Premierul României, Ilie Bolojan - „E nevoie să finalizăm digitalizarea ANAF. E o poveste fără sfârșit“
Premierul României, Ilie Bolojan - „E nevoie să finalizăm digitalizarea ANAF. E o poveste fără sfârșit“


În cadrul conferinței a menționat că o componentă importantă a acestui pachet va fi modificarea legislației fiscale și, în general, măsuri pentru a se încasa veniturile.
Așa cum, pe bună dreptate, ați observat și dumneavoastră și cum ne-au spus și cetățenii, înainte de a majora taxe, ar fi bine să vi le încasați pe cele pe care le-ați stabilit deja, pentru că, din păcate, nu le încasați cum trebuie. Așa este. Și aici, o direcție importantă, într-adevăr, este să ne creștem gradul de încasare. Nu putem face acest lucru de pe o zi pe alta, pentru că aici sunt niște fenomene care s-au acumulat de ani de zile. Gândiți-vă, de exemplu, că pentru a combate munca la negru, trebuie să faci controale, într-adevăr, serioase, și se știu zonele, cum sunt cele de construcții, de exemplu, în general, micile construcții, unde munca la negru este o constantă.
Dar pentru asta trebuie să fie niște indicatori de performanță la cei care fac controale. Dacă li se bifează doar un anumit număr de controale pe lună, fără să se vadă efectele, n-am făcut nimic. E nevoie să finalizăm digitalizarea ANAF. E o poveste fără sfârșit. Nu există niciun entuziasm, așa am constatat, sau n-a fost cel puțin, la ANAF, să se facă digitalizarea, pentru că atunci se vede din analize de risc exact unde sunt problemele. Așa, dacă este un deșert de informații, vă puteți imagina că eficiența unor controale este foarte redusă. Trebuie să modificăm legislația și este un grup de lucru care, sub coordonarea domnului vicepremier Tánczos Barna, lucrează la modificarea legislației. Pe componenta de insolvență, cesiune creanțe poți foarte ușor, în România, să cesionezi creanțele unei companii cu mari datorii, unui paravan, o fantomă, dacă pot să spun așa, după care nu mai poți să recuperezi acele datorii și cel care a generat acele datorii își vede de treabă.
Trebuie să limităm eșalonările, să ne întărim capacitatea de a confisca, de a executa silit. Avem niște arierate enorme, de zeci de miliarde. Sigur, se pune întrebarea: cum nu le-au văzut de s-au acumulat la acest nivel ani de zile? Și pentru asta este evident că sunt responsabilități importante în toată structura ANAF-ului. De aceea, voi propune limitarea mandatelor pentru cei cu funcții de conducere, și, în mod evident, obiective de performanță cuantificabile, pentru că avem probleme destul de serioase în toată țară, avem practici neunitare în exercitarea controlului.
Acumularea de arierate mari arată cât se poate de cert că unele societăți au fost protejate în acești ani. Nu poți funcționa în stil mare fără să fii protejat de o parte din cei care trebuie să facă ordine în respectivul domeniu, societăți care sunt avertizate când sunt controlate, procese verbale care nu consemnează sumele reale, ci sume mult mai mici. Consilierea prin aparținători ai celor care controlează societățile, contabilități ş.a.m.d., controale formale. E nevoie apoi de oameni specializați și bine pregătiți pe controlul prețurilor de transfer, care este o componentă importantă, și aici fără oameni specializați nu poți să stabilești cu exactitate și să identifici această componentă care să îi facă pe cei care lucrează în România să plătească sume corecte statului român.
Și, bineînțeles, sisteme de premiere a performanței, dar nu pe sumele care sunt impuse în procese verbale, ci pe sumele efectiv încasate. V-aș da exemplu, într-o lună, sume impuse 1,3 miliarde, sume încasate 330 de milioane, deci 25%. Dacă îi premiem pentru sumele impuse, n-am făcut nimic, așa cum se vede. Acesta este, deci, un domeniu foarte important, în care, în afara pachetului legislativ, toate instituțiile care au competență în acest domeniu trebuie să treacă la o altă abordare, trebuie să colaboreze, să facă controale integrate, să facă schimb de date, în așa fel încât să combatem evaziunea fiscală și, în paralel, să combatem frauda în sectorul public, pentru că, am mai spus, evaziunea este și, din păcate, o cauză și un efect, dar mai ales un efect, al lipsei de încredere că banii plătiți de contribuabili sunt folosiți corect în sectorul public. Și aici aș trece la a doua direcție importantă, la care lucrăm, este reducerea risipei din sistemul de sănătate“ - a transmis Ilie Bolojan.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp