Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:26 23 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este Kurban Bayram! Ce pregătesc gospodinele musulmane

ro

25 Oct, 2012 01:00 5618 Marime text
bairam_-_dulciuri_1.jpgCei 50 de mii de credincioşi musulmani din Dobrogea s-au pregătit să întâmpine cum se cuvine Kurban Bayram (Sărbătoarea Sacrificiului) ce începe de astăzi şi va dura patru zile.

În ajunul sărbătorii gospodinele au făcut curăţenie în case şi au decorat podelele şi pereţii, aşternând cele mai bune coverturi, covoare şi alte ţesături decorative, lucrate de mână din fire aurii şi de mătase. Deliciosul meniu pentru Kurban Bayram a fost pregătit cu grijă de ieri, şi cuprinde ciorbe, fasole cu carne de batal, sarmale, iahnie (carne tocată cu ceapă), pilaf, fripturi, salate, orez cu lapte (sutlac), dar şi diverse prăjituri şi tradiţionalele baclavale (în formă de triunghi sau pătrate) sau rulouri însiropate cu miere - saraiglii.

Se fac rugăciuni, se dă de pomană şi se merge la morminte

În această dimineaţă, peste 50 de mii de credincioşii musulmani din Dobrogea vor parcurge simbolismul sacrificiului ritualic, la finalul Marii Rugăciuni Comune (Bayram Namazi) săvârşită în moscheile şi geamiile din localităţi, a treia parte din carnea animalelor sacrificate fiind oferită săracilor, prietenilor şi rudelor. De asemenea, în prima zi a sărbătorii, înainte de a se reuni la masa de prânz, familiile vizitează mormintele rudelor sau ale celor dragi unde se fac rugăciuni şi oferă pomană, iar după-amiază, la masa tradiţională de Kurban Bayram, se fac urări între membrii familiei, se aduc omagii persoanelor în vârstă, copiii primesc daruri, dulciuri şi bani, iar musafirii sunt stropiţi cu parfum şi serviţi cu ciocolată, cafele, fructe, baclavale, fistic, alune, suc.

Sărbătoarea comemorează sacrificiul lui Ibrahim (Avraam)

bairam_-_dulciuri_2.jpg

Sărbătoarea Sacrificiului (Kurban Bayram) comemorează, la sfârşitul pelerinajului la locurile sfinte ale religiei islamice, de la Mecca, gestul de sacrificiu al profetului Ibrahim (Avraam, pentru iudeo-creştini), cel care, a fost pus să aleagă între dragostea faţă de propriul fiu şi adoraţia Creatorului Allah, optează pentru confirmarea devoţiunii faţă de divinitate.

Pentru a-şi exprima credinţa necondiţionată şi supunerea faţă de Allah, Ibrahim se arată pregătit să-şi sacrifice fiul, pe Ismail, dar Creatorul, văzând determinarea sa şi nestinsa credinţă, îl trimite pe Arhanghelul Gabriel cu un berbec pe altarul sacrificiului. Astfel lama cuţitului taie gâtul animalului şi nu al copilului mult iubit, ziua aceasta fiind celebrată de lumea musulmană ca Sărbătoarea Sacrificiului, ceremonie ce reconfirmă anual credinţa în Allah.

Tradiţia sacrificării unui animal (berbec, oaie, cămilă, bovine sau capră) de către fiecare musulman adult şi înstărit, a apărut în anul al II-lea al Islamului, având semnificaţia unui gest de bunăvoinţă şi adorare a lui Allah, prinos de mulţumire şi recunoştinţă pentru împlinirea unor năzuinţe.

Sărbătoarea Kurban Bayram se consumă la capătul unui ciclu de 12 zile de hagialâc în locurile sfinte ale islamului, la Mecca, Medina, pe muntele Arafat şi în Valea Mina, pe dealul Muzdelifa, la care participă anual peste două milioane de pelerini.

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • bobo 25 Oct, 2012 20:14 Sarbatori fericite!