Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:07 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În atenția părinților! Cum trebuie alese cadourile pentru cei mici, de Ziua Copilului

ro

31 May, 2021 00:00 1292 Marime text
  • Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor recomandă atenție sporită în goana după cadoul pentru Ziua Copilului
  • De 1 iunie părinții tind să cumpere mai multe jucării pentru cei mici față de restul anului
  • Unele jucării pot fi periculoase și pot duce chiar la decesul celui mic
 
Ziua de 1 iunie este o ocazie de a oferi copiilor un cadou practic, atractiv și util, care să aducă zâmbete pe chipurile lor pentru că toți copii se bucură dacă primesc o jucărie nouă.
 
Dar dacă vreți să dăruiți o jucărie care să nu reprezinte un pericol pentru copilul dumneavoastă, trebuie să țineți cont de câteva sfaturi transmise de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor:
- să achiziționați jucării numai din magazine și/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de
cumpărare (factură, bon fiscal etc), de care va fi neaparat nevoie în caz de reclamație;
- să alegeți întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacitățile și aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să fie insotite de avertismente generale privind grupa de varsta recomandată care ajuta la alegerea jucăriei;
- trebuie să știți ca jucariile care nu sunt destinate unui grupe de varsta specifice pot sufoca, intoxica sau răni copiii;
- să verificați dacă jucariile au marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil și durabil, următoarele elemente:
  • coordonatele producătorului și/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului și/sau a importatorului și adresa la care pot fi contactați );
  • numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare);
  • marcajul de conformitate CE care conduce la supoziția că jucăria este sigură.
Dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau într-un document care însoțește jucăria.
- să verificați existența instrucțiunilor de utilizare și a avertismentelor specifice, însoțite de indicații privind precauțiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării; acestea trebuie sa fie traduse obligatoriu în limba română; să respecte întocmai aceste instrucțiuni și precauții.
 
Orice reclamație legată de o jucărie achiziționată trebuie semnalată mai întâi vânzătorului de la care a fost cumpărată și în caz de nesoluționare, structurii teritoriale a ANPC.
Părinții sunt sfătuiți să nu cumpere jucării cu părți mici, detașabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceștia au tendința să bage jucăriile în gură și pot să se înece cu părțile mici. De asemenea trebuie să respecte atenționările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: „Atenție. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare”.
Fraza „Atenție. Nerecomandat copiilor sub 3 ani” poate fi înlocuită cu simbolul grafic de interzicere / pictograma care vizează copiii între 0 și 3 ani; fraza și simbolul nu trebuie puse împreună.
În cadrul acțiunilor de control desfășurate de comisarii ANPC în anii trecuti, au fost identificate și produse periculoase: pistoale cu bile care prezentau riscul de rănire a utilizatorilor, jucării de tip “YO-YO” cu conținut de lichid și șnur elastic ce se alungește cu risc de strangulare și sufocare, dar și risc chimic (de la lichidul conținut), jucării din pluș la care nu era specificată grupa de vârstă prezentând pericol de sufocare, prin inghițire, motiv pentru care s-a dispus măsura de retragere definitivă de la comercializare a acestora.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii