Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:14 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La prima zăpadă, primarii din judeţ au fost pe baricade Informaţiile au circulat greu în cazul Regiei Judeţene de Drumuri şi Poduri

ro

27 Jan, 2014 00:00 2167 Marime text
Având în vedere cantităţile de zăpadă căzute în unele zone din judeţ în week-end-ul ce tocmai s-a încheiat, precum şi avertizările de cod galben şi portocaliu, primarii s-au implicat şi au solicitat echipelor de intervenţie din subordine să asigure permanent deszăpezirea drumurilor comunale.
Dacă de drumurile comunale s-au ocupat primarii, cu privire la drumurile judeţene, timp de o zi şi jumătate, nu am primit informaţii din partea Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri, conduse de Adrian Gâmbuţeanu.

Au fost blocaje, am avut drumuri judeţene închise, s-a intervenit cu dificultate? RAJDP-ul nu a dat niciun semn de viaţă, lăsând să se înţeleagă că nu se întâmplă nimic... nimic bun în cadrul Regiei. „Comunicatele de presă se transmit centralizat prin Comandamentul de iarnă organizat la ISU şi Prefectură”, a precizat, ieri, directorul Adrian Gâmbuţeanu, la întrebarea adresată printr-un mesaj telefonic de reporterul cotidianului ZIUA de Constanţa cu privire la lipsa unei comunicări fireşti în această perioadă. Ca atare, timp de aproape două zile, Adrian Gâmbuţeanu s-a rezumat doar la vocea unică a Comandamentului, care despre activitatea RAJDP-ului, a transmis ieri, la ora 11.00, o singură informaţie, şi anume: „Pe parcursul nopţii s-au înregistrat 11 autoturisme blocate în trafic, pe drumuri comunale, judeţene şi naţionale. Totodată, utilaje ale primăriilor, Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri, Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri - Secţia Drumuri Naţionale au intervenit şi au adus în siguranţă, în cea mai apropiată localitate, 11 autoturisme, în care se aflau 45 de pasageri”.

Aducându-i-se la cunoştinţă de către reporterul cotidianului ZIUA de Constanţa, tot prin intermediul unui mesaj text, că instituţiile transmit şi separat, nu doar prin vocea Comandamentului, situaţia din judeţele din ţară, directorul RAJDP ne-a trimis într-un final un mesaj text cu privire la activitatea RAJDP pe drumurile judeţene de ieri, de la ora 14.00. A urmat apoi, la scurt timp, un alt mesaj, prin care se anunţa închiderea a trei drumuri judeţene, şi sperăm ca acestea să fie urmate, aşa cum este firesc, şi de alte comunicări în această iarnă. Iată primul mesaj primit de la RAJDP de pe telefonul mobil al directorului RAJDP, Adrian Gâmbuţeanu: Cuza Vodă -5 grade, vânt puternic, nu sunt precipitaţii; Topraisar -2 grade, vânt puternic, nu sunt precipitaţii, Băneasa -6 grade, vânt moderat, nu sunt precipitaţii; Hârşova -8 grade, vânt puternic, ninge abundent; Tariverde -3 grade, vânt puternic, ninge abundent, vizibilitate redusă. RAJDP acţionează cu 52 de maşini şi utilaje echipate cu lamă şi sau împrăştiere materiale antiderapant şi 96 de oameni. Până la această oră nu se înregistrează probleme deosebite şi se circulă în condiţii grele, de iarnă, cu vizibilitate foarte redusă”.
 
„Dacă nu am interveni, nu s-ar circula!”
 
La Cernavodă, primarul Gheorghe Hânsă susţinea că ar fi oportună închiderea şcolilor, măcar astăzi. La câteva ore distanţă, Ministerul Educaţiei a anunţat că şcolile nu-şi vor deschide porţile în judeţul Constanţa. „Dacă nu am interveni, nu s-ar circula! Situaţia este la limită. Vântul a viscolit zăpada, şi pe străzile pe care sunt fuioare de zăpadă sau mici nămeţi trebuie să mergem continuu cu utilajele”, susţinea, ieri, şeful autorităţii locale.
Echipele autorităţii locale interveneau cu şase freze, dintre care trei freze mici, patru buldoexcavatoare pentru a ţine situaţia sub control. „Utilajele au fost pe străzi şi azi-noapte (n.r. sâmbătă noapte). Se lucrează în ture de câte trei ore”, spunea Gheorghe Hânsă.
„La refugiul dedicat situaţiilor de urgenţă avem o persoană, un bărbat, persoană fără adăpost”, a mai anunţat ieri edilul.
De altfel, potrivit primarului oraşului Cernavodă, o persoană răspunzătoare de cazurile sociale urma să însoţească poliţia în scurt timp în zona de periferie a localităţii, pentru a vedea cum se prezintă situaţia în cazul familiilor sărace.
„De regulă, noi am avut grijă de ei, mai au câte ceva de mâncare. Ne interesează acolo unde sunt părinţii iresponsabili. Astăzi (n.r. ieri) vom merge să-i vizităm încă o dată”, a declarat Hânsă. Edilul a mai spus că „situaţia nu este disperată”. Cu toate acestea, pentru a nu se bloca activitatea utilajelor, implicate în deszăpezirea străzilor, primarul Gheorghe Hânsă a menţionat ieri că va formula o cerere către Inspectoratul Şcolar Judeţean prin care va solicita ca „şcolile să rămână închise, măcar mâine”.
 
„Îi putem ajuta şi pe vecinii noştri!”

În oraşul Hârşova nu sunt probleme, ne comunica ieri edilul Tudor Nădrag. „Îi putem ajuta şi pe vecinii noştri! Avem la ora actuală scoase pe teren două autocamioane, un tractor cu plug, două buldoexcavatoare. Mai avem în rezervă, de la agenţii economici, un autograder şi trei buldoexcavatoare, deci nu ne facem probleme”, a spus şeful autorităţii locale.
Pentru ca satul Vadu Oii să nu rămână izolat, primarul Tudor Nădrag a apelat la conducerea Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral. „Cei de la Administraţia Bazinală de Apă ne-au dat tot concursul. Au un buldoexcavator în zona satului, care ne ajută să nu rămână satul izolat”, a menţionat ieri edilul.
La ora 13.00, după o oră de pauză, echipa autorităţii locale a intrat din nou pe străzi pentru deszăpezire. „Au intrat din nou pe străzi. Aproape nu au niciun spor, pentru că vântul viscoleşte întruna zăpada înapoi pe carosabil”, explica primarul Tudor Nădrag.
„Am cerut ca pe timp de viscol să se intervină pe principalele artere, iar pe cele secundare intrăm atunci când suntem în zona lor, urmând să le curăţăm pe cele secundare atunci când se opreşte viscolul”, a mai spus edilul. Primarul oraşului Hârşova a mai declarat că „a comunicat forurilor competente ca toate comunele din jur care au probleme medicale să fie îndrumate către Spitalul Orăşenesc Hârşova”.
 
„Am acţionat cu utilajele, am făcut alei!”
 
Primarul comunei Nicolae Bălcescu, Viorel Bălan, a precizat ieri că echipa ENEL intervine pentru remedierea unei avarii, care a lăsat un cartier fără curent electric. „Viscoleşte şi acum în localitate. S-a mai potolit puţin. Se circulă fără probleme. Am acţionat cu utilajele, am făcut alei! Nu sunt probleme”, mai spunea şeful autorităţii locale.
Primarul comunei Mihail Kogălniceanu, Ancuţa Belu, comunica, la rândul său, că se circulă fără probleme între Constanţa şi Mihail Kogălniceanu. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat, în week-end, pe drumul naţional între localităţile Kogălniceanu şi Târguşor, unde sâmbătă noapte, la ora 1.30, din cauza viscolului, a rămas înzăpezită o maşină în care se afla o familie cu doi copii. Potrivit şefei autorităţii locale, maşina a fost scoasă de sub nămeţi de către reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Constanţa, însă situaţia pe drumul naţional, între localităţile Kogălniceanu şi Târguşor, era în continuare gravă din cauza viscolului.
 
„Intervenim de azi-noapte (n.r. sâmbătă noapte) pe străzile din interiorul localităţii”
 
Tot primarul comunei Mihail Kogălniceanu, Ancuţa Belu, a explicat că în comună situaţia este sub control. „Se circulă fără probleme în localitate. Intervenim de azi-noapte (n.r. sâmbătă noapte) pe străzile din interiorul localităţii cu două utilaje de deszăpezire”, a afirmat Ancuţa Belu.
Primarul comunei Lipniţa, Florin Georgel Onescu, preciza şi el că din cauza vântului, sâmbătă seară, un cablu ENEL s-a rupt. „Cablul a fost izolat provizoriu aseară. Aşteptăm în aceste momente echipa ENEL pentru remedierea situaţiei”, declara şeful autorităţii locale. Din cauza defecţiunii, o parte dintre localnicii din Lipniţa nu aveau ieri curent electric.
În altă ordine de idei, primarul comunei Lipniţa a afirmat că zăpada nu pune probleme. „Se circulă pe toate străzile. Am intervenit cu utilajele din dotare. Nu sunt probleme”, declara primarul Florin Georgel Onescu.
 
Au ars transformatoarele ENEL, în Albeşti

Din cauza vântului puternic, satul Albeşti a rămas de sâmbătă seara fără curent electric. Primarul comunei Albeşti, Gheorghe Moldovan, preciza că au ars două transformatoare ale ENEL. „Au încercat aseară (n.r. sâmbătă seară) să intervină, nu au reuşit să rezolve problema. Au spus că revin astăzi (n.r. ieri), dar până la această oră echipa ENEL nu a revenit în localitate”, declara şeful autorităţii locale.
Primarul comunei Albeşti a explicat că nu este prima dată când se întâmplă acest lucru. „Mereu au tot fost schimbate aceste transformatoare. În urmă cu doi ani, de Revelion, am păţit acelaşi lucru. Problema este că nu vin să facă întreţinerea transformatoarelor”, a susţinut şeful autorităţii locale. Primarul Gheorghe Moldovan a precizat că, la momentul avariei ENEL, în localitate nu ningea. „La noi doar a plouat”, a mai spus şeful autorităţii locale.
Am luat legătura cu reprezentanţii ENEL. Purtătorul de cuvânt al companiei, Johanna Scîntee, a precizat că echipa ENEL se deplasa către Albeşti şi că problema urma să fie remediată în cursul zilei de ieri. Purtătorul de cuvânt a mai declarat că este vorba de un singur transformator, care va fi înlocuit. „Vor ajunge în Albeşti astăzi (n.r. ieri). În judeţ se circulă însă în condiţii de iarnă, iar macaraua ENEL întâmpină dificultăţi în deplasare”, a spus Johanna Scîntee.

Zece tone de nisip şi sare au fost împrăştiate în zona localităţii Pădureni
 
În Dobromir, şeful autorităţii locale, Eugen Iliescu, s-a asigurat încă de ieri că transportul şcolar nu va întâmpina probleme. Eugen Iliescu a însoţit echipa firmei de deszăpezire în teren. Zece tone de nisip şi sare au fost împrăştiate în zona localităţii Pădureni, pe carosabilul îngheţat, astfel încât microbuzul şcolar să nu întâmpine astăzi probleme în trafic. Dat fiind că astăzi nu se vor ţine cursurile, primarul a luat măsuri şi pentru zilele următoare. Alte zece tone de nisip şi sare au fost dispuse sub formă de grămăjoare de-a lungul carosabilului, astfel încât să se poată interveni în continuare pentru deszăpezire în cazul în care situaţia se va agrava.
„Nu sunt probleme în trafic. Drumul judeţean a fost curăţat în această dimineaţă (n.r. ieri dimineaţă). Suntem însă pregătiţi să intervenim dacă va fi cazul”, declara ieri primarul Eugen Iliescu.
 
Valuri de zăpadă de până la un metru între localităţile Crucea şi Băltăgeşti
 
Primarul comunei Crucea, Gheorghe Frigioi, afirma ieri că situaţia este sub control. Ceva probleme au fost sâmbătă, când două maşini au rămas blocate între localităţile Crucea şi Băltăgeşti. Au rămas înzăpezite o maşină de aprovizionare cu alimente şi un autoturism al unui localnic din Băltăgeşti. Între cele două drumuri se formaseră valuri de zăpadă de până la un metru. „Vântul a fost ieri (n.r. sâmbătă) foarte puternic”, a explicat primarul Gheorghe Frigioi. „Nu se vedea la 50 de metri distanţă”, a precizat şeful autorităţii locale. „S-a intervenit peste tot, la mănăstire, unde sunt puncte mai expuse, astfel încât la această dată se circulă fără probleme”, declara, ieri la prânz şeful autorităţii locale. La ora 16.00, RAJDP-ul comunica însă că drumul judeţean dintre localităţile Crucea şi Băltăgeşti a fost închis, restricţie ce a rămas valabilă şi pe parcursul nopţii de duminică spre luni.
 
„Aşteptăm foarte mult de la Guvern, de la oamenii aceia naţionali”
 
Cu privire la situaţiile de urgenţă, primarul oraşului Cernavodă, Gheorghe Hânsă, a precizat: „Suntem nedrepţi, aşteptăm foarte mult de la Guvern, de la oamenii aceia naţionali şi aşa mai departe”. „Ar trebui să fim mai bine organizaţi noi. Şi dacă, Doamne Fereşte, se întâmplă ceva, îi aşteptăm pe ei să intervină?! Absolut în fiecare zonă trebuie să existe nişte oameni dedicaţi acestui lucru. Trebuie ca teritoriul să fie mai bine acoperit, nu de oameni de la Bucureşti, ci de oameni din fiecare zonă. Un oraş mai răsărit să aibă unu-doi oameni, poate chiar trei oameni, pentru situaţia de intervenţie, oameni care ştiu bine teritoriul. Mie mi se pare mai important decât STS-urile lor. Trebuie să avem o reţea naţională de informatori ştiuţi, nu de ăia neştiuţi. Aceşti oameni nu trebuie să fie neapărat răsplătiţi, nu sunt mulţi care vor răsplată pentru asta, dar este important să se ştie că au o uniformă, o calificare şi să se ştie că pe respectivul îl sunăm mai întâi”, a explicat edilul, dând exemplul moţilor din Apuseni, care, la tragicul accident aviatic, s-au oferit să ajute pentru că nişte oameni aveau nevoie de ei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii