Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:35 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Misterul din abis (video)

ro

25 Sep, 2010 00:00 2340 Marime text
vid_cautari_scafandri.jpgFamiliile scafandrilor profesionişti dispăruţi în urmă cu două săptămâni în adâncurile Mării Negre ameninţă că vor apela la autorităţile internaţionale pentru găsirea celor doi.

Oamenii acuză faptul că nicio autoritate a statului român nu i-a contactat până acum pentru a le prezenta rezultate din anchetă. Nici măcar o notă din raportul întocmit de scafandrii militari care i-au căutat cinci zile, fără succes, pe cei doi dispăruţi. Între timp, căutările trupurilor lor în interiorul epavei navei Medy au fost, deocamdată, sistate.

Memorii peste memorii adresate autorităţilor statului, dar niciun răspuns. Nu există instituţie implicată în activităţile pe mare căreia rudele celor doi scafandri să nu i se fi adresat oficial: Autoritatea Navală Română, Ministerul Transporturilor, Poliţia Maritimă, Parchet, Ministerul de Interne. Părinţii, fraţii celor doi, logodnica, respectiv soţia, cu toţii au început să creadă că cineva nu doreşte ca trupurile celor doi să fie găsite şi scoase din abis. Colegi de breaslă cu cei doi, scafandrii de la Agenţia de Salvare de Vieţi pe Mare au fost primii care i-au căutat în adâncuri, imediat după dispariţie. De atunci, acestora nu li s-a mai permis să se apropie de locul naufragiului epavei Medy, pe care cei doi o studiau în momentul în care nu au mai ieşit la suprafaţă. Raportul întocmit de Statul Major al Forţelor Navale după cinci zile de căutări efectuate de scafandrii militari este strict secret şi nici măcar rudelor nu li s-a comunicat nimic din document. În viziunea familiilor, dar şi a opiniei publice, este suspect faptul că interiorul epavei nu a fost cercetat în întregime. Specialiştii spun că cei doi ar fi putut rămâne captivi în sala maşini.

Cei doi scafandri sunt un locotenent din cadrul ISU Dobrogea - Catalin Ispas si un fost angajat al Agenţiei Române de Salvare de Vieţi Omeneşti pe Mare - Cristian Zarafu. Catalin Ispas era unul dintre cei mai buni profesionisti ai pompierilor, iar in timpul liber colabora cu firma privata de scufundari, avand acceptul conducerii ISU. Cristian Zarafu are 38 de ani, a fost ani de zile şef de echipaj în cadrul ARSVOM şi era cunoscut ca unul dintre cei mai curajoşi şi experimentaţi scafandrii din Constanţa. Constanţa TV va prezenta luni un reportaj despre dedesubturile şi interesele comerciale şi financiare ale afacerii Medy, soldate cu o dublă-tragedie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • porcul_prietenos 25 Sep, 2010 17:46 Aia de la NASA si-au parlit niste cosmonauti de elita (impreuna cu naveta spatiala) numai pentru ca se hotarasera sa dea publicitatii ca de fapt aselenizarea pe luna nu a avut loc niciodata, iar sponsorii (mari bogatasi ai Americii) ar fi cerut banii inapoi. Ma intreb oare... ce incarcatura reala se afla in nava: arme, substante chimice interzise sau ce au gasit acei scafandri acolo, de au fost "aranjati" sa nu mai iasa niciodata la suprafata? Mai ales ca unii lucreaza in domeniu. Au vrut sa dea publicitatii despre bomba de azot din Marea Neagra? Eh, ...ma intrebam si eu asa...
  • valy 25 Sep, 2010 11:15 eu cred ca MEZEI trebuie luat la bani marunti fiidca este directorul capitaniei constanta si comandantul echipei care intervenea la salvarea navei,iar cu moarte scafandrilor ,la-as condamna fiindca fiind prieten la cataram,a cu unciuleanu putea oprii scufundarile ,stiind ca nu are acept pt scufundare si putea sa-i opreasca cu ajutorul PORTULUI CONTROL care este anuntat de orice manevra facuta in port.