Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:01 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IICCMER „Viața cotidiană în comunism“, tema aleasă pentru ediția a XV-a a Universității de Vară

ro

21 Aug, 2023 11:23 799 Marime text
Sursă: Facebook/ IICCMER
  • IICCMER va prezenta zilnic un jurnal al tuturor activităților ce se vor desfășura în cadrul ediției din acest an.

A fost deschisă ediția a XV-a a Universității de Vară, cu tema „Viața cotidiană în comunism“ . 

În intervalul 21 - 25 august, 20 de studenţi vor participa la 11 workshop-uri, la proiecţii de film, vernisaje şi vizite la obiectivele istorico-memoriale din judeţele Buzău şi Vrancea.

Alături de lectorii prezenţi în cadrul Universităţii de Vară, cei 20 de participanţi, studente şi studenţi, vor dezbate teme precum: Practici şi strategii ale supravieţuirii cotidiene în totalitarismul ceauşist; Măştile cotidianului comunist. Conformism şi adaptare în timpul regimului Ceauşescu; Cuplu şi locuire în România comunistă; Justiţia penală de tranziţie din România postcomunistă: procesul torţionarului Alexandru Vişinescu; Doi dictatori. Propagandă şi iconografie; Viaţa studenţească în comunismul românesc; Şcoala în comunism, incubator pentru puii de "om nou"; Reprezentarea "duşmanului de clasă" în propaganda vizuală din perioada RPR; Secvenţe din fostele Cămine-spital ale României comuniste; Secvenţe din cotidianul comunist - capturi de peliculă.
„Pentru anul acesta, tema aleasă este cea a vieţii cotidiene, a adaptării şi a rezistenţei în timpul comunismului. Alegerea noastră nu este întâmplătoare.

Prea mulţi uită de miile de copii asasinaţi în aşa-zisele instituţii de îngrijire, de miile de femei moarte în urma încercărilor de întrerupere a sarcinii în condiţii improprii, de miile de pacienţi morţi în spitale ca urmare a absenţei minimului necesar de medicamente şi aparatură medicală.

De mizeria morală şi materială generalizată a anilor '80, de imensele cozi formate în faţa magazinelor, de frigul şi de întunericul din case şi de celelalte privaţiuni sub semnul căror se desfăşura viaţa celor mai mulţi dintre noi“, a declarat, în debutul ceremoniei de deschidere a cursurilor Universităţii de Vară, prof.univ.dr. Daniel Şandru, Preşedintele executiv al IICCMER.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii