Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:08 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Info-sud-est Context.ro, cel mai nou produs media, a fost lansat joi de jurnaliștii Attila Biro, Cristian Andrei Leonte și Stephen McGrath. Platforma își propune să atragă tinerii în presă

ro

09 Jun, 2022 18:46 1416 Marime text
CONTEXT
  • Context.ro este cel mai nou produs media lansat joi de jurnaliștii Attila Biro, Cristian Andrei Leonte și Stephen McGrath. Noua platformă își propume să extindă comunitatea ziariștilor de investigație prin importul tinerilor fîn mass-media. 

”Am început un maraton în care vom fi în slujba cititorilor”, transmit cofondatorii Context.ro în ziua lansării. 

”Suntem șase jurnaliști și vă propunem pentru început trei seriale de presă: #MilardelePierdute analizează cum fraudele financiare dăunează democrației. În primele episoade ale seriei arătăm cum o instituție ascunde date esențiale despre oligarhii ruși. Puteți citi și cum autoritățile au rămas inerte după investigația internațională #PanamaPapers. Ne uităm la corupția politică în serialul #PreședinteDeJudeț în care personaj principal e un liberal, secretar al Senatului. N-am uitat nici de fondurile europene. #BaniiPost-Covid este serialul în care monitorizăm cine ia milardele europene din Planul Național de Redresare și Reziliență, alături de o echipă internațională de jurnaliști”, sunt primele subiecte publicate de platforma online de presă. 

Obiectivul principal al Context.ro este să îmbunătățească nivelul investigațiilor jurnalistice cu ajutorul educației, tehnologiei și prin programe de mentorat dedicate tinerilor reporteri sau celor care doresc să devină jurnaliști de investigație, susțin jurnaliștii pe pagina oficială. Context.ro este un hub pentru cooperarea între jurnaliștii de investigație din România. Ca parte a rețelei internaționale Organised Crime and Corruption Reporting Project,  CONTEXT promovează activ cooperarea transfrontalieră între jurnaliștii de investigație, mai arată aceștia. 

Attila Biro este cofondator al Context.ro și investighează crima organizată și corupția de 18 ani. Lucrează în proiecte internaționale alături de jurnaliștii afiliați rețelei Organised Crime and Reporting Project. A făcut parte din echipa RISE Project, fiind și director executiv al platformei, în perioada 2017-2020. A făcut parte din proiecte jurnalistice internaționale precum Laundromatul din Azerbaidjan sau Panama Papers. A publicat investigații jurnalistice la Digi24, Gândul.info și Hotnews.ro.

Cristian Andrei Leonte este cofondator Context și jurnalist din anul 2011. A înființat Info Sud-Est, o publicație constănțeană independentă. A publicat mai multe investigații despre distrugerea patrimoniului istoric și corupția din administrațiile locale. În urma investigațiilor sale au fost deschise dosare penale, inclusiv de către Parchetul European. Este și editor G4Media și a documentat investigații transfrontaliere cu jurnaliști de la OCCRP, Suddeutsche Zeitung (Germania) sau NRC (Olanda).

Stephen McGrath este cofondator al Context este un jurnalist britanic care trăiește și lucrează în România. Articolele sale au fost publicate în mod regulat de publicații internaționale precum The Associated Press, BBC, The Guardian, The Times, The Telegraph, The Independent, New Statesman și multe altele. A documentat materiale legate de politică, mediu, probleme sociale și cultură. În 2019 a ajuns pe lista scurtă a finaliştilor desemnați de Fundația pentru Combaterea Traficului de Persoane pentru cea mai buna investigație despre traficul de persoane. În plus, a realizat materiale radio pentru BBC World Service.

Iulia Stănoiu este reporter de investigații al CONTEXT, iar din 2017 activează în presa locală din Teleorman. A făcut parte timp de șapte ani din echipa radioului local din orașul natal, Roșiorii de Vede, în adolescență, ca prezentator și reporter. După câțiva ani de lucru în mediul corporate, a revenit în presă și a urmat mai multe cursuri de formare în jurnalismul de investigație.

Mihaela Tănase este absolventă a Facultăţii de Jurnalism din Sibiu. A fost fact checker pentru Factual.ro, un proiect derulat de Funky Citizens care verifică afirmațiile politicienilor români. A publicat recent pe portatul RISE Project o investigație despre un parlamentar român.

Vasile-Mircea Varlam a studiat Științe Politice și în 2021 a obținut două masterate în acest domeniu. S-a familiarizat cu jurnalismul de investigație în cadrul mai multor traininguri. Alături de echipa Context.ro documentează subiecte legate de mediul înconjurător, corupție și crimă organizată.


Citește articolul integral pe info-sud-est
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii