Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:28 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oficial de la MAI. Precizări despre amenințarea jurnalistei Emilia Șercan

ro

05 Apr, 2022 12:20 1489 Marime text
Sursa foto Facebook/ Emilia Șercan
  • Cu privire la aspectele vehiculate în spațiul public care vizează amenințarea jurnalistei Emilia Șercan, MAI face următoarele precizări:
 
„Susținem cu fermitate libertatea presei și dreptul la liberă exprimare ale oricărei persoane. Totodată, condamnăm orice act de intimidare a jurnaliștilor și susținem independența acestora.
 
Societatea civilă și mass-media sunt parteneri instituționali care au un aport imens pentru buna funcționare a MAI.
 
Conform prevederilor Legii nr. 364/2002 privind organizarea şi funcţionarea poliţiei judiciare, Organele de cercetare ale poliţiei judiciare îşi desfăşoară activitatea sub conducerea, supravegherea şi controlul procurorului, fiind obligate să ducă la îndeplinire dispoziţiile acestuia. Șefii ierarhici  superiori ai polițistilor nu pot să dea îndrumări sau dispoziţii privind cercetarea penală, procurorul fiind singurul competent în acest sens.
 
Astfel, ministrul afacerilor interne nu are atribuții în instrumentarea sau soluționarea dosarelor penale.
 
La nivelul Ministerului Afacerilor Interne sunt semnalate de către cetățeni diverse aspecte care, în conformitate cu prevederile legale, sunt direcționate spre soluționare structurilor din cadrul MAI. Cazurile de natură penală sunt instrumentate conform legii sub autoritatea procurorului.
 
Ministrul Afacerilor Interne își manifestă constant deschiderea față de preocupările reprezentanților mass-media, activitatea acestora având un impact pozitiv asupra instituției. În acest sens, este relevantă implicarea jurnalistei Emilia Șercan în procesul de reformă demarat la nivelul Academiei de Poliție “Alexandru-Ioan Cuza”.
 
Referitor la aspectele sesizate în spațiul public, ministrul Afacerilor Interne își exprimă încrederea că instituțiile cu atribuții în investigarea cazurilor penale vor clarifica aceste aspecte, încurajându-le totodată să acționeze cu celeritate.”
 
Iată mesajul transmis de jurmanlista Emilia Șercan pe pagina sa oficială de Facebook!

 
„Au trecut 24 de ore de când am denunțat public o operațiune de kompromat care a avut ca bază o probă pe care eu am pus-o în mâinile poliției, iar premierul României, Nicolae Ciucă, și ministrul de Interne, Lucian Bode, nu au avut nicio reacție.
Le adresez public premierului României, Nicolae Ciucă, ministrului de Interne, Lucian Bode, șefului Poliției Române, Benone Matei, și procurorului general al României, Gabriela Scutea, următoarele întrebări:
Nicolae Ciucă, premierul României
• Ați fost informat de către Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne în guvernul pe care-l conduceți, în legătură cu incidentul referitor la scurgerea de informații din dosarul penal în care am reclamat furtul unor poze personale și violarea vieții mele private?
• Ce măsuri concrete ați dispus după ce ați fost notificat de mai multe organizații media internaționale cu privire la campania de intimidare la adresa mea și cu scurgerea de informații dintr-un dosar penal – și după ce eu însămi v-am trimis o scrisoare de informare în data de 9 martie 2022?
• În scrisoarea de informare pe care v-am adresat-o, v-am informat că au fost fabricate dovezi cu scopul de a mușamaliza scurgerea unei probe dintr-un dosar penal. I-ați cerut ministrului de Interne să clarifice situația pe care v-am relatat-o în scrisoare?
• Cum garantați dumneavoastră, în calitate de premier, că instituțiile statului, Poliția Română și Parchetul – care trebuie să-i identifice pe autorii campaniei de intimidare a jurnalistului care a dovedit public că v-ați plagiat teza de doctorat – își fac datoria corect, conform legii?
Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne
• Ce măsuri ați dispus începând cu dimineața zilei de 18 februarie 2022, după ce v-am informat că o probă dintr-un dosar penal deschis de Serviciul de Investigații Criminale al Poliției București, pe care eu am furnizat-o polițiștilor, a fost scursă în presă?
• Care este rezultatul anchetei interne despre care mi-ați spus în dimineața zilei de 18 februarie că i-o veți cere șefului Poliției Române?
• În scrisoarea pe care v-am adresat-o în data de 9 martie 2022 v-am informat că au fost fabricate dovezi cu scopul de a mușamaliza scurgerea unei probe dintr-un dosar penal. Ce acțiuni concrete ați dispus pentru a-i identifica pe cei care au fabricat respectivele dovezi?
Chestor de poliție Benone Matei, șeful Poliției Române
• Care este rezultatul anchetei interne despre care mi-ați spus în cursul zilei de 18 februarie că o veți demara la nivelul Serviciului de Investigații Criminale al Poliției București pentru a investiga scurgerea probei furnizate de mine polițiștilor?
• Câți angajați din Serviciul de Investigații Criminale al Poliției București și din Poliției București au fost audiați în cadrul anchetei interne privind scurgerea de informații?
Gabriela Scutea, procuror general
• Presa este considerată un element vital în procesul de monitorizare a funcționării statului de drept. Potrivit art. 111, alin. 9 din Codul de procedură penală, „Audierea persoanei vătămate de către organul judiciar care a înregistrat o plângere cu privire la săvârşirea unei infracţiuni se desfăşoară de îndată, iar, dacă acest lucru nu este posibil, se va realiza ulterior depunerii plângerii, fără întârzieri nejustificate”. Cum explicați faptul că după 45 de zile de la înregistrarea plângerii penale referitoare la scurgerea de informații nu mi s-a luat o declarație de persoană vătămată, deși legea spune că trebuia să fi fost audiată „de îndată” și „fără întârzieri nejustificate”?

Orice coleg de breaslă dorește să preia aceste întrebări și să le trimită autorităților statului, o poate face și îi mulțumesc în avans pentru asta. ”


Fundația Freedom House România condamnă acțiunea de compromitere îndreptată împotriva jurnalistei Emilia Șercan

„Condamnăm ferm și fără reținere acțiunea de compromitere a jurnalistei Emilia Șercan, în care sunt implicate, conform datelor prezentate de aceasta, tocmai instituțiile statului care ar trebui să o protejeze.

Situația este cu atât mai gravă cu cât atacul nedemn a apărut, potrivit Emiliei Șercan, după ce a publicat un articol în care dezvăluia că premierul Nicolae Ciucă, general în rezervă, ar fi plagiat.
Atunci au fost distribuite public poze menite să o compromită pe jurnalistă, promovate în România de site-uri aparținând unor persoane condamnate penal.
Mai mult, o probă pe care a furnizat-o Poliției Române pentru a identifica autorul infracțiunii de violare a vieții private a fost scursă din dosar în aceeași zi, devenind baza amplei operațiuni de compromitere. În paralel, s-a desfășurat și o acțiune de mușamalizare a cazului.
Freedom House România solicită autorităților să investigheze cu seriozitate situația, cere premierului Nicolae Ciucă să se dezică de astfel de practici nedemne și o susține pe Emilia Sercan.”

 Toate detaliile cu privire la acest caz, în articolul de presă al jurnalistei Emilia Șercan, publicat luni, 4 aprilie, pe site-ul PressOne:
 „Autoritățile statului au orchestrat o operațiune de kompromat împotriva mea. Acum încearcă să o mușamalizeze”
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii