Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:02 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După ce ne-am obișnuit cu noul Coronavirus, urmează instituirea stării de calamitate și în județul Constanța pe fondul secetei pedologice (documente)

ro

14 Apr, 2020 00:00 3282 Marime text

Județul Constanța și Dobrogea sunt sub impactul secetei hidrologice cum nu s-a mai întâlnit, motiv pentru care fermierii solicită instituirea stării de calamitate.
De altfel și reprezentantul Guvernului în teritoriu, George Niculescu spune că s-a întâlnire cu cei de la Direcția Agricolă Constanța, alături de care am dezbătut problemă reală cu care se confruntă suplimentar județul – seceta pedologică. “În acest sens, am discutat concret despre instituirea stării de calamitate. Apoi, am primit vizita ministrului Agriculturii, dl. Adrian Oros, sosit în regiune pentru seceta pedologică pregnantă care s-a abătut, inclusiv asupra județului nostru. Concluzia a fost că pagubele vor fi evaluate la nivel local, ulterior în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, iar fermierii vor primi despăgubiri din partea statului”, susține reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Potrivit specialiștilor se constată o deteriorate agresivă a culturilor de orz, rapiță și grâu iar în aceeași măsură sunt compromise și loturile care asigurau semințele necesare însămânțării în toamna anului 2020, ceea ce înseamnă că marea majoritate a producătorilor agricoli nu vor avea semințe proprii.
În această perioadă, specialiștii de la Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice Constanța fac prelevări de sol în tot județul.  Autoritățile centrale lucrează la un ordin de ministru și la un regulament privind gestionarea situațiilor de urgența generate de fenomene meteorologice având ca efect seceta pedologică, care se află deja în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, vezi secțiunea documente. Ordinul va fi emis cel mai probabil după sărbătorile Pascale.
Cetățenii și instituțiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii în termen de 10 zile de la data publicării, la adresele de email: centru.operativ@madr.ro și politici.agricole@madr.ro

După emiterea ordinului de ministru, fermierii vor putea depune solicitări la primăriile de care aparțin iar la nivelul administrațiilor locale se vor constitui Comitete locale de urgență (CLSU pentru seceta pedologică), spune, Iulia Bruchental, director Direcției Agricole, instituție care va coordona centralizarea cererilor venite din teritoriu.
Până în acest moment, de acolo de unde deja au fost făcute prelevări de sol, s-au depus inștiințări pentru aproximativ 6000 de ha din partea de nord a județului.
Județul Constanța are aproximativ 483.000 de ha teren arabil, Dacă anul trecut, ne-am confruntat cu o secetă pedologică moderată, în acest an situația este mult mai delicată.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii