Relații diplomatice România Zimbabwe- O privire asupra unei țări cu un trecut tumultuos (FOTO+VIDEO)
Relații diplomatice România: Zimbabwe- O privire asupra unei țări cu un trecut tumultuos (FOTO+VIDEO)
18 Apr, 2025 09:00
ZIUA de Constanta
266
Marime text



Republica Zimbabwe sărbătoreşte, la 18 aprilie, Ziua Naţională, marcând proclamarea independenţei de stat în 1980 faţă de Marea Britanie. La 21 decembrie 1979 au fost semnate acordurile de la Lancaster House privind independenţa Zimbabwe.
Zimbabwe, oficial Republica Zimbabwe, este o țară situată în sud-estul Africii, cu capitala în Harare. Se învecinează cu Africa de Sud la sud, Botswana la sud-vest, Zambia la nord-est și Mozambic la est. Țara este împărțită în 8 provincii și 2 orașe.
Majoritatea populației este formată din negri
Din punct de vedere etnic, majoritatea populației este formată din negri (98%), dintre care 71% sunt shona și 16% ndebele. De asemenea, există și comunități de albi și metiși asiatici.

În ceea ce privește religia, 45,4% din populație sunt creștini, majoritatea fiind protestanți, inclusiv anglicani, iar 40,5% sunt animisti. Aproape 85% din populație este alfabetizată. Parlamentul Zimbabwe are un sistem unicameral, cu 150 de membri în Camera Adunării.
Statul Zimbabwe a devenit independent pe 18 aprilie 1980
Statul Zimbabwe a devenit independent pe 18 aprilie 1980, după ce fosta colonie Rhodesia de Sud și-a declarat independența.
Geografic, țara este dominată de platouri înalte, care se întind de la sud-vest la nord-vest, având altitudini între 1200 și 1500 de metri. Fluviul Zambezi formează granița de nord-vest a țării și adăpostește faimoasele cascade Victoria.

Lacul Kariba, un lac de baraj de pe fluviul Zambezi, are o suprafață de 5200 km² și a fost finalizat în 1959. În partea de sud-est a țării se află bazinele fluviilor Limpopo și Save.
Economia, puternic dependentă de resursele minerale
Economia Zimbabwe este puternic dependentă de resursele minerale, în special de aur, și de agricultură, în timp ce mineritul reprezintă o ramură economică importantă. Însă, începând cu 2008, țara a fost afectată de o criză economică severă, caracterizată prin inflație galopantă, care a dus la tipărirea unor bancnote cu valori uriașe. În 2015, Zimbabwe a renunțat la moneda națională, iar populația a început să folosească monede precum randul sud-african și pula botswaneză.
Președinții Zimbabwe au fost: Canaan Banana (18 aprilie 1980 - 31 decembrie 1987),Robert Mugabe (31 decembrie 1987 - 21 noiembrie 2017), Emmerson Mnangagwa (din 24 noiembrie 2017, interimar).

În ceea ce privește patrimoniul cultural, până în 2011, Zimbabwe avea 5 obiective incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO.
Privitor la relațiile cu această țară, România a acordat un sprijin substanţial formaţiunilor politice zimbabwene care au militat pentru dobândirea independenţei ţării, ZANU şi ZAPU. Sprijinul a constat, între altele, şi in pregătirea in România a numeroase cadre în domeniul universitar si tehnic.
Relaţiile româno-zimbabwene au înregistrat o evoluţie pozitivă după schimbările politice din anii 90’ şi s-au concretizat în vizite reciproce la diferite niveluri, după cum urmează: la nivel de preşedinte: 1993 (Harare) şi 1996 (Bucureşti), a nivel de ministru de externe: 1992 (Bucureşti), aţi miniştri: ministrul apărării 1996 (Harare) şi ministrul învăţământului superior 1991 (Bucureşti), secretar general MAE: martie 2018 (Harare).
Prin demersurile Ambasadei României la Harare, cu sprijinul Ministerului pentru Invatamantul Superior din Zimbabwe, la Institutul de Tehnologii din Harare este in curs de infiintare un departament de inginerie forestiera, primul cu acest profil in Zimbabwe, in cadrul derularii Protocolului de Colaborare din Universitatea Transilvania din Brasov si Harare Institute of Technology, semnat in anul 2017.
Între România şi Zimbabwe există o bună colaborare în cadrul ONU şi altor organizaţii internaţionale.
Adrese utile
Ambasada Republicii Zimbabwe
Kommandantenstraße 80, 10117 Berlin
Tel: 0049 30 232 556760
Email: infor@zimembassyberlin.com
Web: https://www.zimembassyberlin.com
E.S. Dna. Alice MASHINGAIDZE
Ambasador agreat
Notă: Lista Corpului Diplomatic a fost actualizată în decembrie 2024.
Citește și:
România relații diplomaticeBangladesh-Țara din Asia de Sud cu o istorie complexă și un viitor provocator (FOTO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Vezi toate STIRILE VIDEO!
Comentarii