Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:34 14 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza“, implicat într-un proiect ecologist în parteneriat cu licee din trei țări (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

10 Oct, 2022 09:05 1960 Marime text
Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza“ participă la proiectul ERASMUS+ intitulat "Young Ecologists on a Mission: Saving Our Seas".

Evenimentul se va desfășura în data de 10 octombrie 2022, cu începere de la ora 09:00, la Baza Logistică Navală Constanța, Centrul de Conferințe al Forțelor Navale. 

“Young Ecologists on a Mission: Saving Our Seas” este primul proiect, cu finanțare europeană coordonat de CNMAIC în parteneriat cu licee din trei țări- Italia, Spania, Turcia, Italia fiind liceu militar naval. 

UPDATE: ora 9.15

Participanții au fost întâmpinați cu pâine și sare. 

Evenimentul a debutat cu intonarea imnului de stat al României. 

La eveniment participă din partea CNAIC, Comandantul Colegiului National Militar „Alexandru Ioan Cuza” Cdor. Tănase Gabriel-Iulian, Locțiitorul Comandantului, Cdor Abagiu Cornel Marius și Directorul adjunct, prof. dr. Adrian Ilie, dar și profesorii de la academiile din țările partenere. 

"Sunt prezenți partenerii din Italia, Spania si Turcia și le ofer cuvântul invitaților să vorbească și sa se prezinte", a transmis comandorul Tănase. 

"Suntem încântați să fim parteneri în proiectul care va ține până în anul 2024. Proiectul a început în martie. În timpul proiectului, o să facem schimb de experiență între profesori și elevi. Sunt sigur că la finele programului o să devenim mai verzi și mai sănătoși și să transmitem cunoștințele din proiect către copiii noștri pentru un viitor mai bun" - a mai precizat comandantul Colegiului National Militar „Alexandru Ioan Cuza” Cdor. Tănase Gabriel-Iulian. 


Proiectul a început în martie 2022. Parteneriatul are ca obiectiv principal de a schimba mentalitatea tinerilor în ceea ce privește poluarea mărilor și oceanelor. Proiectul este coordonat de Colegiul Național Militar Alexandru Ioan Cuza, cu sprijinul UE. 

Astăzi începe prima mobilitate, urmând ca apoi să meargă pe rând în Veneția, Valencia și Antalya. 

Elevii și profesorii din țările partenere vor sta la Constanța până în data de 14 octombrie. 

"Sunt încântat de prezența voastră aici. Promovați exemplul bunei practici. Am colaborat cu alte școli și am împărțit experiențe. Italia și Spania sunt țări latine și avem relații speciale cu Turcia“ - a precizat  prof. dr. Adrian Ilie. 

Evenimentul s-a încheiat cu un moment artistic oferit de elevii Colegiului Național Militar Alexandru Ioan Cuza Constanța. 

Argumentul proiectului

Conform unui ncomunicat al CNAIC, una dintre cele mai grave probleme ale mileniului III, în Europa și în întreaga lume, care amenință atât viața umană, cât și distrugerea vieții marine este poluarea. Potrivit unor studii recente, acum există 5,25 trilioane macro și micro bucăți de plastic în oceanul nostru și 46.000 de bucăți în fiecare milă pătrată de ocean, cântărind până la 269.000 de tone.

„În fiecare zi în jur de 8 milioane bucăți de plastic își fac drum în oceanele noastre. Majoritatea deșeurilor de plastic din ocean provin de pe uscat: ambalaje alimentare, gunoaie comerciale, pungi de plastic sunt aruncate pe plaje și apoi ajung în apă. Potrivit Națiunilor Unite, impactul plasticului asupra vieții marine este devastator: cel puțin 800 de specii sunt afectate de resturile marine. Noi credem că gunoiul aruncat pe plajă de oameni este o consecință a lipsei de educație și dezinformare, deci educația ecologică ar trebui să fie o prioritate. Trebuie să facem toate eforturile pentru a educa populația, în special generația tânără, în un spirit ecologic, să-i avertizăm și să-i informăm asupra pericolelor la care sunt expuși dacă aruncă gunoi pe plajă și în mare.

Pentru a înțelege și a percepe mai realist situația zonelor de coastă din Europa, este necesar să se integreze în imaginea generală  diferite țărmuri din Uniunea Europeană: plaja Mediteranei, plaja Mării Adriatice, Coasta Mării Baleare, plaja Mării Negre“ - se arată în prezentarea proiectului.


Perioada de desfășurare – 2 ani ( octombrie 2022-februarie 2024)

Obiectivul principal al proiectului este acela de a crește implicarea civică în ecologizare a peste 1000 de persoane din cele  4 țări partenere, dintre care 200 sunt elevi.

Activitățile principale

-Monitorizarea și investigarea plajelor din apropierea școlilor participante;

– Realizarea de lucrări grafice, eseuri, poezii, prezentări care vor fi prezentate în cadrul unui studiu științific/ sesiune de comunicări cu elevii în școală și live pe rețelele de socializare cu tema „S.O.S.: Salvați mările!”.

– Organizarea de campanii pe plajă pentru informarea turiștilor și localnicilor despre gradul de poluare a plajelor și despre repercusiunile pe care le are poluarea plajelor asupra sănătății vieții marine și asupra vieții oamenilor

– Organizarea de campanii pe plajă pentru promovarea plajelor curate, a mediului și a mărilor curate și pentru a îndemna oamenii să nu arunce gunoiul pe plajă și în apă

– Montarea de panouri informative in locuri cu vizibilitate maxima de pe plaja

– Crearea de materiale informative despre poluarea plajelor si a marii, despre legislatia maritima si diseminarea acestora in randul populatiei și a grupului țintă.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii