Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:37 14 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Județul Constanța, sub cod portocaliu și cod galben de vreme rea. Salvatorii ISU Dobrogea, pregătiți să intervină

ro

05 Feb, 2023 08:16 1289 Marime text
Pompieri în misiune. Foto: Facebook/IGSUAvând în vedere că Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare Cod Galben - intensificări ale vântului, perioade cu viscol, transport de zăpadă și vizibilitate redusă, valabilă în perioada 4 februarie, ora 20.00-5 februarie, ora 20.00 și o avertizare Cod Portocaliu - intensificări susținute ale vântului, cu ninsoare viscolită, zăpadă spulberată și vizibilitate redusă, pentru data de 05 februarie, în intervalul orar 02–20.00, începând cu data de 4 februarie, ora 18.00, la nivelul ISU Dobrogea s-a activat Grupa Operativă.
         
Potrivit reprezentanților ISU Dobrogea, de asemenea, s-au dispus măsurile necesare pentru verificarea tehnicii de intervenție, a utilajelor şi accesoriilor de intervenţie în situaţii de urgenţă în toate subunitățile inspectoratului, acestea fiind pregătite ca, la nevoie, să poată crește capacitatea operațională, iar reprezentanţii autorităţilor administraţiei publice locale aflate sub incidența Codului Portocaliu au fost anunțați în privința instituirii serviciului de permanență la sediile primăriilor.

„Au fost contactate toate structurile cu atribuţii în domeniul gestionării situațiilor de urgență în vederea pregătirii şi verificării existenţei şi stării operativ-tehnice a mijloacelor şi materialelor necesare asigurării protecţiei populaţiei, animalelor şi bunurilor materiale. S-a luat legătura cu Direcția de Sănătate Publică Constanța în vederea transmiterii situației cu gravidele aflate în trimestrul III de sarcină (623) și persoanele dependente de dializă (82).

De asemenea, sunt operaționale șenilatele de la Valea Dacilor (utilajul aparține Direcței Regionale de Drumuri și Poduri Constanța), Constanța și Topraisar (cele două utilaje aparțin Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța), iar, în cazul în care este nevoie de intervenția acestora pentru a prelua pacienți din zone greu accesibile, acestea vor fi încadrate cu paramedici.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a dispus alocarea de tehnică de intervenție suplimentară în vederea gestionării eficiente a eventualelor situații de urgență ce pot să apară. Astfel, în subunitățile de intervenție de la Midia-Năvodari, Mangalia și Constanța-Oraș au fost dislocate elemente de mobilitate de la ISU Giurgiu, ISU București-Ilfov și Unitatea Specială de Intervenție în Situații de Urgență Ciolpani, respectiv două șenilate și două autospeciale pentru transport personal și victime multiple“ - au mai precizat reprezentanții ISU Dobrogea.


Activitatea din toate porturile este suspendată, până în prezent, nefiind semnalate alte probleme.
 
MĂSURI DE PREVENȚIE

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa, transmit cetăţenilor câteva recomandări privind comportamentul ce trebuie adoptat pe durata avertizării Cod Portocaliu:
  • Informaţi-vă permanent asupra condiţiilor atmosferice folosind radioul şi televizorul;
  • Pregătiţi mijloacele de iluminat independente de reţeaua electrică;
  • Păstraţi la îndemână unelte pentru degajarea zăpezii;
  • Evitaţi orice fel de călătorie dacă nu este absolut necesară;
  •  Dacă este necesar să plecaţi, luaţi-vă articole de îmbrăcăminte groasă, căciulă, mănuşi;
  • Interesaţi-vă de starea drumurilor, înainte de a părăsi domiciliul/localitatea;
  • Dacă plecaţi cu maşina, asiguraţi-vă că este echipată cu lanţuri pentru zăpadă, lopată, cablul de remorcare, că are suficient combustibil şi asiguraţi-vă că ştie cineva pe ce rută vă deplasaţi;
  • Dacă rămâneţi blocat în trafic, încercaţi să scoateţi autovehiculul de pe partea carosabilă pentru a facilita intervenţia mijloacelor de deszăpezire şi porniţi luminile de avarie;
  • Dacă rămâneţi înzăpeziţi, porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare ora, pentru a menţine cald în interior. Când motorul functionează, deschideţi uşor o fereastră pentru ventilaţie, astfel vă protejaţi impotriva intoxicării cu monoxid de carbon;
  • Dacă mijlocul de transport se defectează, nu intrati în panică! Păstraţi-vă calmul, apelaţi numărul unic de urgenţă 112, aprindeţi luminile şi aşteptaţi ajutorul echipelor de intervenţie. Totodată, echipaţi-vă corespunzător, cu haine groase;
  • Nu părăsiţi mijlocul de transport pentru a cere ajutor, deoarece vă puteţi rătăci;
  • În localităţi nu parcaţi autovehiculele pe străzi. Încercaţi, pe cât posibil, să le scoateţi de pe partea carosabilă. 
Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU ce poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii