Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:19 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Recolte bogate, muzica si voie buna, la Valu lui Traian (galerie foto)

ro

28 Sep, 2009 02:43 4294 Marime text

ziua_recoltei_2.jpgLocuitorii şi invitaţii s-au reunit cu mic cu mare pe stadionul din localitate, unde au sărbătorit până la lăsarea nopţii, la cea de-a şasea ediţie a Zilei Recoltei

Comuna Valu lui Traian a serbat, ieri, Ziua Recoltei. Primarul Florin Mitroi a pregătit o petrecere de zile mari, cu recolte bogate, plină de cântec şi voie bună.

Pe suprafaţa stadionului au fost amenajate zeci de standuri, unde producătorii agricoli şi crescătorii de animale din localitate au adus cele mai frumoase exponate. În mijloc a fost amenajată o piramidă cu diverse fructe şi legume, ca un simbol al abundenţei recoltelor din comună. Lângă această piramidă a fost organizată o expoziţie de obiecte artizanale create din legume şi fructe de către copiii Şcolii generale din Valu lui Traian. A fost amenajată şi o expoziţie de icoane create tot de copii. De asemenea, au putut fi admirate lucrări de artizanat, icoane şi sculpturi realizate de artistul local George Marincu. Participanţii la Ziua Recoltei au fost uimiţi şi de exponatele aduse de crescătorii de animale. Doi berbeci din rasa Texel, foarte mari şi bine hrăniţi, au fost una dintre atracţiile parcului cu animale. În rest, copiii aflaţi pe stadion, dar nu numai ei, au fost atraşi şi de frumuseţea iepurilor, a găinilor de rasă, a caprelor, dar şi a câinilor ciobăneşti de talie mare, aduşi special pentru a-i bucura pe cei prezenţi.

Oaspeţi bulgari, la Ziua Recoltei

Ziua Recoltei a fost, totodată, ultimul eveniment din cadrul proiectului CBC derulat în parteneriat cu localitatea Kainargea, intitulat „Centru transfrontalier de afaceri şi piaţă agroalimentară în comuna Valu lui Traian". Valoarea proiectului se ridică la aproximativ 160.000 euro şi include construirea unei pieţe pentru producătorii agricoli, în Valu lui Traian. La evenimentul de ieri, au participat şi reprezentanţi ai comunităţii locale din Kainargea, care au avut un stand propriu, unde şi-au expus legumele şi fructele.

Serbarea a debutat, după vizitarea standurilor, cu o slujbă religioasă de sfinţire a recoltei din acest an, săvârşită de preoţii din localitate.

ziua_recoltei.jpg„O sărbătoare reprezentativă pentru noi toţi"

După momentul religios, a luat cuvântul primarul Florin Mitroi, care a mulţumit tuturor celor care au muncit la organizarea evenimentului, dar şi partenerilor bulgari în proiectul cu finanţare europeană. „În decursul unui an, rare sunt momentele când ţăranul are parte de o clipă de răgaz. O dată pe an îşi îngăduie un moment de odihnă şi de fală - de Ziua Recoltei. De aceea, de când sunt la conducerea comunei, mă ocup de organizarea acestei sărbători, pe care o consider reprezentativă pentru noi toţi. O fac de fiecare dată din respect şi bucurie, cu emoţie şi bucurie", a declarat primarul Florin Mitroi.

Toţi participanţii la eveniment s-au declarat încântaţi de organizarea serbării. „Suntem foarte bucuroşi de această sărbătoare. Domnul primar este omul potrivit la locul potrivit. Mă bucur şi pentru nepotul meu, care urmează să urce pe scenă. A participat la multe serbări folclorice", ne-a declarat un pensionar din comună.

ziua_recoltei_3.jpgŞi-au ocupat locuri pentru Ionuţ Dolănescu

„Am venit special să îl vedem pe Ionuţ Dolănescu", ne-au declarat un grup de femei, care veniseră din timp pentru a-şi ocupa locuri în primele rânduri. „În fiecare an se organizează la noi şi Ziua Recoltei, şi serbarea câmpenească, în primăvară. Îl apreciem pe domnul primar", ne-a spus un alt pensionar. Alt locuitor al comunei s-a arătat, la rândul său, foarte vesel să participe la eveniment. „Suntem foarte bucuroşi, cum să fim altfel, când este ziua comunei noastre?", a spus el.

Pentru petrecerea de ieri, Primăria şi Consiliul Local Valu lui Traian au pregătit 20 de ceaune de fasole cu ciolan şi alte câteva de fasole cu oaie pentru locuitorii de religie musulmană, trei tone de bere şi o tonă de must. Până la lăsarea întunericului, stadionul comunei a răsunat de cântec şi voie bună. Au urcat pe scenă, spre încântarea tuturor celor prezenţi, Ionuţ Dolănescu, Maria Ciobanu, Mioara Velicu, Mariana Edulescu, Nemuritorii, Marius Cristel Marin, Geta Postolache, Ionuţ Petreală, Nicolae Pavel, Anna, Florin Decuseară, Samariana, Mădălina Manolache, Aurel Sava, Vacanţa Mică, Nicu Albu şi Taraful Rustic.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 28 Sep, 2009 11:42 FOARTE INTERESANT SI FOARTE FRUMOS. Orasul Harsova de Constanta ar putea inainta un proiect al CBC ,in parteneriat cu bulgarii din BALCIC,intitulat "Centru transfrontalier de afaceri si piata agroalimentara in orasul Harsova de Constanta".In orasul Harsova se doreste CONSTRUIREA unor sere de legume,zarzavaturi si a unor micro-ferme de pasari si animale.