Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:08 19 09 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Informarea Diasporei cu privire la modalităţile de exercitare a dreptului la vot la prezidenţiale

ro

06 Aug, 2019 11:08 300 Marime text
Ca urmare a scrisorii deschise prin care mai multe grupuri civice solicită Autorității Electorale Permanente (AEP) informații privind măsurile care vizează promovarea modalităților de vot pe care le au la dispoziție alegătorii din străinătate la alegerile pentru Președintele României din toamna acestui an, AEP face următoarele precizări:
 
  • În exercitarea atribuțiilor ce îi revin, de informare și educare a alegătorilor, AEP a lansat portalul www.votstrainatate.ro încă dinaintea promulgării Legii nr. 148/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative în materie electorală, iar acesta a devenit funcțional în aceeași zi în care a intrat în vigoare această lege, mai exact în data de 28 iulie 2019, ora 12:00. Totodată, președintele AEP a explicat noile prevederi legale privind exercitarea dreptului de vot, precum și procedura de înregistrare pe portal în cadrul mai multor conferințe de presă. În același timp, instituția a asigurat diseminarea informațiilor pe această temă prin intermediul comunicatelor de presă, publicate încă de la momentul promulgării legii.
  • Instituția a promovat și promovează în continuare înregistrarea alegătorilor din străinătate prin toate canalele de comunicare pe care le are la dispoziție: pagina oficială de Internet, pagina Facebook, canalul Youtube.
  • Autoritatea Electorală Permanentă se află în contact permanent cu Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Românilor de Pretutindeni, precum și cu reprezentanții comunităților de români din străinătate în vederea realizării unei campanii eficiente de comunicare cu privire la modalitățile de vot pe care le au la dispoziție alegătorii din afara țării pentru scrutinul din toamnă. În acest sens, pe parcursul lunii august, conducerea AEP alături de reprezentanții ai MAE și ai Ministerului Românilor de Pretutindeni vor participa la întâlniri cu reprezentanții comunităților de români din străinătate, organizate la sediile misiunilor diplomatice din principalele orașe europene, precum și la întâlniri cu reprezentanții comunităților de români din străinătate aflați în vacanță în România. Aceste acțiuni își propun creșterea gradului de conștientizare a drepturilor și responsabilităților românilor din diaspora, precum și a promovării înregistrării pe portalul www.votstrainatate.ro cu opțiunea votului prin corespondență sau cu cea a votului la o secție de votare mai aproape de casă.
  • Instituțiile responsabile cu promovarea votului în străinatate, AEP și MAE, împreună cu  Ministerul Românilor de Pretutindeni sunt în proces de elaborare a mai multor tipuri de materiale informative destinate alegătorilor, și anume, clipuri de informare și materiale tipărite (broșuri, pliante și ghiduri).
  • După începerea perioadei electorale, respectiv 28 august 2019, aceste instituții vor informa constant cetățenii cu privire la informațiile relevante și la termenele calendarului acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale. 
AEP este deschisă tuturor propunerilor și sugestiilor societății civile care pot contribui la o mai bună informare a alegătorilor români din afara țării. 
 
În acest sens, președintele Autorității invită vineri, 9 august 2019, ora 10:00, la sediul AEP din strada Stavropoleos nr. 6, reprezentanții tuturor grupurilor civice semnatare ale scrisorii deschise pentru discuții aplicate pe marginea subiectelor invocate.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii