Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:50 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lista deținuților politic exterminați la lucrările de la Canalul Dunăre - Marea Neagră! Studiu de caz lagărul Capul Midia! (FOTO+VIDEO)

ro

13 Jul, 2023 18:00 1701 Marime text
 
 
  • În ediția de astăzi prezentăm lista celor decedați în Lagărul Capul Midia, conform însemnărilor oficiale obținute de Paul Andreescu, fostul președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România – Filiala Constanța, care a petrecut luni de zile în arhivele primăriilor și a fotocopiat certificatele de deces.
 
     
La Memorialul Poarta Albă a fost inaugurat „Muzeul în aer liber”, închinat deținuților politic exterminați de regimul comunist la lucrările canalului Dunăre - Marea Neagră, între anii 1949 și 1953.
 
Evenimentul a fost organizat de Filiala Constanța a Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, cu prilejul zilei Înălțării Domnului și a Zilei Eroilor.
 
Muzeul este alcătuit din 40 de plăci din granit negru.
 
Pe 30 dintre acestea sunt gravate numele și datele a 840 de deținuți politic, care au putut fi identificați în arhive, dintre cei 4 - 5000 de persoane exterminate la lucrările Canalului Dunăre - Marea Neagră.
 
Pe 8 plăci este gravat un scurt istoric al canalului din perioada 1949 – 1953, iar pe celelalte două sunt gravate traseul inițial al canalului și o hartă a gulagului din România.
 
În acest context, cotidianul ZIUA de Constanța prezintă lista decedaților identificați ale căror nume sunt gravate pe plăcile din granit.
 
În ediția de astăzi prezentăm lista celor decedați în Lagărul Capul Midia, conform însemnărilor oficiale obținute de Paul Andreescu, fostul președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România – Filiala Constanța, care a petrecut luni de zile în arhivele primăriilor și a fotocopiat certificatele de deces.
 
Din lagărul de la Capul Midia  
 
Somogi A. Andrei, din Baia Mare, n. 1902, d. 03.1952
Margaritescu M. Dtru., din Craiova, n. 1903, d. 05.1952
Lazar C.Tudorache, din Putna, n. 1905, d. 06.1952
Andrei I. Alexandru, din Severin, n.1904, d. 08.1952
Albu A. Ion, din Buzău, n. 1909, d. 09.1952 
Helmusi I. Nicolae, din Militari, n. 1893, d. 10.1952
Gheorghe T. Ilie, din Pitești, n. 1911, d. 01.1953
Nicolici S. Alexandru, din Buzău, n. 1892, d. 01.1953
 
Capul Midia, colonia cea mai îndepărtată și mai inaccesibilă, la 4 km de portul Constanța, era „cea mai severă, munca era dintre cele mai grele, regimul cel mai inuman, șefii cei mai crunți“, după cum notează Constantin Cesianu.
 
În această colonie se lucra la cariera de piatră de la Luminița și la prepararea betonului. Aici, deținuții făceau blocuri mari de ciment de câte o tonă cu care s-a construit mai apoi un dig.
 
Pentru că se afla pe plajă, totul se făcea manual: transportul sacilor de
ciment, amestecarea cimentului cu lopata, transportarea cimentului în forme, pe tărgi supraîncărcate.
 
În martie 1952, deținuții munceau la ecluza care urma să lege Canalul de lacul Tașaul, excavând o porțiune stâncoasă de plajă. Erau ajutați și de artificieri care dinamitau porțiuni întregi de mal. În aceste condiții, riscurile creșteau considerabil pentru că nimeni nu putea verifica dacă se utilizase tot explozibilul.
 
Piatra mărunțită prin explozie era încărcată în vagonete și dusă la marginea lacului Tașaul, norma fiind de trei vagonete pe zi. Se muncea continuu, în două schimburi, de la 8 dimineața la 8 seara și de la 8 seara la 8 dimineața, deținuții stând practic cu picioarele în apa de 3-4°C.
 
Medicul Alexandru Popovici scria că la Capul Midia mâncarea consta doar în „năut, arpacaș și ciorbă de ceapă“.
 
Procentul mortalității la Canal era de 1-4%, iar în perioada noiembrie 1952-februarie 1953, la Capul Midia, procentul a fost de 17%.
 
În urma anchetei deschise de MAI, comandantul lagărului Capul Midia, Liviu Borcea, o figură sinistră a sistemului penitenciar românesc, a fost arestat în 1954 și condamnat la 25 de ani de muncă silnică.
 
Ritmul de muncă, foametea, bătăile, lipsa unei îngrijiri medicale eficiente, bolile
și vârsta înaintată a multora dintre coloniști au determinat rata record a mortalității la Canal, acesta devenind pe drept cuvânt un adevărat „cimitir“.
 
Sursă prezentare lagăr: Dicționarul penitenciarelor din România comunistă (1945-1967).

 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Lista deținuților politic exterminați la lucrările de la Canalul Dunăre - Marea Neagră! Studiu de caz Lagărul 9 Culme (FOTO+VIDEO)
 
Momente emoționante la Poarta Albă, la inaugurarea „Muzeului în aer liber”, închinat deținuților politic exterminați de regimul comunist (FOTO+VIDEO)
 
LIVE VIDEO+TEXT
Alegeri la Filiala Constanța a Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (GALERIE FOTO+VIDEO)

 
Lista deținuților politic exterminați la lucrările de la Canalul Dunăre - Marea Neagră! Studiu de caz - lagărele Medgidia și Poarta Albă (Foto+Video)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii