Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:58 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este Ziua internaţională a aviaţiei civile. De ce azi. Cine a stabilit

ro

07 Dec, 2019 08:00 2160 Marime text

Ziua internaţională a aviaţiei civile este marcată în fiecare an la 7 decembrie, scrie agerpres.ro.

A fost stabilită, în 1994, de către Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile (ICAO), prin rezoluţia A29-1, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la crearea organizaţiei. În 1996, această zi a fost recunoscută oficial de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, prin Rezoluţia 33/51.

Scopul Zilei internaţionale a aviaţiei civile este, potrivit www.un.org, de a consolida gradul de conştientizare la nivel mondial a importanţei aviaţiei civile internaţionale în dezvoltarea socială şi economică a statelor lumii, precum şi a rolului unic al ICAO în promovarea siguranţei şi eficienţei transporturilor aeriene internaţionale.

Pentru a marca această zi, sunt organizate evenimente precum întâlniri cu reprezentanţi din acest sector de activitate, expoziţii, seminarii, publicarea de materiale. Totodată, sunt propuse şi promovate măsuri ce pot duce la eficientizarea transportului internaţional aerian şi la îmbunătăţirea sistemelor de siguranţă ale avioanelor civile.

Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile, care în 2019 a împlinit 75 de ani de la înfiinţare, este o agenţie a Organizaţiei Naţiunilor Unite, care elaborează principiile şi codifică tehnicile de navigaţie aeriană internaţională. Sediul general al ICAO se află în Montreal, Canada. Organizaţia a fost creată în 1944, pentru a promova dezvoltarea în condiţii de siguranţă şi în ordine a aviaţiei civile internaţionale în întreaga lume.

România a aderat, în 1965, la Convenţia privind Aviaţia Civilă Internaţională, devenind, prin Decretul nr. 194 din 24 aprilie 1965, stat contractant ICAO. Acest lucru a impus ca atribuţiile autorităţii aeronautice naţionale să fie puse în concordanţă cu prevederile Convenţiei de la Chicago şi ale Anexelor la aceasta. În 1980, avea loc în România prima reuniune ICAO organizată în estul Europei.

În 2019, se împlinesc 26 de ani de la înfiinţarea Regiei Autonome Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR), una dintre cele mai importante instituţii din domeniul aviaţiei civile, aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor în calitatea sa de autoritate de stat în domeniul aviaţiei civile. Încă de la înfiinţare, AACR a exercitat o funcţie importantă de supervizare a siguranţei şi securităţii în aviaţia civilă la nivel naţional, potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES.

Totodată, Autoritatea Aeronautică Civilă Română îndeplineşte funcţiile şi sarcinile specifice de supervizare a siguranţei zborului, precum şi a tuturor celor stabilite prin legislaţia Uniunii Europene, inclusiv în cazul aplicării prevederilor tratatelor internaţionale, în domeniul aviaţiei civile, la care România este parte, precum şi a acordurilor bilaterale încheiate cu Autorităţile de Aviaţie Civilă din alte state.

AACR este membru al ICAO din anul 1965 şi este membru al Agenţiei Europene de Siguranţă a Aviaţiei, încă de la înfiinţarea acesteia.

La 24 septembrie 2018, Autoritatea Aeronautică Română Civilă a primit Ordinul "Virtutea Aeronautică" în grad de Cavaler cu însemn de pace, pentru civili, una dintre cele mai înalte distincţii oferite de Statul român, drept recunoştinţă a activităţii depuse în domeniul aviaţiei la nivel naţional şi mondial.

Sursă foto (cu rol ilustrativ): Arhivă ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii