Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:21 06 05 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Refuzul agentului constatator de a consemna obiecțiunile contravenientului poate atrage nulitatea procesului-verbal

ro

06 May, 2025 16:21 191 Marime text

Foto ilustrativă - sursa: ZIUA de ConstanțaÎn contextul aplicării sancțiunilor contravenționale, o obligație legală fundamentală a agentului constatator este aceea de a informa contravenientul despre dreptul de a formula obiecțiuni și de a consemna aceste obiecțiuni în mod distinct în procesul-verbal, la rubrica „Alte mențiuni”. Această obligație, reglementată de art. 16 alin. (7) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, are caracter imperativ, iar nerespectarea ei poate conduce la nulitatea relativă a procesului-verbal, dacă se dovedește vătămarea dreptului la apărare, scrie Legal Badger

Procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției constituie un act administrativ unilateral cu forță juridică, ce se bucură de prezumția de legalitate și veridicitate. Tocmai de aceea, legiuitorul a prevăzut garanții procedurale menite să protejeze drepturile persoanei sancționate, printre care se numără și posibilitatea de a-și exprima poziția față de fapta reținută.

În cazul în care agentul constatator refuză, voit sau prin omisiune, să înscrie aceste obiecțiuni, contravenientul este îndreptățit să invoce nulitatea procesului-verbal, cu condiția de a demonstra că acest refuz i-a afectat efectiv dreptul la apărare. Instanțele pot dispune anularea procesului-verbal, dacă obiecțiunile neconsemnate ar fi putut influența soluția cauzei.

Plângerea contravențională poate fi formulată în termen de 15 zile de la data comunicării procesului-verbal, la judecătoria competentă teritorial. Aceasta suspendă executarea sancțiunilor, iar contravenientul poate anexa dovezi privind intenția de a formula obiecțiuni și refuzul nejustificat al agentului de a le consemna.

În concluzie, respectarea dreptului la apărare nu este o simplă formalitate, ci o condiție esențială pentru legalitatea actelor administrative cu caracter sancționator. Orice abatere de la această obligație procedurală poate fi sancționată prin anularea procesului-verbal, dacă se dovedește că a cauzat o vătămare reală și ireparabilă pentru contravenient.

Citește și 

Decizie definitivă în cazul unui șofer acuzat că ar fi amenințat un polițist cu bătaia, după ce a fost prins trecând pe roșu, în Constanța!

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii