Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:54 19 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

31 iulie 1957 A intrat în funcțiune primul reactor atomic românesc. De unde provenea combustibilul nuclear utilizat

ro

31 Jul, 2021 09:00 1783 Marime text
  • La 31 iulie 1957, reactorul a pornit, utilizând inițial combustibil nuclear din Uniunea Sovietică, de tip EK-10.
  • După anul 1980, s-a folosit și combustibil nuclear înalt îmbogățit de tip S-36.
Cel mai vechi reactor din România, construit la 31 iulie 1957, la Institutul de Fizică Atomică din Măgurele. Între anii 1955-1957, o echipă mixtă româno-sovietică, utilizând un proiect tehnic furnizat de Uniunea Sovietică, a construit la Măgurele primul reactor nuclear de cercetare din sud-estul Europei: VVR-S-60.

La 31 iulie 1957, reactorul a pornit, utilizând inițial combustibil nuclear din Uniunea Sovietică, de tip EK-10. După anul 1980, s-a folosit și combustibil nuclear înalt îmbogățit de tip S-36.

La jumatatea anilor ’50 România si Uniunea Sovietica (de atunci) au convenit constructia langa București (la Magurele) a unui reactor nuclear de cercetare tip VVR-2000kW.

Era primul reactor de cercertare nucleara pe care URSS îl aproba, în afara granițelor sale de stat, pentru o tara din blocul est European.

Ulterior, același tip de reactor a fost construit și în alte țări est europene, scrie aren.ro. Pentru pregatirea specialistilor care sa urmareasca punerea in functiune si sa poata exploata reactorul dupa aceea s-a facut la Moscova un stadiu de pregatire cu specialisti din diversele țări în care se preconiza construcția reactorului de cercetare. Din România a fost trimis Ionel Purica. Trebuie menționat ca alegerea nu s-a facut la întâmplare ci din nucleul de ingineri și fizicieni care începea să se formeze sub conducerea lui Horia Hulubei – unul din marii noștrii oameni de știință și inițiatorul domeniului nuclear din România.

Astfel,în 1957 România avea un reactor nuclear in functiune operat de specialisti romani. Cercetarea nucleara din țara noastră a inceput să se manifeste cu lucrări importante publicate nu numai în revistele științifice din țară ci în cele din SUA si URSS. După participarea la prima conferință asupra utilizarii pașnice a energiei nucleare (Geneva 1959) specialiștii spuneau că la prezentarea unor dispozitive de cercetare pe teme similare, făcute de ruși si de americani, s-a constatat că până și suruburile erau în aceeași poziție la dispozitivele rusești ca la cele americane.

În 1960 s-a pus problema constructiei de centrale nucleare în România.  
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii