Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:06 20 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Florin Cîțu, noul premier desemnat de Klaus Iohannis

ro

26 Feb, 2020 20:19 1127 Marime text

Președintele Klaus Iohannis susține o declarație de presă, la Palatul Cotroceni, după încheierea consultărilor de astăzi cu partidele politice.

Bună seara!

Am încheiat sesiunea de consultări cu partidele parlamentare și cred că e bine să recapitulăm pe scurt de ce am ajuns iarăși la consultări și iarăși la desemnări.

Partidul Național Liberal a constituit un guvern care s-a apucat să repare lucrurile care au fost stricate. Guvernul Orban a venit cu o agendă reformatoare, a reușit în timp record să vină cu un buget pentru 2020 și s-a apucat de lucruri importante, printre care a dorit să schimbe legislația privind alegerea primarului și a consiliului local, pentru a veni mai aproape de cetățean.

Acest lucru nu a fost dorit de PSD, PSD care s-a opus vehement reformelor promovate de Guvernul Orban. A reușit la momentul respectiv, PSD, să adune o majoritate care a trecut o moțiune de cenzură prin Parlament.

După care am dorit să deblochez repede situația creată, am convocat consultări, am desemnat un prim-ministru și, surpriză neplăcută, PSD a început să tergiverseze procedurile în Parlament.

Au trecut cele 15 zile în care conform regulamentului ar fi trebuit să se facă un vot. Nu s-a votat și atunci am intrat în riscul unui blocaj total în Parlament.

Pentru a depăși acest blocaj, premierul desemnat, domnul Ludovic Orban, și-a depus mandatul și pentru astăzi deja am convocat consultări cu partidele parlamentare.

Noi nu ne dorim să blocăm România! Noi ne dorim să mergem mai departe și să rezolvăm problemele țării, să rezolvăm problemele românilor.Așadar, după consultări, acum, am decis deja să fac o desemnare, pentru a mișca lucrurile în așa fel încât să nu ne blocăm politic.

Așadar, astăzi, am decis să desemnez pentru poziția de prim-ministru pe domnul Vasile Florin Cîțu, actualmente ministru al Finanțelor Publice, care se va prezenta, sper, într-un timp scurt în fața Parlamentului cu o echipă guvernamentală și cu un program de guvernare.

Vă mulțumesc!


Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 26 februarie a.c., decretul prin care îl desemnează pe domnul Vasile-Florin Cîţu în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituția României, republicată.

Amintim că, Președintele a convocat pentru miercuri partidele politice la consultări. Delegațiile PNL, PSD și USR au fost primii care au discutat cu Klaus Iohannis despre desemnarea unui nou premier. Șeful statului a anunțat că Ludovic Orban și-a depus marți seară mandatul de premier desemnat.

Sursa foto: Facebook/ Florin Cîțu 

Ti-a placut articolul?

Comentarii