Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:40 15 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este Ziua Poliţiei Militare. Care este mesajul polițiștilor militari

ro

15 May, 2020 08:23 1001 Marime text

Conform prevederilor regulamentului R.G. - 4, Regulamentul onorurilor şi ceremoniilor militare, zilele categoriilor de forţe ale armatei, ale genurilor de armă şi specialităţilor militare sunt stabilite astfel:

Data de 15 mai, marchează Ziua Poliţiei Militare.

La 15 mai 1990  s-au reînfiinţat unităţile şi subunităţile de poliţie militară din Armata României. Istoricul Poliţiei Militare se află însă în strânsă legătură cu istoricul jandarmeriei române, de unde îşi are originile. Trebuie făcută însă menţiunea că Gendarmeria – denumirea din acea epocă – a fost înfiinţată şi subordonată Ministerului de Resbelu.

Primele atestări ale activităţii de „poliţie a trupei” se regăsesc în documentele de „fiinţare a gendarmeriei” din 3 aprilie 1850 emise de Domnul Grigore Alexandru Ghica, iar misiunile specifice au fost consemnate şi în Ordonanţa 896 din 20 iunie 1864 semnată de Domnitorul Al. I. Cuza. Termenul consacrat de Poliţie Militară îşi are originile în anul 1893, când, pe vremea Regelui Carol I, cu aprobarea acestuia, legiuitorul Lascăr Catargiu a promulgat „Legea asupra Gendarmeriei rurale”.

Astfel, în Monitorul Oastei nr. 53 din 5 noiembrie 1893, găsim în legea mai sus menţionată, la TITLUL IV - Atribuţiunile gendarmeriei, Capitolul I – Serviciul ordinar şi extraordinar, articolul 52 - serviciul ordinar coprinde: ........, pct. e) Poliţia Militară.<

Am fost alături de voi, în stradă, în această perioadă și indiferent de situație, vom continua să rămânem alături de voi!

De ziua noastră dorim să vă transmitem că lupta nu s-a terminat și este extrem de important, ca și de acum înainte, să respectăm regulile și măsurile impuse. Este responsabilitatea fiecăruia din noi.

La mulți ani și putere de muncă tuturor polițiștilor militari!

#RomâniaFiiPuternică #COVID19 #PolițiaMilitară, este postarea de pe Facebook a Ministerului Apărării Naționale.


 

Sursa foto: Facebook/ Ministerul Apărării Naționale

Ti-a placut articolul?

Comentarii