Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:42 19 06 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DSVSA Noi măsuri luate la nivelul județului Constanța în contextul apariției gripei aviare în județul Mureș

ro

10 May, 2021 16:40 801 Marime text
  • Controlul și prevenirea răspândirii gripei aviare înalt patogene la nivelul județului Constanța.
 
Având în vedere dinamica fulminantă a evoluției gripei aviare înalt patogene la păsări domestice la nivel european ( Bulgaria - 4 focare, Cehia- 16 focare, Germania – 10 focare primare și 65 secundare, Franța- 9 focare, Lituania – 37 focare secundare, Polonia – 155 focare primare și 53 focare secundare, Danemarca, Ungaria, Slovacia și Suedia – 1 focar) și apariția primului focar pe teritoriul național, se impun măsuri pentru prevenirea răspândirii și controlul acestei boli.

La solicitarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, în seara zilei de 7 mai 2021 s-a întrunit Comitetul Național pentru Situații de Urgență  - Centrul Național de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi măsuri în contextul diagnosticării virusului gripei aviare la păsările dintr-o exploatație comercială de păsări din localitatea Ungheni, județul Mureș.


În urma ședinței au fost dispuse următoarele măsuri, care se aplică la nivel național, pentru o perioadă de 30 de zile:

Suspendarea organizării și desfășurării comerțului ambulant cu păsări;
Suspendarea activităților comerciale cu păsări vii, (de la puii de o zi până la păsările de reformă) pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum și a oricăror altor activități de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populației. Comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate, cu păsări a căror stare de sănătate este atestată.

Comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate, cu păsări a căror stare de sănătate poate fi atestată, respectând prevederile Ordinului ANSVSA nr. 14/2014 și Ordinului ANSVSA nr. 21/2018:
către unități de abatorizare sau alte exploatații comerciale avicole autorizate, cu mijloace de transport autorizate, însoțite de Certificate de sănătate specifice unității de destinație;
către gospodăriile populației, cu mijloace de transport proprii pe o distanță de maxim 50 km, cu respectarea condițiilor minime de bunăstare, pentru un număr maxim de păsări - 350 capete, însoțite de Certificate de sănătate în care este specificat cumpărătorul  și nr. mijlocului de transport. 

Urmare a Deciziei nr. 1 privind măsurile adoptate în cadrul ședinței extraordinare din data de 07.05.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență s-a elaborat Planul de măsuri privind controlul și prevenirea răspândirii gripei aviare înalt patogene la nivelul județului Constanța, ce respectă prevederile Regulamentului (UE) 429 /2016 al Parlamentului European și al Consiliului privind bolile transmisibile ale animalelor și de modificare și de abrogare a anumitor acte din domeniul sănătății animalelor („Legea privind sănătatea animală”) și a Regulamentului delegat (UE) 2020/687 al Comisiei din 17 decembrie 2019.
 
Planul de măsuri prevede respectarea condițiilor de biosecuritate specifice în exploatațiile comerciale cât și în cele nonprofesionale:
monitorizarea permanentă a stării clinice a păsărilor, coroborată cu reactualizarea și întărirea măsurilor generale și specifice de biosecuritate;
menținerea păsărilor în spații închise pentru a evita accesul păsărilor sălbatice, inclusiv al ‘’speciilor punte’’: vrăbii, ciori, porumbei, coțofane, etc;


interzicerea accesului palmipedelor la amenajări hidrologice naturale sau artificiale iar dacă nu este posibil, se va avea în vedere asigurarea unei protecții adecvate care să restricționeze orice posibil contact cu păsările sălbatice libere;
la intrare și ieșirea din exploatații se vor respecta condițiile de biosecuritate (limitarea accesului în curtea păsărilor la o singură persoană, folosirea unei încălțăminte diferite și/sau asigurarea mijloacelor de dezinfecție);
orice modificare în statusul de sănătate al păsărilor (scăderea ouatului, îmbolnăviri bruște, lipsa consumului de apă și furaj, mortalitate) sau a parametrilor tehnologici de creștere, va fi notificată în regim de urgență medicului veterinar împuternicit și D.S.V.S.A. Constanța. 
În ceea ce privește monitorizarea păsărilor sălbatice, aceasta va fi intensificată, în special în zonele în care păsările sălbatice sunt staționare, monitorizare efectuată de către administratorii fondurilor cinegetice, cu raportarea către D.S.V.S.A. Constanța a oricăror modificări a statusului de sănătate a acestor păsări.
 
Verificarea respectării acestor măsuri se realizează prin acțiuni de control organizate în comun de către D.S.V.S.A. Constanța și structurile teritoriale ale  Ministerului  Afacerilor Interne, inclusiv prin efectuarea de controale în trafic și în Punctele de Trecere a Frontierei de Stat, ce vizează transporturile de păsări vii.
 
De aceea, D.S.V.S.A. Constanța solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă și al cetățenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate și respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorități, pentru a împiedica răspândirea gripei aviare pe teritoriul țării noastre și a evita pagubele economice enorme generate de această boală.
 
D.S.V.S.A. Constanța monitorizează în permanență statusul de sănătate al păsărilor domestice și  al celor sălbatice (rezervorul natural de virus), astfel încât pe piaţă să ajungă doar produse provenite de la animale sănătoase și, implicit, să protejeze industria avicolă din țara noastră.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii