Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:46 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Klaus Iohannis „Dezrobirea romilor a pus piatra de temelie a procesului de recuperare a identităţii unei comunităţi încercate de istorie“

ro

20 Feb, 2022 11:30 1313 Marime text

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis duminică, 20 februarie 2022, un mesaj cu prilejul Zilei Dezrobirii Romilor.


Lupta cu manifestările rasiste şi xenofobe, depăşirea prejudecăţilor, precum şi atingerea egalităţii reale de şanse pot fi asigurate prin educaţie şi cultură, afirmă preşedintele Klaus Iohannis


Vă prezentăm în continuare textul mesajului:
 

Se împlinesc astăzi 166 de ani de la momentul în care comunitatea roma și-a dobândit libertatea. Actul dezrobirii romilor de la 1856 este expresia consensului elitelor politice ale acelor vremuri asupra unui obiectiv major: aderarea României la valorile umaniste occidentale, prin includerea romilor în destinul și construcția națiunii.


De atunci și până în prezent, comunitatea roma a contribuit constant la modernizarea țării noastre. Minoritatea roma a fost prezentă în momentele fondatoare din istoria României și a împărtășit greutățile, dar și idealurile și speranțele națiunii noastre.


Ziua Dezrobirii Romilor ne oferă un bun exemplu de a evidenția capacitatea societății noastre de a-și găsi coeziunea. Dezrobirea romilor a pus piatra de temelie a procesului de recuperare a identității și a memoriei unei comunități profund încercate de istorie. Evocăm astăzi amintirea victimelor robiei, ale deportărilor, umilințelor, privațiunilor și ale asimilării forțate.



Într-o perioadă în care discursul incitator la ură, violența și intoleranța sunt din nou prezente în spațiul public, avem datoria de a rămâne vigilenți și de a nu permite ca drepturile omului să fie încălcate, iar romii să fie o dată în plus marginalizați.


Am convingerea că lupta cu manifestările rasiste și xenofobe, depășirea prejudecăților, precum și atingerea egalității reale de șanse pot fi asigurate prin educație și cultură. În „România Educată”, minoritățile naționale sunt prețuite, iar relațiile dintre oameni și autorități se bazează pe dialog și pe aprecierea diversității, forțele motrice ale progresului Europei.


Ziua Dezrobirii Romilor este și un prilej înnoit de reflecție asupra setului de valori care a stat la baza viziunii și a acțiunii elitelor care au luptat, la începuturile modernității României, pentru libertatea și demnitatea romilor, ca parte de nedespărțit a libertății și demnității naționale.


Să valorificăm efortul lor și să continuăm să acționăm în același spirit de solidaritate, responsabilitate și respect față de semeni.



Sursa foto: Facebook/ Klaus Ioahnnis 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii