Barrio Adentro, conceput pentru a extinde accesul la îngrijiri medicale pentru întreaga populație.

În ciuda accesului gratuit, datele arată provocări considerabile. În anul 2004, mortalitatea infantilă în Venezuela era de 16 decese la 1000 de nașteri, o cifră mai mare decât media din America de Sud la acea vreme (pentru comparație, în Statele Unite, în 2006, rata era de 5 decese la 1000 de nașteri).

Malnutriția infantilă, definită ca oprirea în creștere sau pierderea în greutate la copiii sub cinci ani, atinge o rată de 17%. Regiunile Delta Amacuro și Amazonas înregistrează cele mai ridicate rate de malnutriție din țară.


Relații diplomatice România- Venezuela 

Relaţiile diplomatice au fost stabilite la 30 decembrie 1935 la nivel de legaţie şi întrerupte la 21 decembrie 1941. La 29 ianuarie 1967, relaţiile diplomatice au fost restabilite la nivel de ambasadă.

În anul 2022, totalul schimburilor comerciale ale României cu Republica Bolivariană a Venezuelei a fost de 16,64 milioane USD, dintre care 120.000 USD exporturi și 16,52 milioane USD importuri (deficit de 16,40 milioane USD).

În primele 10 luni ale anului 2023, schimburile comerciale au totalizat 9,04 milioane USD, dintre care exporturi 190.000 USD și importuri 8,85 milioane USD (deficit de 8,66 milioane USD).

Aeroportul Internațional Simon Bolivar din Maiquetia

Cultura Venezuelei: Un mozaic de influențe indigene, africane și europene

Cultura Venezuelei este un amestec vibrant și complex, modelat în principal de interacțiunea a trei mari culturi: cea indigenă, cea africană și, în mod predominant, cea europeană, în special cea spaniolă. Aculturația și asimilarea au jucat un rol crucial în formarea identității culturale actuale a țării, făcând-o să semene în multe privințe cu celelalte națiuni din America Latină, dar păstrând, totodată, diferențieri semnificative datorită condițiilor naturale și de trai specifice.

Dansul popular joropo
Cultura Indigenă: Contribuția culturilor indigene la formarea identității venezuelene este vizibilă, deși limitată, în special în vocabular și gastronomie.

Cultura Africană: Influența africană se regăsește, de asemenea, în vocabular și gastronomie, dar este deosebit de puternică în muzică, unde ritmurile și stilurile africane au lăsat o amprentă profundă.

Cultura Europeană (Spaniolă): Cultura spaniolă, în special cea provenind din regiunile Andaluzia și Extremadura (de unde au venit majoritatea coloniștilor în Caraibe în perioada colonială), și-a pus amprenta cel mai puternic. Aceasta se manifestă în arhitectură (edificii), muzică, religia catolică și limbă. Elemente precum coridele spaniole și anumite feluri de mâncare specifice sunt, de asemenea, o dovadă clară a acestei influențe.
 

Biodiversitatea impresionantă a Venezuelei: O faună bogată și diversă

Venezuela se mândrește cu o faună extrem de diversă și bogată, reflectând varietatea ecosistemelor sale, de la păduri tropicale la munți și câmpii. Această diversitate include un număr impresionant de specii de vertebrate, atât terestre, cât și acvatice, cu o proporție notabilă de endemisme.

Țara găzduiește 2.120 de specii de vertebrate terestre, dintre care 306 sunt endemice, adică se găsesc doar în Venezuela. Fauna acvatică este, de asemenea, remarcabilă, cu 1.000 de specii, dintre care 14 sunt endemice. Printre aceste specii endemice se numără lamantini, delfinul de Amazon și crocodilul de Orinoco, acesta din urmă putând atinge lungimi impresionante de până la 6,6 metri.


Venezuela este un paradis pentru ornitologi, având un total de 1.417 de specii de păsări. Dintre acestea, 48 sunt endemice, iar 120 sunt păsări migratoare. Fauna aviară este reprezentată de o gamă largă de specii, incluzând ibiși, vulturi pescari, pescărași și trupialul galben-portocaliu, care este și pasărea națională a Venezuelei.

 
Adrese utile
 
Ambasada Republicii Bolivariene a Venezuelei
B-bul Aviatorilor, nr. 33, etaj 3, sector 1, Bucureşti
Tel: 0759 147 354 (protocol)
Email: protocol.emve@gmail.com (protocol)
Web: https://rumania.embajada.gob.ve
Secția consulară
Tel: 0786 111 379 (limba română); 0786 265 565 (limba spaniolă)
Email: embavenez.rumania@gmail.com
Program de lucru: luni – vineri 10.00 – 16.00
 
 
Dl. José de Jesús SOJO REYES
Însărcinat cu afaceri a.i. (3 martie 2023)
Dna. Milagro Coromoto ANDRADE CASTILLO
 
Dna. Norma Elisa SANDOVAL MORENO
 
Secretar I (17 ianuarie 2019)
Dl. Andy Jose Ruiz MONTOYA
Atașat (3 martie 2023)

Notă: Lista Corpului Diplomatic a fost actualizată în decembrie 2024.
 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecția datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Sursa foto: wikipedia.org




Citește și:

România, relații diplomaticeDincolo de hărți- lumina blândă a Belarusului, o călătorie prin timp (FOTO)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii