Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:55 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Epidemii de gripă, gripă porcină, scrapie - ne distrag ele atenţia de la altceva?

ro

04 Feb, 2019 00:00 3391 Marime text
Până la Crăciun, presa a urlat în legătură cu gripa porcină, care a dus la moartea a sute de mii de porci şi la despăgubirea miilor de fermieri afectaţi. Nu ne putem plânge, căci nu ştiu dacă s-a plâns careva de lipsă de friptură de porc pe masă. A mai fost un val mic de articole până în Revelion, dar apoi, precum un Houdini bine antrenat, gripa porcină a dispărut din centrul atenţiei.
 
 
Luna ianuarie a fost concentrată pe epidemia de gripă şi pe moartea mai multor oameni, nevaccinaţi şi care aveau şi alte probleme de sănătate. Atenţia a fost deci atrasă spre această problemă. Dar să fim serioşi! An de an, în toată lumea, persoanele care sunt vulnerabile mor şi de la o simplă răceală, iar gripa a făcut victime tot timpul. Nu este o noutate. Nu este sfârşitul lumii. Da, consider că oamenii trebuie să se vaccineze şi să fie precauţi, dar gripa nu este Ebola. Nu trebuie transformată de liderii de opinie într-un fenomen inedit.
 
Desigur, ceea ce m-a pus cel mai mult pe gânduri a fost un material răspândit de multe cotidiene locale şi naţionale. Este vorba de cel ce a avut ca subiect scrapia din judeţul Argeş. Da, dragii mei. Vine Paştele, iar mielul este „în pericol”.
 
Este clar că sănătatea e un factor important pentru întreaga populaţie a României, fie că vorbim de tineri, bătrâni, oameni culţi sau doar cu câteva clase terminate. Şi tanti Maria de la 4, şi corporatistul de la 3 vor să ştie ce pun pe masă şi dacă atunci când ies afară trebuie sau nu să poarte o mască sanitară.
 
Interesant este că, în plină gripă porcină, hipermarketurile au mărit considerabil preţul la carnea de porc, iar imediat după sărbători, carnea era şi cu 40% mai ieftină. Oare mielul va avea aceeaşi soartă la sacrificiu? Oare preţul mielului va bubui în prag de Paşte?
 
Totuşi, rămâne de văzut ce ne loveşte după sărbătorile pascale.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii