Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:53 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Retrospectivă 2019 Gripa porcină a făcut prăpăd în toată România. Zeci de localități constănțene au fost afectate

ro

03 Jan, 2020 09:06 2353 Marime text
Anul 2019 a fost un an sub criza pestei porcine africane. Zeci de mii de porci au fost afectați în toată țara, iar județul Constanța este unul dintre cele mai afectate județe din țară. Fie că era identificată la porcii mistreți, fie că erau în zone cu ferme de mare capacitate, boala nu a iertat.

Dar nici medicii sanitar-veterinari care au sacrificat animalele bolnave pentru a opri răspândirea acestora. Printre lacrimi, proprietarii au primit o sumă modică pentru a mai diminua daunele.

Cel mai recent caz identificat în Constanța, este cel din zona Negru Vodă. Primăriile localităților constănțene Negru Vodă, Albești, Comana, Chirnogeni și Cerchezu au confirmat două cazuri de pestă porcină africană la porcii sălbatici - mistreți. Astfel, potrivit notificării, la data de 20.12.2019, în județul Constanța, s-a confirmat pestă porcină africană la doi mistreți vânați pe raza Complexului de vănătoare Negru Vodă aparținând AVPS Diana de Callatis. S-au aplicat măsurile stabilite prin Planul de măsuri ce se impune în caz de confirmare pentru Pestă Porcină Africană la mistreți, pentru împiedicarea răspândirii bolii către alte efective de suine și pentru a reduce gravitatea efectelor economice ce pot decurge pe teritoriul României, în conformitate cu legislația specifică pestei porcine africane, se mai arată în notificare. Din fericire, porcii domestici ai gospodarilor nu vor fi afectați.
Un focar de Pestă Porcină Africană a fost declarat în comuna Cumpăna, după ce la o fermă au fost găsiți trei porci morți. Uterior, au fost sacrificați alte 60 de porci. La finele lunii august 2019, la nivelul Prefecturii Constanța a fost comvocat Centrul Local de Combatere a Bolilor, la care au luat parte autoritățile.
 
Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, a solicitat ca suinele sacrificate să fie doar cele din exploatația agricolă, deoarece acestea se află la o distanță de 1,7 km față de prima locuință. Asfel, vor fi sacrificați toți porcii din localitate și vor fi instituite filtre dezinfectante și de control la intrarea-iesirea din Cumpăna. În localitate sunt, în gospodării, 24 de porci, restul fiind în exploatații.
În luna februarie a anului trecut, peste 90 de focare de pestă porcină erau identificate în județul Constanța. În aprilie, despăgubirile din județul Constanța au fost în valoare de aproape 4 milioane de lei.

Pesta Porcină Africană este o boală virală mortală pentru porcii domestici și mistreți. Nu există vaccin sau tratament pentru această boală. Virusul rezistă câteva luni în mediul înconjurător și în cadavre. Prepararea sau afumarea cărnii de porc NU distruge virusul. Pesta porcină africană nu afectează oamenii.

Citește și
Două cazuri de pestă porcină, confirmate în județul Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii