Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:31 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Forțele Navale Române au fost reprezentate de doi ofițeri la exercițiul multinațional ESP Minex 23

ro

23 May, 2023 10:56 930 Marime text
Sursa foto: Forțele Navale Române

Forțele Navale Române au fost reprezentate de ofițerii Lt. Alexandru Sturzu și Asp. Octavian Manta la exercițiul multinațional ESP Minex 23, desfășurat între 6 – 19 mai 2023, în Marea Balearelor.
 
Cei doi ofițeri din cadrul Divizionului 146 Nave Minare - Deminare au avut calitatea de observatori în cadrul exercițiului.
 
ESP Minex 23 s-a aflat sub coordonarea Forțelor Navale Regale Spaniole.
 
Navele militare integrate Grupării permanente NATO de luptă contra minelor marine în Marea Mediterană (SNMCMG-2), au luat parte la Exercițiul multinațional avansat ESPMinex23, alături de Forța Maritimă a Europei, a cărei comandă este deținută până în luna septembrie a acestui an de Forțele Navale Regale Spaniole.
 
Exercițiul le-a dat posibilitatea celor doi ofițeri români să se reunească și cu căpitanul Gigi Dode, ofițerul secund al puitorului de mine și plase 274 „Viceamiral Constantin Bălescu”, care participă, în perioada ianuarie-iunie 2023, ca ofițer de stat major în cadrul Grupării Navale Permanente NATO de Luptă Contra Minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Counter Measures Group Two).
 
În total, 15 nave aparținând mai multor state europene membre NATO și un elicopter SH60F al US Navy au luat parte la manevre, cu un total de peste 600 de militari, printre care și unități de scafandri specializați în lupta contra minelor marine. De asemenea, militarii belgieni au fost și ei prezenți cu un dispozitiv submersibil care contribuie la căutarea și detectarea minelor marine. ESP Minex 23 a cuprins operațiuni de căutare și detectare a minelor marine, precum și identificarea și neutralizarea acestora. Obiectivul operațiunii a fost de a consolida capacitatea de reacție pentru menținerea siguranței navigației și accesul în porturi pe timp de criză.
 
„Lt. Alexandru Sturzu și Asp. Octavian Manta, care fac parte din echipajul permanent al puitorului de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” (PMn 274), au fost ambarcați la bordul vânătorului de mine spaniol ESPS „Duero”.
 
Militarii din Forțele Navale Române participă frecvent la astfel de misiuni multinaționale de antrenament în vederea perfecționării și a dobândirii de noi aptitudini utile în lupta cu mijloace convenționale”, transmit Forețele Navale Române prin intermediul paginii de Facebook.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii