Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:56 23 02 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In Memoriam Ștefania Rădulescu (1932-2019), soția marelui ctitor constănțean

ro

15 Jan, 2019 23:59 525 Marime text
Astăzi este condusă pe ultimul drum Ștefania Rădulescu, cea care i-a fost timp de patru decenii reazem istoricului, muzeografului, primarului, prefectului, universitarului și rectorului Adrian V. Rădulescu. Om al cetății care avea să fie, în 2018, în centrul atenției cotidianului ZIUA de Constanța, campania de presă închinată ctitorului Adrian V. Rădulescu, fiind urmată de fapte neprevăzute pentru un jurnal de provincie.
 
După ce, la Sesiunea Științifică Pontica 51, era lansat primul film documentar dedicat personalității istoricului Adrian V. Rădulescu, finanțat de ZIUA de Constanța, a urmat schimbarea denumirii școlii din localitatea natală Dorobanțu (județul Călărași), apoi amplasarea plăcuței pe strada al cărei nume trebuia să-l poarte, iar în ultima lună a lui 2018 faptele extraordinare ale lui Adrian V. Rădulescu erau recunoscute odată cu atribuirea titlului de Cetățean de onoare post-mortem al județului Constanța.
 
În toată această perioadă, deși pe patul de suferință, Ștefania Rădulescu, cândva economist la sucursala constănțeană a Băncii Naționale, a sprijinit demersul ZIUA de Constanța contactând diverse personalități sau transmițând mesajele sale de recunoștință pentru strădania de a-l repune pe soțul său acolo unde își merita locul, și nu pradă uitării.
„«Nimic nu este întâmplător. Dacă din întâmplare se întâmplă ceva, a fost de multă vreme plănuit». Nu-mi mai amintesc cui aparține, dar mi s-a părut potrivit să vă scriu. Cu aleasă prețuire, Ștefania Rădulescu”.
 
Pe 1 octombrie, cu puțin timp înainte de a lansa la Pontica documentarul „Adrian V. Rădulescu-ctitorul” (realizat de Imago Studio), aceeași sensibilă doamnă ne transmitea: „Unele cuvinte spun multe, multe cuvinte însă nu spun nimic. Azi aleg: inițiativa ziarului ZIUA de Constanța vă onorează. Filmul poate marca o cotitură în presă și sigur un mesaj pentru noua generație, un îndemn pentru a-și cunoaște și prețui înaintașii. Felicitări și mulțumiri! Cu aleasă prețuire, Ștefania Rădulescu”.
 
Iar noi astăzi ne plecăm în fața catafalcului dvs. și vă asigurăm că nu vom lăsa uitarea să se aștearnă peste ceea ce a avut bun și valoros Dobrogea, dar mai ales peste personalitățile care au marcat, precum respectabilul dvs. soț, devenirea noastră.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii