Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:22 28 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Propunere legislativă Cei care conduc beți sau fără permis și produc accidente mortale vor primi pedepse cu executare (documente)

ro

15 Oct, 2019 00:00 695 Marime text
O inițiativă legislativă prevede ca șoferii care conduc sub influența băuturilor alcoolice, dar și cei care conduc fără permis, precum și cei aflați în alte situații care fac mai riscantă conducerea mașinii pe drumurile publice s-ar putea să nu mai poată primi decât pedeapsă cu executare, dacă ajung să comită o faptă de ucidere din culpă, la volan.
 
Propunerea legislativă se află în prezent la Senat, în dezbatere publică. Propunerea legislativă pentru completarea art.192 din Legea nr.286/2009 privind Codul Penal a fost depusă în data de 26 septembrie, inițiator fiind senatorul PSD Robert Marius Cazanciuc.
 
„În ceea ce privește infracțiunea de ucidere din culpă reglementată de articolul 192, cea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere reglementată de art. 335, respectiv conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe reglementată de art. 336, arăt următoarele: în cazul unui concurs de infracțiuni realizat prin săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă și cea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere ori conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe reglementată, legea permite posibilitatea ca persoanei vinovate să i se aplice renunțarea la aplicarea, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere”, își începe expunerea de motive senatorul PSD.
 
„Deși la nivel UE, tendința este încurajatoare raportată la un milion de locuitori – 49 de oameni decedați comparativ cu media mondială de 174 de decese – în România și Bulgaria tendința este contrară, de 80 de decese la un milion de locuitori, în creștere generalizată în ultimii 10 ani. Situația arată un decalaj susținut între aceste două state membre UE și celelalte 26”, a mai spus inițiatorul în expunerea de motive.
 
Inițiatorul a adăugat că o parte semnificativă a accidentelor grave de circulație soldate cu victime decedate o reprezintă cazurile de ucidere din culpă în concurs cu infracțiunea de conducere fără permis sau cu cea de conducere sub influența alcoolului.
 
Astfel, propunerea inițiatorului constă în completarea articolului 192 cu un nou alineat, cu următorul cuprins: „Dacă fapta a fost săvârșită în condițiile prevăzute de art. 335 alin. (1)-(3) sau de art. 336 alin. (1)-(3), nu se poate dispune renunțarea la aplicarea pedepsei, amânarea aplicării pedepsei sau orice formă de suspendare a executării pedepsei”.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii