Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:55 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noi recorduri în 2021 pentru hackeri Aproape 19 miliarde de înregistrări de date au fost expuse infractorilor cibernetici, în primul semestru din 2021!

ro

09 Jan, 2022 20:55 1270 Marime text

Anul 2021 s-a conturat ca unul dintre cei mai prolifici de până acum pentru infractorii cibernetici şi numai în prima jumătate a anului au fost expuse aproape 19 miliarde de înregistrări de date, susţin specialiştii companiei de securitate informatică Eset, într-o analiză publicată pe blogul din România.




În acelaşi context, costul unei fraudei de identitate şi al pierderilor financiare asociate a atins cifra-record de 56 de miliarde de dolari, în 2020, majoritatea fiind derulate online.




Pe acest fond, experţii Eset au întocmit o listă a obiceiurilor greşite ale utilizatorilor de Internet, cu scopul ca acestea să fie remediate pentru o mai bună "igienă" cibernetică în 2022.




Astfel, o primă greşeală este utilizarea unui software învechit, ceea ce conferă infractorilor cibernetici un atu în a ataca dispozitivele vulnerabile. Datele valabile pentru anul 2020 arată că au fost descoperite peste 18.100 asemenea erori, echivalentul a mai mult de 50 de noi vulnerabilităţi software pe zi.




O altă problemă semnalată de către specialişti se referă la "igiena slabă a parolelor". "Parolele sunt ca nişte chei pentru diverse porţi digitale. Din păcate, deoarece avem atât de multe parole de reţinut - în medie, în jur de 100 - avem tendinţa de a le utiliza neatent. Folosirea aceleiaşi parole pentru mai multe conturi şi alegerea unor credenţiale uşor de ghicit le oferă hackerilor un avantaj masiv.




Aceştia deţin software-uri pentru a trece peste criptarea slabă, pentru a testa conectarea cu variante de parole utilizate în mod obişnuit şi pentru a încerca să utilizeze parole deja compromise ale altor conturi (fenomen cunoscut sub numele de credential stuffing). În schimb, puteţi utiliza un manager de parole pentru a vă aminti şi a reaminti parole sau fraze de acces puternice şi unice. Şi puteţi activa autentificarea cu doi factori (2FA) pe orice cont care oferă această funcţie", explică sursa citată.




A treia eroare pe care o fac mulţi dintre utilizatori este că folosesc reţelele Wi-Fi publice, o opţiune care nu este lipsită de riscuri. "Hackerii pot folosi aceste reţele pentru a spiona cum utilizaţi internetul, pentru a vă accesa conturile şi pentru a vă fura identitatea. Pentru a rămâne în siguranţă, încercaţi să evitaţi cu totul aceste hotspot-uri publice. Dacă trebuie să le utilizaţi, nu vă conectaţi la niciun cont important în timp ce sunteţi conectat", notează experţii Eset.





De asemenea, accesarea cu un singur click a linkurilor suspecte reprezintă o greşeală pe care utilizatorii o fac frecvent. "Phishing-ul este una dintre cele mai prolifice ameninţări cibernetice din zilele noastre. Utilizează o tehnică cunoscută sub numele de inginerie socială, în care atacatorul încearcă să-şi păcălească victima să dea click pe un link rău intenţionat sau să deschidă un ataşament încărcat cu malware. Ei profită de credulitatea utilizatorului şi încearcă, adesea, să forţeze luarea rapidă de decizii, dând mesajului un sentiment de urgenţă. Regula numărul unu pentru a contracara aceste atacuri este să vă gândiţi de două ori înainte de a da click.




Analizaţi cu atenţie persoana sau compania care trimite e-mailul pentru a vă asigura că este legitim. Nu fiţi presaţi să luaţi măsuri prea grăbite", recomandă specialiştii în securitate cibernetică.




Sursa foto: Pexels 

Sursa: Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii