Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:32 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Regulament „Este interzis cu totul ca aprovizionarea vaselor să se facă direct de personalul vasului"

ro

05 Sep, 2012 02:22 2082 Marime text
arhive_nave.jpgPe 18 octombrie 1922 se semna la Constanţa Regulament pentru aprovizionarea vapoarelor care ating portul Constanţa. Textul documentului se regăseşte în volumul „Constanţa - Mărturii documentare, Regulamente ale administraţiei locale, vol. I (1879 -1949)", ediţie coordonată de Constantin Cheramidoglu şi Virgil Coman. Documentul se află în patrimoniul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale

Regulament pentru aprovizionarea vapoarelor străine, care ating portul Constanţa

arhive_nava.jpg1) Se înfiinţează în Comuna Constanţa un serviciu de aprovizionare cu alimente şi mărfuri, strict necesare personalului vapoarelor de sub pavilion străin cum şi pentru pasagerii ce voiajează pe aceste vapoare.

2) Acest serviciu va fi condus de un Domn Consilier Comunal şi personalul ajutor delegat de Primărie, de asemenea şi de un comersant român din Constanţa, cu firmă înscrisă şi bine reputat, cu a cărui cunoştinţă profesională în materie de comerţ, să contribuie la o cât mai bună conducere a acestui serviciu.

3) Dintre funcţionarii, care vor face parte din acest serviciu, pe lângă Consilierul Comunal şi comerciantul ce se vor desemna de Primar, va face parte şi un Inspector Comunal, Directorul Contabilităţei, Cassierul Comunal şi alţi funcţionari ajutători.

4) Directorul Contabilităţei va avea grije să supravegheze mersul operaţiunilor băneşti ale serviciului, făcând rapoarte săptămânale în acest sens.

5) Casierul Comunal va încasa toate sumele ce i se vor vărsa provenind din această operaţiune de aprovizionare şi va face plăţile ordonate de Primar.

6) Consilierul Comunal va controla toate cumpărăturile făcute şi va asista la cumpărarea lor, ori de câte ori îi va permite timpul.

7) Inspectorul Comunal va ţine un tablou de alimente cu preţurile zilnice ale pieţei, care vor fi certificate de Primar sau ajutoarele sale, ele servind de bază pentru autorităţile judecătoreşti în cazuri de speculă din partea negustorilor.

8) Alimentele se vor procura din pieţele oraşului de personalul Primăriei, care se vor preda vapoarelor cu un beneficiu pentru comună de 15% peste preţul pieţei.

9) La sosirea în port a unui vapor, de îndată ce Comandantul Vasului a depus rolul de echipagiu, personalul delegat de Primărie va scoate o copie pe care o va trece în registrul anume înfiinţat, aceasta pentru a se şti ce cantităţi de alimente se pot atribui acelui vapor, atât în timpul staţionărei cât şi pentru drum.

De altfel cererea de a se alimenta va fi vizată mai întâi de şeful vamei.

10) Se va ţine la dispoziţia celor interesaţi în biroul oficiului, lista zilnică de cantităţile de mărfuri, mai principale, din pieţele Comunei.

11) Cantitatea de alimente cerute de Comandantul Vasului, vor fi bazate pe regulamentul aprovizionărei de bord, adică să fie calculate pe 3 zile de drum, sau până la etapa cea mai apropiată de reaprovizionare a vasului, ţinându-se seama de numărul oamenilor ce are în ordinul de drum.

12) În caz de stăruinţă, pentru eliberarea unei cantităţi mai mari de alimente, Primarul în unire cu şeful vamei, va decide cât trebuie să se elibereze.

13) Este interzis cu totul ca aprovizionarea vaselor să se facă direct de personalul vasului.

Acest personal nu are voe a face nici o cumpărătură de alimente, totul se va cumpăra exclusiv numai prin biroul comunei.

14) Nici un aliment nu va fi introdus pe vapor fără viza expresă a oficiului vamal Constanţa.

15) Beneficiul de lei 15%, se va întrebuinţa în modul urmăror:

a) 4% din valoarea încasărilor se va da personalului oficiului vamal care supraveghează aprovizionarea vaselor.

b) 1 1/2% din valoarea încasărilor se va da serviciului Căpităniei Portului, pentru serviciul ce se face cu îndeplinirea formelor şi paza de a nu se introduce prin contrabandă alte cantităţi decât cele aprobate de Primărie.

c) Restul se atribuie Casei de aprovizionare, din care se va plăti toate cheltuielile de transport a alimentelor, a cancelariei, timbrelor şi taxelor către Stat şi Comună, chirie de local, personal etc.

PREŞEDINTELE COMIS. INTERIMARE

(ss) Virgil Andronescu

Secretar General

(ss) Ion Focşa

Fragment din lucrarea „Constanţa - Mărturii documentare, Regulamente ale administraţiei locale, vol. I (1879 -1949)", ediţie coordonată de Constantin Cheramidoglu şi de Virgil Coman.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii