Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:06 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Vasile Dîncu Pandemia şi războiul din Ucraina ne-au arătat cât de fragile sunt oraşele

ro

31 Mar, 2022 19:08 935 Marime text
Ministrul Apărării Vasile Dîncu. Foto cu rol ilustrativ: ZIUA de ConstanțaMinistrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat că, dacă în urmă cu câţiva ani se vorbea despre riscuri legate de mediu, inundaţii, dezastre, acum se vorbeşte despre riscuri socio-umane.

Ministrul a menționat că războiul din Ucraina a arătat cât de vulnerabile sunt oraşele, conform Agerpres.ro

"Astăzi vorbim cu lejeritate despre două concepte - smart city sau conceptul de rezilienţă. (...) Realitatea însă ne-a adus în ultimii doi ani să găsim o anumită poziţie de a nu mai fantaza pe aceste subiecte, pentru că pandemia şi de asemenea războiul acesta nedrept din Ucraina ne-au arătat cât de fragile sunt oraşele, ne-au arătat că oraşul este cel mai complex sistem al habitatului uman şi, în acelaşi timp, această întindere a lui îl fac şi să fie cel mai vulnerabil. Dacă acum câţiva ani vorbeam de vulnerabilităţi legate de mediu, de inundaţii, dezastre, cutremure sau altceva, astăzi această problematică s-a schimbat radical. Astăzi vorbim despre riscuri socio-umane, care sunt câteodată mult mai importante, inclusiv pandemia. Nu ne aşteptam să mai vedem oraşe devastate, oraşe goale, în pandemie, credeam că doar în Evul Mediu avem asemenea imagini, apoi războiul", a declarat Vasile Dîncu, la Parlament, fiind prezent la Gala Smart City Industry Awards.


Potrivit ministrului, războiul înseamnă distrugeri de sisteme de habitat şi fluxuri migratorii - toate acestea fiind riscuri noi.

"Cred că avem nevoie să discutăm despre conceptul de "smart resilience". (...) Astăzi trebuie să vorbim despre rezilienţă, despre smart rezilienţă într-un sens mult mai complex. (...) Cred că, prin cheltuielile pe care le putem face noi, militarii, lucrând populaţie, specialişti în smart city şi militari, vom putea să obţinem o nouă organizare în ceea ce priveşte infrastructura critică, infrastructura smart, şi care va însemna o adunare a tuturor forţelor şi inteligenţelor în aceste domenii", a adăugat Dîncu, care a pledat în context pentru construcţia unei culturi a rezilienţei.


Evenimentul de la Palatul Parlamentului este organizat de Asociaţia Română pentru Smart City, sub Înaltul Patronaj al Ministerului Apărării Naţionale şi sub Patronajul Academic al Universităţii Politehnica Bucureşti. 

Agerpres.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii