Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:52 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În fiecare an, pe 14 octombrie, se celebrează Ziua Mondială a Standardizării. ASRO, platforma națională din România

ro

14 Oct, 2020 00:00 1205 Marime text
  • Acest eveniment a fost marcat pentru prima dată pe 14 octombrie 1970.
  • În România, platforma națională pentru elaborarea și adoptarea standardelor europene și internaționale este ASRO.
  • Organismul naţional de standardizare este reprezentat în forurile internaționale de Gheorghe Ţucu şi Iuliana Chilea.
 

Membrii Organizaţiei Internaţionale de Standardizare, cei ai Comisiei Electrotehnice Internaţionale și cei ai Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor, dar și toate persoanele care au legătură cu activitatea de standardizare celebrează în fiecare an, pe 14 octombrie, Ziua Mondială a Standardizării.

Acest eveniment a fost marcat pentru prima dată pe 14 octombrie 1970, iniţiativa aparținându-i lui Faruk Sünter, preşedintele Organizaţei Internaţionale de Standardizare (1968-1970). Organizaţie internaţională, independentă şi non-guvernamentală, ISO a fost înființată în anul 1947, reunind institutele naționale de standardizare din peste 160 de țări, secretariatul general fiind în Elveția, la Geneva. Înființarea ISO a venit la un an de la reunirea în premieră, la Londra, pe 14 octombrie 1946, a delegaților din 25 de țări, obiectivul fiind crearea unui organism internațional în domeniul standardelor, care să se ocupe de unificarea și coordonarea acestora.
 

ASRO joacă un rol important

În România, platforma națională pentru elaborarea și adoptarea standardelor europene și internaționale este ASRO - Organismul naţional de standardizare. După cum se arată pe site-ul oficial al organismului, ASRO este o asociaţie, persoană juridică română de drept privat, de interes public, fără scop lucrativ, neguvernamentală şi apolitică, funcționând în baza prevederilor Legii nr. 163/2015 privind standardizarea naţională şi a Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii.
Potrivit sursei citate, ca parte a comunității globale de standardizare, fiind membru al ISO, IEC, CEN, CENELEC și ETSI, ASRO joacă un rol important în punerea la dispoziție a unei platforme ușor accesibile și necesare pentru o gamă de părți interesate în vederea participării acestora la activitatea de standardizare.
 

Principalele atribuții

Aceasta ajută la furnizarea soluțiilor eficiente pentru afaceri competitive, sprijinirea obiectivelor politicilor publice, sprijinirea certificării și supravegherii pieței și oferă un mecanism eficace de promovare a protecției consumatorului și a responsabilității sociale.
Principalele atribuţii:
- Stabilirea principiilor şi metodologiei standardizării naţionale;
- Elaborarea şi aprobarea standardelor naţionale şi participarea la activitatea de standardizare europeana şi internaţională;
- Gestionarea fondului documentar de standarde şi publicaţii din domeniul standardizării naţionale şi internaţionale;
- Asigurarea informării publice în domeniul standardizării naţionale;
- Editarea, publicarea şi difuzarea standardelor şi a publicaţiilor standardizării;
- Reprezintă ISO şi IEC în România şi apără drepturile de autor asupra standardelor internaţionale adoptate;
- Oferirea de produse şi servicii utilizatorilor de standarde în scopul satisfacerii necesităţilor acestora;
- Promovarea respectării dreptului de copyright asupra standardelor europene adoptate.
ASRO acordă la cerere mărcile naţionale de conformitate SR (conformitatea cu standardele române de produs) şi SR-S (conformitatea cu standardele române de securitate).


Membru cu drepturi depline

La nivel european activitatea de standardizare este reglementată de Regulamentul 1025_2012.
ASRO este membru cu drepturi depline la: CEN (Comitetul European de Standardizare), CENELEC (Comitetul European pentru Standardizare în domeniul Electrotehnicii) și ETSI (Institutul European de Standardizare în domeniul Telecomunicaţiilor) la Categoria NSO Organisme naţionale de standardizare, iar la nivel internaţional la: ISO (Organizatia Internaţională de Standardizare) și IEC (Comisia Electrotehnică Internaţională).
ASRO este reprezentată în: Adunările Generale CEN şi CENELEC de către Gheorghe Ţucu - preşedinte şi Iuliana Chilea - director general și în structurile de conducere a activităţii de standardizare europene: Board-ul Tehnic CEN şi CENELEC - Iuliana Chilea.

Sursa foto: Facebook (Organismul Național de Standardizare)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii