Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:20 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deputatul USR, Stelian Ion, a solicitat Ministerului Culturii clasarea Grădinii Palatului Reginei Maria din Mamaia, Constanța

ro

31 Jan, 2024 11:31 688 Marime text

Sursa foto: Facebook/ Stelian Ion

 
  • Deputatul USR, Stelian Ion a solicitat Ministerului Culturii clasarea Grădinii Palatului Reginei Maria din Mamaia, anunță acesta într-o postare pe Facebook.

Palatul Reginei Maria din Mamaia este clasat ca monument istoric de importanță națională și universală, grupa valorică A, din 1991.

„Grădina Palatului însă nu a fost niciodată clasată individual și, în ciuda prevederilor legale care protejează un monument „împreună cu terenul aferent delimitat topografic”, fragmente din grădină au fost separate de parcela istorică”, spune Ion Stelian.

Potrivit acestuia, chiar și în ciuda acestor intervenții nefericite, grădina regală are un potențial mare de restaurare și de integrare în proiectele de redefinire a peisajului litoral din Mamaia.

„Am adus în solicitarea depusă la Ministerul Culturii de a proteja grădina Palatului înscriind-o pe lista monumentelor istorice argumente care arată că această grădină îndeplinește criteriile de clasare.
La o simplă evaluare realizată în concordanță cu prevederile OMCC 2260/2008, grădina Palatului Reginei Maria poate primi calificative necesare pentru a intra în clasa monumentelor istorice și, cel mai important, pentru a o feri de degradare și a o ține departe de interese imobiliare”, mai arată deputatul.

Stelian Ion susține că grădina regală poate primi calificativul „foarte mare” cel puțin la două criterii: cel referitor la frecvență (raritate și unicitate) și cel referitor la valoarea memorial-simbolică, imobilul fiind legat de personalitatea Reginei Maria a României și de cea a Regelui Ferdinand și de momentul istoric al dezvoltării stațiunii Mamaia ca urmare a construcției reședinței regale.

„Grădina Palatului Reginei Maria din Mamaia este printre foarte puținele exemple de spații verzi, deopotrivă publice și private, amenajate în perioada interbelică în Dobrogea și trebuie să ne asigurăm că va fi salvată”, subliniază deputatul USR.
 

 
 Citește și
„Ceea ce se întâmplă acum în Parcul Tăbăcărie este un real dezastru ecologic"!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii