Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:56 25 05 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Relații diplomatice 25 mai, Ziua Independenței a Regatului Hașemit al Iordaniei – țara cu resurse limitate, dar bogată în istorie (Galerie FOTO)

ro

25 May, 2025 17:25 183 Marime text
Sursa foto: Wikipedia





 
  • Regatul Hașemit al Iordaniei sărbătorește pe 25 mai Ziua Independenței.
 
Iordania este o țară arabă din Orientul Apropiat,   situată geografic în nord-vestul Peninsulei Arabe. Iordania are ieşire la Marea Roşie prin portul Aqaba.
 
Teritoriul Iordaniei, sărac în resurse, dar bogat în istorie, a început să fie menționat în jurul anului 2000 î.Hr. când semiții amoriți s-au stabilit pe malul estic al râului Iordan, în timp ce canaaniții (care aparțineau de filisteni) s-au așezat pe malul vestic al Iordanului.
 
În timpul Primului Război Mondial, pentru a submina dominanța otomană din Orientul Apropiat și a prelua sub dominație britanică teritoriile extirpate din trupul omului bolnav (sintagmă care caracteriza Imperiul Otoman în descompunere), Regatul Unit a sprijinit declanșarea revoltelor arabe din anii 1916-1918.
 
În timpul celui de-al II-lea război mondial, Regatul Unit a organizat, instruit și înarmat armata transiordaniană. Sub comanda generalului John Bagot Glubb (Glubb Pașa) și a altor 47 de ofițeri britanici, Legiunea Arabă iordaniană a devenit cea mai performantă, mai bine antrenată și mai utilată forță din zonă. În urma retragerii mandatului britanic Parlamentul transiordanian l-a proclamat pe Abdullah I al Iordaniei din dinastia beduină hașemită ca primul rege al Regatului Transiordania.
 

 
Relații diplomatice cu România
 
Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Regatului Hașemit al Iordaniei în România este ES Lana Mazen Anwar Al-Saleh (din12 octombrie 2023).
 
Consilier este  Yazan Al Qaisi, din 15 august 2021.
 
Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Iordania este ES Bogdan Claudiu Filip.
 

Despre Iordania
 
Iordania este o țară arabă din Orientul Apropiat,   situată geografic în nord-vestul Peninsulei Arabe. Se învecinează cu Siria în nord, cu Irak în nord-est, cu Arabia Saudită la est și la sud și cu Israel și Autoritatea Națională Palestiniană la vest. Împreună cu Israelul împarte coasta Mării Moarte și pe cea a Golfului Akaba (Eilat) al Mării Roșii, împreună cu Arabia Saudită, Israel și Egiptul, micul port Akaba fiind singura sa ieșire la mare. 
 
Iordania are ieşire la Marea Roşie prin portul Aqaba.
 
Țara are suprafața totală de 89.341 km pătrați, iar capitala este la Amman.
 
Este o țară cu o proporție mare de deșert și poate fi împărțită, de la vest la est, în trei peisaje majore. Riftul Iordanului, care se întinde de la nord la sud, atinge la Marea Moartă cel mai adânc punct uscat de pe suprafața pământului (425 m sub nivelul mării).

Foto: Wikipedia


 
Țara muntoasă a Iordaniei de Est se înalță într-un zid accidentat, zimțat peste Riftului Iordanului. Acest pliu muntos atinge 1754 de metri pe Jabal Ram (al doilea cel mai înalt munte din țară după Jabal Umm ad-Dami, lângă Akaba) și este împărțit prin mai multe platouri. Partea de nord este formată din Munții Galaad, pe ale căror platouri se află orașele Amman, Zarqa și Irbid. Pământurile deșertice adiacente regiunii muntoase din est ocupă aproximativ două treimi din Iordan.
 
Iordania este împărțită administrativ în 12 guvernorate (muhafazah). Cele 12 guvernorate sunt: Amman, Balqa, Zarqa, Madaba, Irbid, Jerash, Ajloun, Mafraq, Aqaba, Karak, Ma'an, Tafilah. Alte orașe importante sunt Irbid, Zarka, Mafraq, Balqa.
 
 
Profil politic
 
Deși Iordania este o monarhie constituțională, regele este învestit cu puteri executive și legislative considerabile. El este comandantul șef al armatei iordaniene, numește premierul și directorii agențiilor de securitate. De asemenea, el numește membrii camerei superioare, Senatul, precum și membrii Curții Constituționale.
 
Abdullah a fost încoronat primul rege al țării. Numele statului a fost scurtat în Regatul Hașemit al Iordaniei la 3 aprilie 1949, după războiul arabo-israelian din 1948. Actualul monarh este Abdullah al II-lea, începând cu 9 iunie 1999, succesorul tatălui său.

Regele Abdullah al II-lea, Foto: Wikipedia

 
Puterea legislativă o deține Adunarea Naţională (Camera Deputaţilor şi Senatul). Senatul este format din 65 de membri, numiţi de rege pe o perioadă de 4 ani. Cei 130 de membri ai Camerei Deputaţilor sunt aleşi prin vot direct, pentru o perioadă de 4 ani.
 
Șeful guvernului Regatului Hașemit al Iordaniei este Bisher al Khasawneh, numit din 12 octombrie 2020.

Premierul Iordaniei, Bisher al Khasawneh; Foto: Wikipedia

 
Limba oficială este araba. Limbi recunoscute/utilizate sunt engleza și franceza.
 
Principala religie este islamul de rit sunit.
 
Economia – resurse naturale limitate
 
În ceea ce privește resursele, Iordania este una dintre cele mai limitate țări din Orientul Mijlociu și din lume, importând peste 90% din energia și cerealele sale pentru a satisface consumul intern. 
 
Partea de est a Iordaniei este în cea mai mare parte deșert iar partea sudică este semiaridă. Doar 4% din suprafața țării este teren arabil și 8% sunt pășuni. Cel mai bun teren pentru fructe și legume se află în Valea Iordanului și dealurile din jur. În regiunea deșertică de sud există mai multe ferme mari, care utilizează apa pompată din acvifere adânci. Pescuitul pe râurile Iordan si Yamuk și în Golful Aqaba, este o altă sursă de hrană.
 
Marile industrii din Iordania sunt asociate cu fosfați, potasuri, rafinarea petrolului și ciment, dar există și industrii prelucrătoare ușoare. Fosfații sunt cele mai importante minerale și produse exportate. Peste 4 milioane de tone se extrag anual. Al doilea minereu important este potasiul din Marea Moartă (peste 1 milion de tone). Există zăcăminte mici de minereuri de fier, nichel și plumb. De asemenea se explotează puțină marmură și argilă. Petrolul importat prin conductă din Arabia Saudita, este rafinat la Zaraqa. Gazele naturale sunt exploatate din 1989 în partea de nord-est a țării și sunt utilizate în termocentrale.
 
Moneda naţională este dinarul iordanian.
 
Între 1985-2011 pe lista patrimoniului mondial UNESCO au fost incluse 4 obiective culturale sau naturale din Iordania.
  • Ruinele orașului Petra
  • Cetatea Qusayr 'Amra
  • Situl arheologic de la Umm ar-Rasas
  • Zona protejată Wadi Rum 
  • Din anul 2005 tradițiile culturale ale beduinilor din zona Petra și Wadi Rum figurează pe lista patrimoniului cultural imaterial al umanității UNESCO.

Petra;  Foto: Wikipedia


 
Adrese utile
 
Adresa Ambasadei Regatului Hașemit al Iordaniei în România este pe strada Dumbrava Roşie nr. 1, Sector 2, 020461, Bucureşti.
 
Tel: 021 210 47 05; 210 80 80
Fax: 021 210 51 01
 
Email: bucharest@fm.gov.jo
 
Program de lucru: luni – vineri 08.30 – 15.00.
 
Ambasada Romaniei în Iordania se află la adresa: 35, Al-Madeenah Al-Munawarah St., PO BOX 2869, Amman, 11181
 
Telefon: 00-962-6-581.34.23; 00-962-6-581.34.60
Telefon secţie consulară: 00-962-6-581.26.27

Fax: 00-962-6-581.25.21
Website: http://amman.mae.ro

E-mail: roemb@orange.jo; roconsular@orange.jo; ropolitical@orange.jo
Lista Corpului Diplomatic a fost actualizată în decembrie 2024.
 
 
Citește și
Relații diplomatice17 mai, Ziua Constituției Regatului Norvegiei. Țara fiordurilor și a ghețarilor cu peisaje spectaculoase (FOTO)
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii