Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:17 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Monument în cinstea luptătorului bulgar Stefan Caragea, ridicat la Tulcea

ro

12 Jan, 2024 17:05 803 Marime text
Sursa foto: facebook/Primăria TulceaConştientizând importanţa păstrării memoriei lui Ştefan Caragea (erou naţional bulgar şi luptător pentru libertate) la Tulcea, Ambasada Bulgariei la Bucureşti a propus părţii române şi a ajuns la un acord cu autorităţile municipale pentru amplasarea unui bust-monument al lui Ştefan Caragea într-un loc adecvat în centrul oraşului, a declarat vicepremierul şi ministrul Afacerilor Externe, Maria Gabriel, la ora întrebărilor din Parlament, conform Agerpres.ro

S-a convenit asupra renovării plăcii monumentului bustului lui Gheorghi Rakovski din Tulcea, precum şi asupra restaurării bisericii bulgare Sfântul Gheorghe. Activităţi similare sunt planificate şi în alte părţi din România, a adăugat Gabriel. Ea a răspuns la o întrebare referitoare la casa lui Stefan Caragea din Tulcea. Deputaţii Vazrajdane Veselin Veşev şi Angel Gheorghiev au spus că această casă a fost demolată în 2023. Gabriel a răspuns menţionând că Ministerul de Externe nu are capacitatea legală sau financiară de a cumpăra sau de a întreţine proprietăţi precum casa în cauză.

Achiziţionarea de proprietăţi în afara ţării de către statul bulgar se face de către Consiliul de Miniştri. În ciuda lipsei unui cadru legal, ambasadele noastre din străinătate depun eforturi, în limita posibilităţilor lor, pentru a conserva locurile şi siturile legate de istoria Bulgariei, a explicat ea.

Guvernul va implementa ceea ce este prevăzut în Legea bugetului de stat pe 2023, cu un număr mai mare de proiecte - opt în loc de două, a spus Gabriel, întrebată despre fondurile neplătite pentru regiunea Taraclia din Republica Moldova din bugetul 2023. Printre proiecte se numără achiziţionarea a trei autobuze şcolare, care vor îmbunătăţi accesul la instituţiile de învăţământ pentru 450 de copii. De asemenea, o clădire a Universităţii de Stat din Taraclia va fi renovată, a adăugat ea.

 Agerpres.ro

Citește și: 

Contract de peste două milioane de euro încheiat de Primăria Sulina cu două firme din afara județului (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii