Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:41 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Klaus Iohannis „Îmi doresc ca primarii să fie aleşi în două tururi“

ro

09 Dec, 2019 16:22 1275 Marime text
 

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut luni, 9 decembrie a.c., declarații de presă înaintea participării la Adunarea Generală a Asociației Municipiilor din România.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarațiilor de presă:

Președintele României, Klaus Iohannis:

Bună ziua!

Am venit, și de această dată, la ședința Asociației Municipiilor din România, o asociație foarte serioasă, care se preocupă chiar de mai multe lucruri decât numai strict de administrarea municipiilor, și acest lucru este benefic.

Dacă anul trecut am venit la întâlnire și am discutat chestiuni legate de foarte proasta guvernare de la momentul respectiv, acum sunt mult mai optimist, dar cred că în continuare sunt probleme foarte multe de rezolvat și, în acest sens, mi se pare un lucru foarte bun că domnul Prim-ministru a venit și el la această întâlnire. Vom avea un dialog, zic eu, foarte bun.

Jurnalist: Lipsește primarul general al Capitalei. Ce mesaj aveți pentru primarul general al Capitalei, dar și pentru ceilalți primari pe care îi veți întâlni aici?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu am un mesaj pentru primarii care sunt prezenți aici, la întâlnirea cu Asociația Municipiilor din România, și le voi spune în direct acest mesaj. Cred că este însă important să vă spun că mesajele pe care le am pentru primarii municipiilor sunt mesaje generale pe care le voi da și celorlalți primari. De exemplu, că eu îmi doresc ca primarii să fie aleși în două tururi sau că îmi doresc foarte mult să existe un parteneriat real între administrația centrală, prin Guvern, și administrația locală, astfel încât toți românii să primească o șansă să trăiască într-o localitate bine pusă la punct.

Jurnalist: Este Capitala o localitate, un oraș bine pus la punct?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu, Capitala nu este un oraș bine pus la punct.

Jurnalist: Acum cinci ani erați adeptul descentralizării și regionalizării. Evident că aveam parte de un alt guvern. Mai susțineți, mai considerați că este oportun să se meargă pe aceste idei și să continue această reformă.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, sunt de părere că trebuie să reluăm discuțiile, dar probabil după alegerile parlamentare, că până atunci vom fi într-o continuă campanie electorală. Dar după alegerile parlamentare, chestiunile legate de descentralizare trebuie reluate. Sunt foarte multe domenii, foarte multe sectoare unde lucrurile s-au oprit la jumătate și acest fapt este contraproductiv. În acest fel, nu ajutăm nici comunitățile locale, care așteaptă decizii importante, dar nu ajutăm nici administrația centrală, care de multe ori este pusă în situația să gestioneze domenii întregi care, de fapt, nu ar trebui să țină de administrația centrală.

Jurnalist: Premierul și ministrul finanțelor au venit astăzi la Palatul Cotroceni. Ați discutat și despre bugetul pe anul 2020?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, am avut o discuție pentru pregătirea bugetului. Domnul Premier și domnul ministru al finanțelor au dorit să mă informeze despre stadiul lucrurilor în această zonă extrem de importantă. Cred că este clar pentru toată lumea. Elaborarea și aprobarea bugetului pentru anul viitor reprezintă cea mai importantă acțiune politică a Guvernului din acest an, din această lună decembrie.

Jurnalist: Ministrul finanțelor publice a spus că v-a informat că veți avea o indemnizație practic înghețată începând cu 1 ianuarie 2020 și că ați fost de acord.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, mi se pare un lucru potrivit. Dacă vrem să fim politicieni responsabili, trebuie noi, care suntem în vârful piramidei, să fim primii care dăm semnalul că înțelegem că nu toată lumea poate să beneficieze tot timpul de creșteri salariale și este un moment potrivit pentru a arăta că orice creștere salarială, oricât de mult dorită ar fi, trebuie să fie și oportună. I-am încurajat să meargă mai departe cu această măsură propusă.

Jurnalist: Domnule Președinte, legat de celelalte măsuri propuse de Guvern pentru reducerea deficitului bugetar, vorbim de interzicerea cumulului dintre pensii și salariul la stat, concedierea bugetarilor – susțineți aceste măsuri? Sunt măsuri potrivite?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Este nevoie de un mix de măsuri pentru a permite totuși reducerea deficitului până într-o zonă care este rezonabilă, adică până spre zona de 3%. Este clar că acele guverne eșuate pesediste au exagerat cu măsuri care au fost luate pe picior, fără o analiză serioasă, și acum Guvernul liberal trebuie să vină – și să vină – cu o atitudine foarte responsabilă. Evident, toată lumea își dorește să crească salariile, să crească pensiile, dar în același timp trebuie să avem în vedere și limitarea bugetului. Nu putem să pornim de la premisa că bugetul este oricât de mare ne dorim. Și atunci i-am încurajat să vină cu un mix de măsuri, pe de-o parte de încurajare a creșterii economice, care, pe urmă, permite cheltuieli mai mari, dar, în același timp, pentru anul 2020, care trebuie să fie anul reechilibrării bugetare, trebuie găsite metode pentru a reduce cheltuiala acolo unde poate fi redusă, fără a se apropia de buzunarul românului, care încă nu-și permite cât își dorește.

Jurnalist: A explicat ministrul finanțelor, într-o conferință ceva mai devreme, că deține un document prin care se arată că Partidul Social Democrat nu intenționa să majoreze pensiile începând din anul 2020. Când va face public acest document?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Asta cred că trebuie să-l întrebați pe domnul ministru.

Jurnalist: Domnule Președinte, o asumare a răspunderii în Parlament pe alegerea primarilor în două tururi ar fi potrivită?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: M-ați întrebat de multe ori și reafirm, părerea mea este că trebuie să revenim la alegerea primarilor în două tururi. Știu că sunt diferite inițiative legislative în Parlament. Dacă ele nu se realizează în acest sens, cred că ar fi o abordare rezonabilă să se meargă cu angajarea răspunderii în Parlament.

Jurnalist: Mâine Guvernul își va angaja răspunderea pentru mai multe proiecte de lege în Parlament. Opoziția are la dispoziție practic trei zile să depună moțiune de cenzură. Aveți emoții în acest sens?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: N-am niciun fel de emoție. Sunt măsuri, și oportune, și necesare, dar și așteptate, și cred că, în acest moment, angajarea pe legislația pregătită de Guvern, angajarea răspunderii, este soluția cea mai potrivită.

Vă mulțumesc! Vă doresc o zi bună!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii