Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:09 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Retrospectivă Anul 2021 în imagini. Cele mai emoționante momente din anul pe care nu-l vom uita niciodată!

ro

26 Dec, 2021 09:44 2275 Marime text

 
 
 
 
 
 
Anul 2021 a însemnat o schimbare a modului în care ne raportăm la ceilalți și la societate.
 
 
Masca a devenit noua realitate a anului 2021 care va rămâne în istorie, drept primul capitol al pandemiei COVID-19. Distanțarea socială s-a impus cu precădere în întreaga societatea, iar frica s-a instalat pe nepusă masă în sânul tuturor familiilor. 
 
 
Dar, trebuie să recunoaștem că anul 2021….a fost un an cu de toate.
 
 
La început de ianurie, debutul s-a făcut cu o lebădaă care plutea dezolnat în lacul Tăbăcrie din Constanța.
 
 
O lebădă a fost surprinsă cum înoată printre gunoaiele adunate la marginea lacului Tăbăcărie din municipiul Constanța, încercând parcă să-și caute cu ciocul hrana.

Imaginile revoltătoare au fost publicate de Baricada Verde pe pagina de Facebook. Postarea a strâns peste o sută de reacții, constănțenii fiind supărați pe semenii lor care aruncă gunoaie în lac fără vreo remușcare.
 
 
 
 







 
 
Și păstrându-ne în zona naturii, nu putem să nu ne acucem aminte de imaginea frumoșilor ghiocei, care au apărut în luna martie, la Constanța.
 
 
Micuții vestitori ai primăverii „au supraviețuit” gerului și zăpezii care s-a așternut în martie 2021, la Constanța.


Conform specialiștilor, în ciuda aparenței fragile, ghioceii sunt printre cele mai rezistente flori. Potrivit legendei, zeul Hermes i-a dat lui Ulise un ghiocel care l-a făcut pe acesta din urmă imun la otrava uitării pusă la cale de vrăjitoarea Circe și l-a vindecat de amnezie.
 
 

 
 
Și ca să ne întoarcem la sfera civud19, care a marcat și anul 2021, nu putem uita cum un constănțean a primit doza de vaccin anti-COVID-19... cu stil!



La Pavilionul Expozițional din Constanța a demarat la data de, 8 februarie 2021, campania de vaccinare, după ce centrul a fost pus la punct de către Primăria Constanța.

Un constănțean a atras privirile celor din jur prin modul în care s-a poziționat în momentul vaccinării. A refuzat să se așeze și a preferat să își primească doza de vaccin în stilul propriu, cu demnitate.

Imaginea vorbeşte de la sine!










Cu bune, cu rele, a sosit luna martie, când pescarii, s-au aliniat ca la concurs, la Constanța.

Soarele i-a scos din casă pe pescari care și-au ocupat locurile încă de dimineață pe Lacul Tăbăcărie din Constanța, zona Pavilionului Expozițional.

Aliniați ca la concurs, femei și bărbați pescuiesc caras.

 
 
Știu că mulți dintre noi mai uităm , dar bunele maniere sunt încă la modă!
 
Mileniul III, secolul vitezei. De mult nu am mai discutat de bune maniere și respect față de partenerii noștri, fie că vorbimde cei din viața personală sau respectul pe care îl arătăm colegilor de muncă.

Profesionalismul și bunele maniere fac o echipă formidabilă, iar acest lucru s-a văzut la un accident rutier din Constanța, când o polițistă a fost ajutată de colegul ei pentru a-și lua notițele, în timp ce ploua.


Omul legii i-a ținut umbrela deasupra capului pe toată durata măsurătorilor de la fața locului. Accidentul s-a produs în zona magazinului Doraly Mall, din municipiul Constanța.

 
 
Și...revenind la natură, într-o dimineață de aprilie, o cameră live a surprins plaja și cele două pasarele din Mamaia.
 
O dimineață mohorâtă cu o Mare Neagră cenușie. Acesta este peisajul pe care îl poate vedea oricine de pe una din puținele camere care aduc în casele noastre, live, pesaje de pe plajă.

Pe fundal se vede Pasarela Regală aflată, în prezent, în centrul unor controverse privind acoperirea cu nisip în procesul de lărgirea plajelor, sau conservarea și chiar refacerea ei pentru a-i da imaginea de altădată.

Și tot pe fundal se vede, în plan apropiat, pasarela pietonală, cea construită, în urmă cu câțiva ani, în perioada în care primar era Radu Mazăre.

În același instantaneu au mai fost suprinși și trei temerari care își fac matinala plimbare de dimineață.


 
În luna mai a anului 2021, premeirul Cîțu a ajuns la Constanța.
 
 
 Prim-ministrul Florin Cîțu a surprins prin ținuta casual aleasă.

Premierul a ales să poarte, la întâlnirea cu reprezentanții din HoReCa, blugi, un sacou casual, pantofi sport și șapcă, în contrast cu primarul, prefectul și ceilalți participanți care au ales costumul clasic.
 
 

 
 
Imaginea zilei din luna iunie îl are în prim plan pe Gheorghe Hagi, surprins la lansarea Strategiei pentru Dezvoltare a județului Constanța
Un gest face cât o mie de cuvinte.

Îmbrăcat într-o ținută casual, Hagi a fost surprins uitându-se în zare. El a adoptat o poziție asemănătoare cu cea a „Gânditorului”.
 
 

 
 












Un eveniment important a avut loc în iulie 2021 la Constanța.
 
 
 Primarul Vergil Chițac a primit în dar o valiză de la primarul din Odesa. În septembrie, este celebrată Ziua Orasului Odesa, iar primarul din Constanța era invitat.

Prezent la Constanța, cu ocazia a 30 de ani de înfrățire si colaborare, edilul din Constanța are în valiză tot ce are nevoie pentru vizita din toamnă- un tricou cu orașul, o carte despre Odesa, cât și o sticlă de băutură fină tradițională.
 
 

 
Vara la mare....e cel mai bine ilustrată la Constanța.
 
 
Salvamarii au fost la datorie, cu zâmbetul pe buze,  pe plaja din Eforie Nord din județul Constanța, unde mulțimea de oameni și-a făcut apariția, dorind să profite de apa caldă și razele soarelui. 

Ei sunt cei care acordă primul ajutor celor aflați în pericol de înec în apele agitate ale Mării Negre. 
 
 

 
Luna august a anului 2021 la Constanța s-a evidențiat prin vizita lui Klaus Iohannis.
 
Sărbătorită din anul 1902, Ziua Marinei Române a ajuns la cea de-a 119-a ediție și, pentru al doilea an consecutiv, cel mai mare eveniment al marinarilor va fi marcat de contextul pandemiei COVID-19.

Iohannis, prezent și el la eveniment a purtat o ținută care ne-a surprins: din vestimentația președintelui au făcut parte sacoul alb și papionul negru. 
 
 

 
 
Și, în ceea ce privește un eveniment neplăcut, un incendiu puternic a cuprins trei terase din stațiunea Mamaia, piațeta Cazino. Zeci de pompieri, cu autospecialele au încercat să stingă incendiul care a debutat în jurul orei 15.30, din luna spetembrie.

Patronii teraselor alături de pompieri au încercat să scoată cât mai mult din mobilierul de lemn (mese și scaune) pentru a nu se probaga flăcările. 

Imaginea a fost realizată în fața uneia dintre terasele cuprinse de flăcări, din apropiere de muntele de scaune și mese, în timp ce pompierii luptau cu focul care putea să se extindă la încă o terasă.
 
 
 
 Ziua Dobrogei a fost celebrată și în anul 2021 la Constanța.

Zâmbetul inocent al unui copil este unul dintre cele mai de preţ daruri pe care oamenii le pot primi pe Pământ. Un gest simplu, care evocă tot ce are mai de preţ umanitatea - inteligenţă, iubire, bunătate, iubire. Iar uneori un zâmbet face cât o mie de cuvinte, e suficient să răsară pe buze, ca un curcubeu pe un cer întunecat, şi totul se schimbă în bine.
 
 
 
Anul 2021 nu a fost unul tocmai plăcut pentru locuitorii zonei Peninsulare din municipiul Constanța, de când regulamentul accesului în zona peninsulară a intrat în vigoare.
 
Cele două bariere au fost puse în funcțiune de la prima oră, iar mașinile au stat la coadă să fie întoarse din drum dacă nu au permis de acces în Piața Ovidiu.



Așa s-a întâmplat și cu mașinile care livrau pâine și produse de panificație magazinelor din zonă. Au rămas parcate înainte de barieră, iar șoferii au fost nevoiți să care lăzile de pâine... în brațe către unitățile alimentare din zonă.

 
Luna noiembrie a adus cu ea un eveniment tragic în județul Constanța.

Un accident rutier grav, s-a petrecut la data, 17 noiembrie 2021, între Topraisar și Mereni. În urma impactului, trei tineri și-au pierdut viață, iar o altă victimă este în stare gravă, la spital.

Primarul Guriță Dumitru din Mereni a declarat că cele trei victime decedate sunt din localitate de la el.

„Toți tineri, Dumnezeu să îi ierte. Este păcat. Persoana care a plecat la spital este din Topraisar”

Distanța între viață și moarte face diferența. În cazul accidentului din județul Constanța, un autotrism marca Audi, ar fi avut circulat cu aproximativ 150 de kilometri pe ora.
 

 
Și din păcate, luna decembrie a anului 2021, a adus o altă tragedie în rândul constănțenilor.
 
 
 în jurul orei 12.50, polițiști din cadrul Secției 3 Rurală Mangalia au fost sesizați, prin apel 112, cu privire la faptul că un minor, de 6 ani, ar fi fost mușcat de către un câine.

Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat faptul că cele sesizate se confirmă, fiind vorba despre un câine fără stăpân.

La fața locului a ajuns și un echipaj al ambulanței, care, din nefericire, a constatat decesul copilului.

Din primele cercetări a reieșit faptul că, minorul, un băiat de 6 ani, se afla pe stradă, în fața imobilului în care locuiește.
 
Sunt puține momente în viață când o veste te poate sfâșia în interior și să te doboare la pământ. Fix momentul acela a fost surprins la Cotu Văii, județul Constanța, după eforturile mari depuse de către medici pentru a resuscita un copil de șase ani care ar fi fost mușcat de un câine.

 
 

 
 

Și tot în luna decembrie a anului 2021, un incendiu violent a avut loc la Constanța.
 
 
În prag de sărbători, multe apartamente au fost avariate de incendiu, fum și apa folosită de către pompieri. La mai puțin de 10 zile până la Crăciun, oamenii au ieșit, speriați, doar cu ce aveau pe ei, în pijamale și cu o geacă pusă în fugă. S-au refugiat pe terasa de la ultimul etaj sau țipau disperați de la balcoane să fie salvați de către pompieri.

Peste 100 de persoane au fost coborâte cu autoscările prezente, în număr de trei, la incendiu. 


Poliția Locală Constanța a dorit să vină în sprijinul oamenilor, mai ales că afară a fost frig în noaptea de 15 spre 16 decembrie, era lapoviță, iar în imobil locuiau peste 70 de minori.



Așa că polițiștii locali au venit cu ceai pentru ca cei afectați să fie încălziți până urmau să fie transferați în paturile de campanie sau la spitalul modular, unde să se adăpostească până la finalizarea intervenției și să se întoarcă la casele lor. 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii