Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:10 15 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oaspeţi de seamă la Constanţa Parlamentarul turc Ruhsar Demirel, invitat special al UDTTMR la festivalul care începe astăzi

ro

28 Aug, 2015 00:00 1927 Marime text
Astăzi începe Festivalul Internațional al Portului, Dansului și Cântecului Popular Turco-Tătar, eveniment ajuns la cea de-a XXI-a ediție, organizat de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR). Cu acest prilej, UDTTMR este gazda unor invitaţi de marcă. La festival, printre alţi oficiali din Turcia, va participa şi deputatul de Eskișehir - oraş cu care Constanţa este înfrăţită - Ruhsar Demirel.

Deputat al Guvernului de la Ankara, Ruhsar Demirel a fost aleasă membru al Congresului Mondial al Tătarilor din Întreaga Lume la Congresul Mondial al Tătarilor, din 1-2 august. Deputatul UDTTMR Varol Amet va fi gazda omologului său şi se va ocupa să promoveze tradiţiile comunităţii turco-tătare din ţara noastră. Potrivit deputatului constănţean, prin venirea sa la Constanţa se doreşte încurajarea schimburilor de experienţă între parlamentari, mai ales că Varol Amet este membru în grupul parlamentar de prietenie România - Turcia. 
 
Cât despre festivalul mult aşteptat de comunitatea turco-tătără, şi anul acesta vor evolua pe scena festivalului numeroase ansambluri din străinătate. Din Turcia, vor participa Fanfara Otomană „Mehter  Ertuğrulgazi“ din Bursa, Ansamblul Camerei Contabililor și Inspectorilor fiscali din Bursa, Ansamblul Uniunii Tătarilor Crimeeni din Eskișehir și Ansamblul Yafem din Yalova. Din Macedonia, va participa și anul acesta Ansamblul „Bahar“, din Georgia - Ansamblul „Mtsvervali“, din Bulgaria - Ansamblul „Ömer Lüfty“ Kırcaali. Noutatea de anul acesta o reprezintă participarea Ansamblului „Miras“, al tătarilor din Lituania.
 
Nu vor lipsi nici ansamblurile Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România: Qaradeniz, Mini-Qaradeniz (UDTTMR Constanța), Qarasu și Kĭșkene Qarasu (UDTTMR Medgidia), Yıldızlar (UDTTMR Mihail Kogălniceanu), Aqsu (UDTTMR Agigea), Mini-Cansu (UDTTMR Techirghiol), Qaytarma (UDTTMR Valu lui Traian), Qanara și Kĭșkene Qanara (UDTTMR Ovidiu), Canlar (UDTTMR Cobadin), Cașlar (UDTTMR Mangalia), Qarılğaș (UDTTMR Tuzla), Grădinița Bilingvă Româno-Turcă „Zubeyde Hanım” și soliștii Melia Iusuf și Ialcin Faic. 
 
Astăzi, în intervalul orar 11.00 - 14.00, este programată o paradă a costumelor tradiționale pe traseul Teatrul de Vară „Soveja“ - bulevardul Al. Lăpușneanu - Faleză stațiunea Mamaia - Cazinoul din Stațiunea Mamaia, un spectacol urmând să aibă loc chiar pe scena de la Cazino. De la ora 14.00, va avea loc o întâlnire cu reprezentanții Instituției Prefectului - Județul Constanța, ai Consiliului Județean Constanța și ai Primăriei Constanța la Sala „Remus Opreanu“ din Palatul Administrativ. Seara, spectacolul începe la ora 19.00, pe scena Teatrului de Vară Soveja. 
 
Mâine, de la ora 15.00, celebrele lupte tătăreşti Kureş vor fi ţinute în parcul de lângă Teatrul Soveja, urmând ca, de la ora 19.00 şi până la ora 22.00, pe scena Teatrului de Vară Soveja să urce ansamblurile de muzică şi dansuri turco-tătare.

Ti-a placut articolul?

Comentarii