Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:47 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proteste inutile. Investiţie imobiliară controversată, în Constanţa, pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu. Lucrările continuă

ro

06 Dec, 2017 00:00 7104 Marime text

Un nou spaţiu verde, care, timp de zeci de ani, a deservit un bloc de locuinţe şi pe locatarii acestuia, va dispărea, urmând să lase locul construirii unui imobil P+6. Controversata investiţie imobiliară a fost anunţată de Cambela Prod SRL încă din toamna anului 2015, când reprezentanţii firmei s-au prezentat la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa, în vederea obţinerii acordului de mediu pentru construirea unui imobil cu patru etaje, pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu nr. 183B, lângă CCINA Constanţa.
 
„Pentru ce, doar, s-a întârziat cu realizarea Registrului Spaţiilor Verzi timp de aproape opt ani? Pentru ce «investitorii» au aşteptat răbdători ani de zile ca anumite fapte penale să fie considerate prescrise? Urmează, acum, în perioada de «boom» imobiliar, ca profitul să curgă în detrimentul copacilor, al locurilor de parcare şi al aerului curat“, susţin reprezentanţii Asociaţiei Verde Urban, care au sesizat acest nou abuz asupra spaţiului verde din municipiu.
 
Aceştia susţin că lucrările de deviere a reţelelor de apă au început chiar în ajunul Zilei Naţionale, iar în această situaţie, locatarii blocului S6 de pe Alexandru Lăpuşneanu nr. 183 nu vor putea face demersuri în vederea stopării acestor lucrări decât atunci când procesul de deviere a conductelor se va fi încheiat.
 
Pe terenul respectiv se află copaci, plantaţi acolo de la construcţia blocului, adică prin anii '60, printre care doi stejari. Teoretic, se poate întâmpla orice, deoarece terenul este privat, iar „investitorul“ este liber să decidă.
 
Dacă tendinţa actuală de betonizare a Constanţei va continua, spaţiile verzi dintre blocuri vor deveni, în câţiva ani, o amintire. În ultima vreme, pe cât de agresive au devenit construcţiile pe spaţii verzi, pe atât de vigilenţi au început să fie şi cetăţenii. Aproape toată partea cândva verde dintre blocurile care se înşiră de-a lungul bulevardului Lăpuşneanu a fost acaparată în ultimii ani de blocuri noi.
 
În urmă cu un an, locuitorii din zona bulevardului Alexandru Lăpuşneanu au organizat şi o acţiune de protest, la care au participat reprezentanţi ai mai multor asociaţii de proprietari aflate în „război“ cu dezvoltatorii imobiliari. Protestul s-a desfăşurat atunci chiar în faţa blocului S6, pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu nr. 183, lângă staţia de autobuz Suceava, vizavi de parcul Tăbăcărie. Protestul a avut loc cu o zi înainte de dezbaterea publică asupra propunerilor preliminare ale PUZ-ului privind zona delimitată de bulevardul Alexandru Lăpuşneanu - aleea Argeşului, bloc S6, municipiul Constanţa.
 
Controversata investiţie imobiliară a fost anunţată de Cambela Prod SRL încă din toamna anului 2015, când reprezentanţii firmei s-au prezentat la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa, în vederea obţinerii acordului de mediu pentru construirea unui imobil cu patru etaje, pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu nr. 183B, lângă CCINA Constanţa. Unul dintre imobile va fi construit de Cambela Prod, iar celălalt va fi edificat de Cristina Şerbu.

După ce a primit încuviinţarea celor de la Mediu, anul trecut, pe 26 aprilie, Serviciul de Urbanism din cadrul Primăriei municipiului Constanţa a emis firmei Cambela Prod SRL Certificatul de urbanism nr. 1542, cu obiectul „Elaborare Plan Urbanistic Zonal, conform Avizului de Oportunitate nr. 47 445 din 25.03.2016“. Doar că, în locul unui bloc de patru etaje, cât era anunţat iniţial, în zonă îşi pot face loc două blocuri, şi nu de patru etaje, ci de şase. 
 


Vă reamintim că beneficiarul SC Cambela Prod SRL a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului memoriul proiectului „Imobil locuinţe D+P+4 etaje“, în vederea obţinerii acordului de mediu. Pentru viitoarea construcţie, municipalitatea a emis Certificatul de urbanism nr. 2349/16.07.2015. Terenul cu număr cadastral 225171, în suprafaţă totală de 534 mp, este amplasat în intravilanul municipiului Constanţa, pe bulevardul Al. Lăpuşneanu nr 183B. Vecinătăţile terenului studiat sunt: la est - bulevardul Alexandru Lăpuşneanu, la sud - proprietate particulară Ene Daniel, la nord - domeniu privat de interes local, la vest - domeniu public de interes local (alee acces parcare şi imobil locuinţe colective S6). Respectivul teren este proprietatea privată a societăţii comerciale Cambela Prod SRL, conform contractelor de vânzare-cumpărare nr. 1589/18.10.2013.

„Construcţia nou propusă nu va afecta construcţiile din jur, acestea fiind dispuse la distanţe asigurătoare faţă de amplasamentul noului imobil. Distanţele faţă de vecinătăţi sunt:  41,5 ml faţă de imobilul situat la nord, 18 ml faţă de imobilul situat pe latura de vest. Pe latura de sud se află teren liber de construcţii, iar pe latura de est - trotuarul aferent bulevardului Alexandru Lăpuşneanu“, se spune în memoriul proiectului.
 
Accesul auto şi cel al locatarilor la terenul studiat se vor face din aleea carosabilă, situată în partea de vest a terenului. Clădirea va avea accesurile principale pietonale realizabile prin intermediul unei rampe de scară de 7 trepte, cât şi prin intermediul unei rampe pentru handicapaţi. Locurile de parcare vor fi dispuse în felul următor: la demisol, în şase sisteme de parcare multiparking KLAUS P210 - cu două locuri pe sistem. Imobilul va pune la dispoziţia locatarilor 21 de locuri de parcare, aflate în totalitate în limita de proprietate, aceste locuri de parcare corespunzând unui număr de douăzeci de apartamente. 
 
În primăvara acestui an, la APM Constanţa, Cristina Şerbu şi Cambela Prod SRL au depus memoriul de prezentare a proiectului „PUZ - bulevardul Alexandru Lăpuşneanu - aleea Argeşului, zona bloc S6 - municipiul Constanţa“. Potrivit proiectului, zona de studiu reprezintă un fragment dintr-o suprafaţă intravilană a cărei întindere este stabilită optim în vederea efectuării studiilor urbanistice. Planul Urbanistic Zonal în cauză are la bază Avizul de oportunitate nr. 47445.25.03.2016, anexă la Certificatul de urbanism nr. 1542/26.04.2016, emise de Primăria Municipiului Constanţa. Zona studiată prin PUZ are suprafaţă de 23.261 mp şi include amplasamentele care au generat studiul PUZ. Zona studiată prin prezentul PUZ este delimitată conform Avizului de oportunitate astfel: la nord - strada Suceava, la sud - aleea Argeşului, la est - bulevardul Al. Lăpuşneanu, la vest - aleea Argeşului, bloc S6.

Amplasamentele care au generat studiul PUZ sunt două parcele - proprietăţi private, astfel: amplasamentul 1, situat pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu, aleea Argeşului, zona bloc S6, identificat cu număr cadastral 13242, este proprietate privată şi are o suprafaţă de 1.000 mp, fiind liber de construcţii; amplasamentul 2, situat pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu, aleea Argeşului, zona bloc S6, identificat cu număr cadastral 225271, este proprietate privată şi are o suprafaţă de 534 mp, fiind liber de construcţii. Amplasamentul este situat pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu nr. 185A, identificat cu număr cadastral 241770.

Anterior, această zonă a fost supusă reglementărilor PUZ - zona delimitată de bulevardul Aurel Vlaicu (nord), strada Soveja (sud), bulevardul Alexandru Lăpuşneanu (est), aleea Umbrelor şi aleea Melodiei (vest), conform Avizului de oportunitate 3709/17.12.2013, aprobat cu HCL nr. 102/30.04.2015.

Potrivit memoriului depus la APM Constanţa, pe amplasamentul situat pe Alexandru Lapuşneanu, aleea Argeşului, zona bloc S6, identificat cu număr cadastral 13242, cu suprafaţa de 1.000 mp, se propune edificarea unui bloc al cărui etaj 5 se va retrage minimum trei metri de la limita etajului 4, iar etajul 6 se va retrage minimum trei metri de la limita etajului 5, faţă de aleea Argeşului.

Cambela Prod SRL, în datele Registrului Comerţului  

Societatea a fost înfiinţată în anul 2000 şi are sediul social în comuna Stejaru, judeţul Tulcea. Capitalul social subscris, de 5.700.000 de lei, integral vărsat, este compus din 57.000 de părţi sociale. Asociat unic şi administrator este Bela Tănase, născut pe 2.10.1978, în Babadag, Tulcea. Cambela Prod SRL se ocupă de fabricarea betonului.  

Citeşte şi:

Cristina Şerbu şi Cambela Prod SRL s-au adresat APM Constanţa. Este vizată o investiţie imobiliară în coasta CCINA (document)

Constănţenii nu vor blocuri noi pe bulevardul Lăpuşneanu Dezbatere publică cu scântei pentru PUZ-ul iniţiat de Bela Tănase (galerie foto)

Bela Tănase intenţionează să elaboreze un PUZ. Este vizat un spaţiu verde de pe bulevardul Lăpuşneanu

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii