Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:10 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pianistului şi compozitorului care s-a făcut remarcat la Festivalul de la Mamaia ar fi împlinit astăzi 99 de ani.

ro

10 Dec, 2018 15:39 1550 Marime text
În  10 decembrie 1919 se năştea la Bacău, pianistului şi compozitorului Sile Dinicu, cunoscut şi pentru colaborările pe care le-a avut cu orchestrele de estradă ale Radioteleviziunii Române.
 
Sile sau Vasile Dinicu, era un compozitor ce s-a impus printr-o manieră deosebită de interpretare a vechilor piese muzicale din repertoriul lăutăresc. Acesta fost unul din fii nelegitimi ai lui Vasile Dinicu, unul din fraţii lui Grigoraş Dinicu, acesta chiar adoptându-l deoarece tatăl său biologic nu mai avea cum să îl crească şi pe el.
 
Sile Dinicu a urmat studiile la Galaţi, pentru ca mai apoi să facă cu Theodor Fucs conservatorul „Lyra” din Brăila. Acesta a debutat la radio în anul 1936 alături de pianistul Theodor Sibiceanu. A profesat ca pianist în o mulţime de formaţii de muzică uşoară, iar din 1943, timp de trei ani a condus orchestra Teatrului „Giconda” ca secund al lui Ion Vasilescu. A mai fost şi membru al Uniunii compozitorilor şi muzicologilor. Ca dirijor de estradă a fost implicat în multe turnee, în Germania, Israel, Franţa şi Portugalia.
 
Pe perioada carierei sale s-a făcut remarcat cu numeroase creaţii muzicale, însumând o sumă de 100 de compoziţii precum „Ca o primăvară ai venit”, „Eşti singura mea dragoste”, „Focuri de artificii”, „Întotdeauna marea”.
 
Vasile Dinicu a făcut parte de-a lungul anilor din jurii naţionale şi internaţionale ale concursurilor muzicale şi a participat ca dirijor la concursurile şi festivalurile de la Mamaia şi “Cerbul de Aur”.
 
Lui Sile Dinicu i-a fost acordat titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Române în anul 1964 pentru  „pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii, artelor plastice și cinematografiei”. Acesta a mai fost distins şi cu premii de interpretare, dar şi cu Ordinele “Meritul cultural”  și Premiul Uniunii Compozitorilor.
 
Sile Dinicu a murit în anul 1993, pe 7 ianuarie, dar prin cântecele sale au lăsat o bogată arhivă de muzică atât lăutărească, cât şi a vechilor piese muzicale.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii