Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:54 12 05 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este Ziua Tanchiștilor. Mesajul tranmis de Ministerul Apărării Naționale cu această ocazie (video)

ro

01 Aug, 2020 15:13 894 Marime text
  • Prima zi a lunii august figurează în calendarul armatei ca zi a tanchiștilor militari.
  • Ziua Tanchiștilor este marcată, anual, la 1 august.
În anul 1919 se înființa în garnizoana Mihai Bravu primul batalion de care de luptă din Armata română. Cei 97 de ani de istorie a armei au fost marcați de colegii noștri din Batalionul 631 Tancuri “Oituz” printr-o frumoasă ceremonie militară și religioasă.

Ziua Tanchiștilor este marcată, anual, la 1 august.

Sărbătoarea a fost instituită la 1 august 1919, prin ordin al regelui Ferdinand I, avându-se în vedere faptul că la garnizoana militară din Mihai Bravu (județul Giurgiu) s-a înființat un batalion de ''care de asalt'', act ce a marcat apariția armei tancuri în Armata României. Pregătirea personalului de specialitate a continuat la Giurgiu, înființându-se aici, la 1 octombrie 1919, Batalionul carelor de asalt, prima formațiune de tancuri a Armatei Române. Datorită spațiului insuficient de la Giurgiu, la 15 ianuarie 1920 s-a dispus dislocarea batalionului la Târgoviște, iar la 1 ianuarie 1921, a luat ființă Regimentul de Care de Luptă.

Intuind avantajele oferite de carele de luptă, conducătorii armatei române au desfășurat o campanie stăruitoare pe lângă factorii de decizie politică, în scopul introducerii și integrării acestora în structurile trupelor de uscat. Într-un timp relativ scurt, cu prețul unor mari eforturi materiale, s-au înființat subunități și mari unități de tancuri.

Arma tancuri și-a dovedit rapid utilitatea și competitivitatea și a contribuit, hotărâtor, la accelerarea acțiunilor de luptă. Prin mobilitate, putere de izbire și de foc și o eficientă protecție a echipajelor, tancurile au justificat întrebuințarea lor preponderentă în acțiunile ofensive. România a fost printre primele țări din Europa și chiar din lume care și-a înzestrat armata cu acest tip de armament.

Mesajul tranmis de Ministerul Apărării Naționale cu această ocazie

Le dorim tuturor tanchiştilor sănătate, putere de muncă şi cât mai multe realizări profesionale şi personale. La mulți ani!


Sursa foto: Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro

Sursa video: Youtube/ Dobrogea TV
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii