Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:27 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mare Nostrum Tabăra de vară de știință, de acasă. Liceeni din trei țări descoperă virtual oceanul împreună

ro

12 Aug, 2021 21:13 1249 Marime text

 
  • 21 de liceeni din diferite țări europene au petrecut o parte din vară împreună în „mediul virtual”.
  • La o școală de vară online dedicată științelor, au învățat despre diferite probleme de mediu care afectează oceanul, împrietenindu-se în același timp cu elevi de la sute de kilometri distanță.

Cuvintele „școală de vară” sunt, de obicei, asociate cu distracția și entuziasmul într-un mix de ore, activități în aer liber și poate grătare la focuri deschise în timpul serilor calde. În cazul Ocean@Home, o școală virtuală de vară de două săptămâni organizată de mai multe institute de cercetări marine și ONG – uri din Germania, Polonia și România, în vremuri de COVID-19, acestea au fost înlocuite de partajarea ecranului, grupuri de breakout și cercetarea pe internet

21 de elevi de liceu între 14 și 17 ani din aceste țări au aplicat și au participat la curs în perioada 12-23 iulie 2021, pentru a învăța despre diferite aspecte științifice despre ocean și climă, precum și despre sustenabilitatea mediului.

Programul a constat în prezentări ale experților din instituțiile de cercetare, lucru în echipă pentru studenți și sarcini individuale care au încercat să devieze o parte a acțiunii de pe ecranul calculatorului: „Într-o zi, sarcina era să mergi la o plajă sau loc de joacă și să colectezi gunoiul din plastic dintr-o zonă specificată ”, relatează Diana (14) din Polonia. „A fost analizat totul și rezultatele au fost înregistrate într-un protocol, pentru a le compara cu restul echipei. ” Esther (17) din Germania adaugă: „Și într-o altă zi am fost la supermarketuri în regiunile noastre pentru a afla de unde provin diferite produse din fructe de mare.  De fapt, primul supermarket la care am fost, nu a vrut să mă lase să verific etichetele produselor, așa că a trebuit să merg la unul diferit. ”

Deși s-ar putea să nu sune ca noțiunea obișnuită de „distracție”, participanții pare că s-au distrat totuși. Diana: „Totul este în engleză și uneori acest lucru îl face greu de înțeles, dar lucrăm împreună și facem schimb de informații; e atât de cool!”

Și Antonio (16) din România adaugă: „Pe lângă muncă, avem și un schimb cultural. Începem cu “hei, românii sunt așa, iar germanii sunt așa…” și chiar cred că se vor forma prietenii “. Esther: „La început nu am fost atât de sigură dacă vom putea vorbi despre aceste stereotipuri, dar toată lumea este deschisă la minte și este în regulă să faci glume, deci este foarte distractiv să compari aceste lucruri.”

Deci, nu era nimeni sceptic cu privire la acest concept de școală de vară online? „Ba da, bineînțeles! Am fost cu toții ”, spune Andreea Ionaşcu, de la ONG Mare Nostrum, unul dintre organizatorii Ocean@Home.

„Plănuiam această școală de jumătate de an, dar habar nu aveam dacă cineva chiar și-ar dori să participe și, dacă ar participa, dacă s-ar bucura de ea ”. Dar în ceea ce îi privește pe elevi ? „Mi-a plăcut foarte mult tematica oceanului și a mediului, dar când am văzut că era doar online, am avut la început îndoieli, dar am fost și curioasă cum va fi ”, spune Esther cu unele ezitări. „Am mai avut cursuri online la școală și acolo era adesea foarte…liniște, dar aici oamenii interacționează. Merge destul de bine și cred că a fost o decizie bună să aplic.“

O dată la două zile, elevii au lucrat singuri și au examinat sarcinile individuale ale Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite legate de oceane și climă. „Am discutat care este problema exactă și ce poate face fiecare dintre noi pentru a ajuta să fie rezolvată. ”, subliniază Antonio, iar Esther adaugă:„ Este foarte interesant, pentru că există multe mai multe idei într-un grup decât m-aș fi gândit de una singură.”

Pe scurt, ar repeta experiența cu toții? Răspunsul Dianei spune aproape totul: „Da, chiar mi-ar plăcea foarte mult să mă alătur la o școală de vară ca aceasta din nou. Cunosc oameni noi exersând limba engleză și învățând lucruri cu adevărat interesante despre mediu și despre planeta noastră. Dar, desigur, ar fi chiar mai bine dacă ne-am putea întâlni față în față ”.

Ocean@Home a fost organizat de Institutul GEOMAR Helmholtz de Studiere a Oceanului Kiel,Germania; IOPAN - Institutul pentru Oceanologie, Academia Polonă de Științe, Sopot, Polonia;Institutul Alfred Wegener, Centrul Helmholtz pentru Cercetări Polare și Marine, Helgoland,Germania; Today We Have, Sopot, Polonia; și Mare Nostrum, Constanța, România.

Mai multe detalii despre activitatea ONG Mare Nostrum puteți găsi pe pagina oficială de Facebook.

Sursă foto:  Facebook/ONG Mare Nostrum
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii