Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:49 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicolae Ciucă Avem datoria să cinstim memoria eroilor din noaptea de 21-22 Decembrie

ro

21 Dec, 2023 12:17 664 Marime text
foto: Facebook.com Ziua Memoriei Victimelor Comunismului în România, este marcată azi, 21 decembrie, și Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, pe 22 decembrie. 

Regimul a mai supraviețuit doar o noapte. A doua zi, pe 22 Decembrie, furia populară a fost de nestăvilit, în ciuda mobilizării maxime a forțelor de represiune, iar regimul totalitar s-a prăbușit.

Poporul și-a recâștigat libertatea care i-a fost luată gradual în primii ani după 6 martie 1945, iar țara a început drumul democratizării și al revenirii în marea familie europeană, a transmis Ciucă. 



Iată mesajul lui Ciucă:

În ultimele ore ale dictaturii comuniste, regimul a încercat să păstreze puterea cu orice preț, fără să îi pese câți oameni omoară pentru ca nomenclatura să își păstreze privilegiile. Încercarea disperată a cuplului Ceaușescu de a reedita succesul din 1968 printr-un miting amplu s-a dovedit a fi un calcul defectuos și chiar scânteia care a pornit revoluția în București.

Represiunea împotriva protestului înfiripat în Piața Universității a durat până târziu în noapte, când baricada a căzut.

Regimul a mai supraviețuit doar o noapte. A doua zi, pe 22 Decembrie, furia populară a fost de nestăvilit, în ciuda mobilizării maxime a forțelor de represiune, iar regimul totalitar s-a prăbușit.

Poporul și-a recâștigat libertatea care i-a fost luată gradual în primii ani după 6 martie 1945, iar țara a început drumul democratizării și al revenirii în marea familie europeană.

Avem datoria să cinstim memoria eroilor din noaptea de 21-22 Decembrie. Ei au avut curajul să înfrunte cu mâinile goale regimul care a impus oamenilor sărăcia și foametea. Celor care au fost în stradă în acele zile fierbinți din Decembrie 1989 le datorăm tot ceea ce avem azi, ca țară liberă și democratică, în care libertatea cuvântului este garantată prin lege, iar inițiativa privată în economie este norma, nu excepția ilegală. Nu trebuie să uităm că prețul libertății noastre a fost plătit cu sângele victimelor din Decembrie 1989.




Citește și:

CiolacuMulți dintre cei cărora în urmă cu 34 de ani le-au sângerat rănile așteaptă încă să li se facă dreptate
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii