Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:57 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Energiei România este una dintre cele mai puţin dependente state de gazul rusesc

ro

02 Apr, 2022 11:41 1639 Marime text
Ministrul Energiei, Sursa foto: facebook/ Virgil Popescu

Statul român şi companiile de pe teritoriul României nu au au contracte directe cu Gazprom, iar România susţine luarea unei poziţii unitare a Uniunii Europene în faţa „şantajului Rusiei” de a plăti gazele în ruble, potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu.
 

„Noul act de şantaj al Rusiei a fost livrat sub forma decretului care prevede că plata pentru gazele furnizate de Gazprom ar trebui făcută în ruble pentru contractele de export către ţări neprietenoase.

În primul rând, România susţine luarea unei poziţii unitare a UE ca răspuns în faţa acestui nou gest de agresiune mascată. Trebuie să fim solidari şi uniţi pentru a dovedi, din nou, că nu ne lăsăm cumpăraţi la bucată!", susţine el, printr-o postare publicată vineri seara, 1 aprilie, pe pagina sa de Facebook. 


Statele membre ale Uniunii Europene vor avea o poziţie comună, iar în acest moment se lucrează la operaționalizarea unei platforme pentru achiziționarea în comun a gazelor. 
 

„Am un mesaj şi pentru cetăţeni: România este una dintre cele mai puţin dependente state de gazul rusesc. Aşa că nu există motive de panică, avem suficiente stocuri. Totodată, nici statul român şi nici companiile NU au contracte cu Gazprom, ci există intermediari ai companiei ruseşti care vând gaze în România.

Cu privire la soluţiile pe termen scurt, mediu şi lung Uniunea Europeană lucrează la operaţionalizarea unei platforme pentru achiziţionarea în comun a gazelor naturale", a scris Virgil Popescu.


Ministrul Energiei a adăugat că, în ultimele luni, a avut numeroase discuţii pentru a ajunge să avem surse de aprovizionare şi rute de transport diversificate. Totodată, vor fi demarate investiţii pentru creşterea surselor de producţie de energie, cu finanţare din PNRR şi Fondul de modernizare

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că Rusia nu mai acceptă plăți în euro și dolari, iar clienţii străini trebuie să plătească în ruble pentru gazul rusesc începând cu 1 aprilie. În caz contrar, contractele vor fi întrerupte. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii