Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:05 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrului de Externe, Luminița Odobescu, prezentă la prima zi a Conferinței de Securitate de la München. Una dintre temele abordate, securitatea la Marea Neagră (GALERIE FOTO)

ro

17 Feb, 2024 10:07 508 Marime text
Sursă foto: MAE
 
  • Ministrul român al afacerilor externe Luminița Odobescu a participat vineri, 16 februarie 2024, la o serie de evenimente dedicate actualelor provocări la adresa de securității internaționale, în marja Conferinței de Securitate de la München (MSC 2024). 

Ministrul român al afacerilor externe Luminița Odobescu a participat vineri, 16 februarie 2024, la o serie de evenimente dedicate actualelor provocări la adresa de securității internaționale, în marja Conferinței de Securitate de la München (MSC 2024). Acestea au abordat teme precum securitatea alimentară, postura de descurajare pe Flancul Estic al NATO, Inițiativa celor Trei Mări și reconstrucția Ucrainei, Balcanii de Vest și securitatea la Marea Neagră, transmite un comunicat din partea Ministerului Afacerilor Externe.

În cadrul mesei rotunde dedicate (in)securității alimentare, ministrul afacerilor externe a atras atenția asupra consecințelor grave ale războiului din Ucraina, cu referire specială la vulnerabilizarea sectorului alimentar global, generată de comportamentul agresiv al Federației Ruse, care a vizat distinct infrastructura portuară a Ucrainei.
Oficialul român a subliniat faptul că eforturile conjugate, inclusiv alături de parteneri din Africa, Asia și Orientul Mijlociu, rămân esențiale pentru contracararea efectelor atacurilor rusești asupra infrastructurii de transport și alimentare a Ucrainei.

Ministrul de externe român a prezentat demersurile active și concrete ale României pentru evitarea unei crize alimentare la nivel mondial și a reiterat angajamentul României de a sprijini în continuare Ucraina prin identificarea unor soluții practice adiționale menite să permită exporturile ucrainene către piețele globale.

În continuare, securitatea și postura de descurajare pe Flancul Estic al NATO a fost tema principală a mesei rotunde organizate de think-tank-ul GLOBSEC, la care ministrul de externe român a participat, ca vorbitor principal, alături de președintele leton Edgars Rinkevics și amiralul Rob Bauer, șeful Comitetului Militar NATO şi ministrul de externe al Poloniei Radoslav Sikorski.

Oficialul român a evocat o serie de măsuri care, în viziunea României, vor asigura consolidarea posturii de descurajare de-a lungul Flancului Estic prin suplimentarea de trupe aliate și întărirea capacităților de apărare aeriană și maritimă, creșterea mobilității militare, inclusiv prin extinderea rețelei de conducte care să deservească unități militare.

De asemenea, ministrul de externe român a participat și la o masă rotundă privind Inițiativa celor Trei Mări și reconstrucția Ucrainei. Cu acest prilej a subliniat relevanța crescută a Inițiativei, inclusiv pe fondul contextului de securitate dificil din regiune, precum și rolul crucial în asigurarea unei mai bune conectivități care să întărească reziliența în fața provocărilor de securitate curente.

Ministrul Odobescu a evocat rolul și sprijinul României la recenta decizie de a acorda Republicii Moldova și Ucrainei statutul de state asociate la Inițiativă, luată la Summitul organizat în România în 2023. Acest statut permite celor două state participarea la proiecte strategice în domeniile energiei, transporturilor, infrastructurii și dezvoltării digitale cu potențial impact inclusiv în procesul de reconstrucție a Ucrainei.

Totodată, ministrul român al afacerilor externe a participat, în calitate de keynote speaker,  la o masă rotundă găzduită de Centrul Transatlantic din München pe tema „Viitorul Balcanilor de Vest - Provocări și Oportunități pentru UE și Alianța Transatlantică”, la care au participat și Miroslav Lajcak, Înaltul Reprezentant UE pentru Balcanii de Vest, Gordan Grlic-Radman, ministrul afacerilor externe și al afacerilor europene al Republicii Croația, și Bujar Osmani, ministrul de externe al Republicii Macedonia de Nord.

Cu acest prilej, ministrul Luminița Odobescu a evidențiat necesitatea unui angajament comun ferm UE-NATO pentru a menține regiunea, de importanță strategică, pe traseul integrării euro-atlantice și a-i consolida reziliența la ingerințele externe maligne, exacerbate în contextul agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei.

Seria evenimentelor din prima zi s-a încheiat cu o cină de lucru găzduită de centrele de reflecție New Strategy Center și Center for European Policy Analysis (CEPA), dedicată situației de securitate de la Marea Neagră, alături de ministrul Apărării Naționale a Republicii Moldova, o delegație bipartizană a Congresului SUA, amiralul Stuart Munsch, șeful Comandamentului Aliat de la Napoli, asistentul Secretarului General al NATO pentru politica de apărare și planificare.

Ministrul român de externe a atras atenția asupra necesității consolidării posturii de descurajare și apărare a NATO în regiune.

În acest context, ministrul român a evocat inițiativele regionale de securitate, printre care înființarea, de către România, Turcia și Bulgaria, a Grupului Naval de contracarare a minelor marine la Marea Neagră, reliefând și rolul esențial al regiunii extinse în asigurarea securității alimentare al țărilor vulnerabile.

Demnitarul român a pledat pentru menținerea sprijinului internațional multidimensional acordat Ucrainei, dar și asistenței oferite Republicii Moldova pentru a contracara amenințările hibride ruse. Nu în ultimul rând, consolidarea conectivității regionale este o premisă solidă a dezvoltării economice, a încheiat sursa citată.


Citește și:
Călătoriți în Germania? MAE a emis o atenționare de călătorie
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii