Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:58 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Petromidia împlinește astăzi 42 de ani de existență

ro

29 Jun, 2021 11:42 3272 Marime text

Petromidia Năvodari, cea mai mare și mai modernă rafinărie din țară, unul dintre cei mai mari angajatori din județul Constanța, împlinește 42 de ani de la începerea funcționării. În data de 29 iunie 1979, rafinăria de care se leagă generații întregi de rafinori și-a început activitatea, prin pornirea Instalației de Distilare Atmosferică.

De la punerea în funcțiune, rafinăria a procesat peste 130 de milioane de tone de materii prime, recordul fiind atins în 2019, cu peste 6 milioane de tone procesate.

Evoluția si frământările Petromidiei s-au reflectat și în cantitățile prelucrate: aproximativ 26 milioane de tone (1979 – 1989) - parte a unui sistem centralizat de aprovizionare cu materii prime și de comercializare a produselor finite, 23,2 milioane de tone (1990 – 2000) – pe fondul tranziției la economia de piață, 22,6 milioane de tone (2001 – 2007) – alinierea la standardele obligatorii EURO și crearea unei rețele proprii de distribuție carburanți în România și în regiune, circa 60 de milioane de tone (2008 – 2020) – parte a companiei naționale de petrol și gaze KazMunayGas și investiții importante pentru modernizarea și creșterea capacității de rafinare.



De la preluarea Rompetrol de către KazMunayGas, au fost realizate investiții totale de peste 1,6 miliarde de dolari. Din această sumă, aproximativ un miliard de dolari a fost direcționat către Petromidia, iar cel mai amplu proiect, în valoare de aproximativ 450 de milioane de dolari, a vizat modernizărea și creșterea capacității de la 3,5 la peste 5 milioane de tone de materii prime procesate anual.

Pe platforma Petromidia lucrează în acest moment peste 2.000 de oameni, angajați direcți ai grupului, dar și subcontractori. Contribuția anuală a Rompetrol Rafinare (operatorul rafinăriei Petromidia) la Bugetul de Stat al României este de peste 1 miliard de dolari.

 
Despre rafinăria Petromidia


Pentru construcția rafinăriei a fost nevoie să se recupereze din mare peste 30 de hectare de teren. Timp de patru ani, între 1975 și 1979, lucrările s-au derulat în ritm alert, pentru dezvoltarea unei rafinării care să se integreze în planul general de la acea vreme. Cu timpul, rafinăria a început să introducă în fluxul tehnologic tot mai multe instalații, inclusiv pe cele din Divizia de Petrochimie. De altfel, astăzi, Petromidia este unicul producător de național de polietilene și polipropilene.



După ce și rafinăria Vega a intrat în portofoliul Rompetrol, Rafinăria Petromidia a creat o sinergie perfectă cu unitatea din Ploiești, căreia îi oferă materialele/semifabricatele necesare pentru obținerea unor produse și soluții speciale.

Petromidia Năvodari este cea mai mare rafinărie din România și una dintre cele mai moderne din zona Mării Negre și Mării Mediterane.

Amplasarea strategică și rețeaua de distribuție complexă fac din Petromidia un adevărat hub energetic, capabil să acopere substanțial rețeaua de stații de distribuție din România. De asemenea, carburantul produs la Petromidia, de o calitate superioară și în acord cu toate reglementările române și europene, este distribuit și în țări precum Bulgaria, Georgia sau Republica Moldova, unde este vândut tot sub brandul Rompetrol.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii