Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:21 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Femeile nu si-au luat premiul la HOP!

ro

08 Sep, 2008 00:00 1230 Marime text
1220816761.jpg

Juriul a decis: toate actritele s-au clasat cam la acelasi nivel una fata de cealalta, dar nu s-au ridicat la cerintele galei

Emotii, nervi, talent si seri de neuitat pentru iubitorii teatrului de la malul marii. A fost gala Tanarului Actor HOP! 2008, ajunsa la a XI-a editie, la care au pornit 43 de artisti - 15 la sectiunea individual, restul la "grup". Au fost aceleasi probe de foc - cea la alegere si cea obligatorie, anul acesta. "Statistica" lui I.L. Caragiale a dat fraul liber imaginatiei tinerilor actori, care au devenit, fiecare, crainici, prostituate, contopisti, prezentatoare TV cu busturi generoase etc. Misiunea juriului a fost destul de dificila anul acesta. Alexandru Berceanu - regizor, Andreea Bibiri - actrita, Florin Fieroiu - coregraf, Virginia Mirea - actrita si Dan Tudor - actor si regizor au cumpanit foarte mult pana sa ia una dintre cele mai dificile decizii din ultimii unsprezece ani: nicio actrita nu a reusit sa se "califice" pentru premiul la individual feminin. Surpriza, de partea tinerelor de pe scena, dar si a publicului, hotarare - de cea a juriului. Decizia acestuia a fost implacabila: toate actritele s-au clasat cam la acelasi nivel una fata de cealalta, dar nu s-au ridicat la cerintele galei. La individual masculin, trofeul a fost adjudecat de Pavel Barsan, care, desi printre ultimii concurenti intrati pe scena, a reusit sa "iasa" cel dintai. Absolvent al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" din Bucuresti, Facultatea de Teatru, la clasa lui Gelu Colceag, el a prezentat scena "Actor", de Steven Berkoff. Si a facut-o foarte bine, de vreme ce a smuls ropote de aplauze publicului... La sectiunea grup, castigatori au fost Ruxandra Chelaru si Vlad Dragulescu, cu "Metamorfoze".

Matei Rotaru - preferatul publicului

Un public generos, format in proportie covarsitoare din actori si membrii ai UNITER-ului (in afara celor cativa "fideli" din fiecare an ai galei, nici anul acesta in serile de spectacole nu a fost prezent vreun "ales" al Mangaliei), si-a votat, in fiecare seara, favoritii. La final, Matei Rotaru ("Esti un animal, Vsikovitz", de Alessandro Boffa) a obtinut cele mai multe voturi si premiul, simbolic, e drept, de "favorit al publicului". Premiul Timica, acordat de Asociatia Culturala Candole Partners, a fost oferit Lorenei Lupu, de actrita Lucia Muresan, si lui Dorin Ionescu ("Apa de Havel", de Matei Visniec). Premiul special al juriului "Sica Alexandrescu" (cutitul cu care maestrul isi taia foile cartilor cumparate de la librarie si care este cedat, de la an la an, de concurentul castigator al anului precedent celui din anul in curs) a fost obtinut de acelasi Matei Rotaru. Premiul "Maria Filotti", acordat de Printul Serban Cantacuzino, a fost inmanat lui Lari Cosmin Giorgescu (fragment din spectacolul "Poezia visului", de Miriam Raducanu, pe poezii de Emil Botta). Gala Tanarului Actor HOP! este, asa cum spune si Ion Caramitru, presedintele UNITER, singura competitie de piata libera a tinerilor artisti absolventi ai facultatilor de teatru din toata tara. HOP! este organizata de UNITER, Ministerul Culturii si Cultelor, Anul European al Dialogului Intercultural, Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Constanta si Primaria Mangalia.

Scris de: {autor}M.D.M.{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii